Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjny wigilijny karp smażony
Dodaj do CookBook

Tradycyjny wigilijny karp smażony

(1)
40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest KatarzynaJ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Karp
2 
Jajka
3  szklanek
Bułka tarta
trochę
Masło
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.7 g
Wartość energetyczna
345.3 kcal
Tłuszcze
9.9 g
Białko
22.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karp wigilijny ma w sobie coś szczególnego. Chętnie przygotowujemy go właśnie na Boże Narodzenie jako jedne z tradycyjnych dań, które zna każdy. Przekonaj się, jak zrobić karpia na Wigilię w prosty i smaczny sposób.

Nasz przepis na karpia wigilijnego możesz wykorzystać w dzień Wigilii, ponieważ jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a Twoja rodzina może cieszyć się świeżą rybą. Poza tym karp smażony wigilijny nie wymaga wyszukanych składników. Na początek przygotuj rybę. Oczyść ją, wypatrosz, wypłucz. Następnie pokrój na równe porcje. Najłatwiej na tzw. dzwonki lub płaty.

Na talerz wbij jajka, rozmąć je i lekko posól. Na drugim talerzu powinna znaleźć się bułka tarta. Porcje karpia kolejno zanurzaj jajku i obtaczaj w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę układaj na patelni na rozgrzanym maśle. Smaż z każdej strony tak, żeby ryba zarumieniła się równomiernie. Na koniec ułóż ją na półmisku i udekoruj cytryną pokrojoną w ćwiartki.

Już wiesz, jak usmażyć karpia wigilijnego. Przepis jest prosty, nie zawiera wielu składników i przez to podkreśla naturalny smak ryby. Karp smażony jest niezbędnym punktem w wigilijnym menu i doskonale skomponuje się z innymi tradycyjnymi daniami.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Rybę patroszymy, dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Karpia kroimy na porcje (na dzwonka lub płaty).
  • Krok 2

    10 min
    Na talerz wybijamy jajka. Rozmącamy i lekko solimy. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Kawałki karpia zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
  • Krok 3

    15 min
    Przygotowaną rybę układamy na patelni z rozpuszczonym masłem. Smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z obu stron.
Tradycyjny wigilijny karp smażony

Krok 1 z 3

Rybę patroszymy, dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Karpia kroimy na porcje (na dzwonka lub płaty).

Tradycyjny wigilijny karp smażony

Krok 2 z 3

Na talerz wybijamy jajka. Rozmącamy i lekko solimy. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Kawałki karpia zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.

Tradycyjny wigilijny karp smażony

Krok 3 z 3

Przygotowaną rybę układamy na patelni z rozpuszczonym masłem. Smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z obu stron.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sos tatarski przepis tradycyjny

    Sos tatarski przepis tradycyjny

    3 godz 22 min Łatwy
  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    3 godz 12 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu