Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjny wigilijny karp smażony

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Karp
2 
Jajko
3 szklanek
Bułka tarta
1 trochę
Masło
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.41 g
Węglowodany
39.71 g
Tłuszcze
9.92 g
Wartość energetyczna
345.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Rybę patroszymy, dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Karpia kroimy na porcje (na dzwonka lub płaty).
Krok 2
10 min
Na talerz wybijamy jajka. Rozmącamy i lekko solimy. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Kawałki karpia zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Krok 3
15 min
Przygotowaną rybę układamy na patelni z rozpuszczonym masłem. Smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z obu stron.
Tradycyjny wigilijny karp smażony

Krok 1 z 3

Rybę patroszymy, dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Karpia kroimy na porcje (na dzwonka lub płaty).

Tradycyjny wigilijny karp smażony

Krok 2 z 3

Na talerz wybijamy jajka. Rozmącamy i lekko solimy. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Kawałki karpia zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.

Tradycyjny wigilijny karp smażony

Krok 3 z 3

Przygotowaną rybę układamy na patelni z rozpuszczonym masłem. Smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z obu stron.

Karp wigilijny ma w sobie coś szczególnego. Chętnie przygotowujemy go właśnie na Boże Narodzenie jako jedne z tradycyjnych dań, które zna każdy. Przekonaj się, jak zrobić karpia na Wigilię w prosty i smaczny sposób.




Nasz przepis na karpia wigilijnego możesz wykorzystać w dzień Wigilii, ponieważ jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a Twoja rodzina może cieszyć się świeżą rybą. Poza tym karp smażony wigilijny nie wymaga wyszukanych składników. Na początek przygotuj rybę. Oczyść ją, wypatrosz, wypłucz. Następnie pokrój na równe porcje. Najłatwiej na tzw. dzwonki lub płaty.




Na talerz wbij jajka, rozmąć je i lekko posól. Na drugim talerzu powinna znaleźć się bułka tarta. Porcje karpia kolejno zanurzaj jajku i obtaczaj w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę układaj na patelni na rozgrzanym maśle. Smaż z każdej strony tak, żeby ryba zarumieniła się równomiernie. Na koniec ułóż ją na półmisku i udekoruj cytryną pokrojoną w ćwiartki.




Już wiesz, jak usmażyć karpia wigilijnego. Przepis jest prosty, nie zawiera wielu składników i przez to podkreśla naturalny smak ryby. Karp smażony jest niezbędnym punktem w wigilijnym menu i doskonale skomponuje się z innymi tradycyjnymi daniami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika