Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami
Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami
Dodaj do CookBook

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

(0)
4 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Zestaw rosołowy z kury zagrodowej (lub korpus i 2 skrzydełka)
180  g
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (najlepiej ciemnozielona część)
1  kawałek
Włoska kapusta
1 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny ziarnisty (ok. 10 ziarenek)
1  pęczek
Opcjonalnie: gałązka świeżego lubczyku i natki pietruszki
1  pęczek
Świeżo posiekana natka pietruszki
2 
Jajko
3  łyżek
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.9 g
Wartość energetyczna
177.5 kcal
Tłuszcze
7 g
Białko
12.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej smakuje tak, jak ten babciny i maminy, który pamięta się z dzieciństwa. Taki rosół nastawiano z samego rana w niedzielę. Kiedy wszyscy domownicy byli już na nogach, rosół od dawna lekko pyrkał na kuchence, a w kuchni unosił się apetyczny aromat. Bliżej południa zabierano się za przygotowanie makaronu. Dzieci uwielbiały taki makaron, toteż zanim zasiadły do obiadu, zjadały miseczkę samego makaronu.

Jeśli nie macie ochoty bawić się w przygotowaniu domowego makaronu, możecie podać rosół z lanymi kluseczkami. Jest przy nich o wiele mniej pracy.

Tradycyjny rosół powinien być przygotowany z prawdziwej wiejskiej kury, którą dziś można kupić pod nazwą kura zagrodowa. Rosół przygotowany na takiej kurze ma doskonały smak i aromat, który trudno uzyskać sięgając po kurczaka z chowu przemysłowego.

Kiedy gotujemy rosół pojawia się pytanie, po jakie przyprawy sięgnąć? Kiedy mamy dobrej jakości mięso, włoszczyznę i sporo cierpliwości, nie potrzeba nic więcej, poza solą i czarnym pieprzem. Niektórzy dodają do rosołu liście laurowe i ziele angielskie, można dodać też kawałek imbiru i 2-3 ząbki czosnku. Ja jednak zostaję przy soli i pieprzu.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji rosołu.


A po rosole czas na deser! Poznaj nasze kolorowe propozycje!

  • Smoothie bowl

  • Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

  • Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

  • Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

  • Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

  • Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Przygotowanie

275 min
  • Krok 1

    20 min
    Mięso płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 3l zimnej wody, doprowadzamy do delikatnego wrzenia na wolnym ogniu (zupa ma delikatnie pyrkać).
  • Krok 2

    240 min
    Do garnka dodajemy obrane i pokrojone w większe kawałki marchewkę, pietruszkę, seler, dokładnie umyty por i liście kapusty włoskiej. Dodajemy obraną i opaloną nad ogniem cebulę (jeśli nie mamy kuchenki gazowej możemy wrzucić cebulę na patelnię grillową lub też nie obierać, a tylko dobrze umyć i dorzucić do garnka w łupinie). Dodajemy sól według uznania i ziarenka pieprzu. Gotujemy 3-4 godziny.
  • Krok 3

    3 min
    Pod koniec gotowania można dodać do garnka gałązkę świeżego lubczyku i zielonej pietruszki.
  • Krok 4

    5 min
    Kiedy rosół jest gotowy, delikatnie wyciągamy z garnka warzywa i mięso. Marchewkę kroimy w talarki, dodajemy z powrotem do rosołu. Mięso oddzielamy od kostek, dodajemy do rosołu.
  • Krok 5

    3 min
    Z jajek i mąki przygotowujemy lane ciasto z dodatkiem szczypty soli.
  • Krok 6

    3 min
    Zwiększamy moc płyty lub kuchenki, do gotującego się rosołu wlewamy cienką strużką ciasto, mieszamy, gotujemy 1-2 minuty.
  • Krok 7

    1 min
    Rosół podajemy posypany natką pietruszki.
Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 1 z 7

Mięso płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 3l zimnej wody, doprowadzamy do delikatnego wrzenia na wolnym ogniu (zupa ma delikatnie pyrkać).

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 2 z 7

Do garnka dodajemy obrane i pokrojone w większe kawałki marchewkę, pietruszkę, seler, dokładnie umyty por i liście kapusty włoskiej. Dodajemy obraną i opaloną nad ogniem cebulę (jeśli nie mamy kuchenki gazowej możemy wrzucić cebulę na patelnię grillową lub też nie obierać, a tylko dobrze umyć i dorzucić do garnka w łupinie). Dodajemy sól według uznania i ziarenka pieprzu. Gotujemy 3-4 godziny.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 3 z 7

Pod koniec gotowania można dodać do garnka gałązkę świeżego lubczyku i zielonej pietruszki.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 4 z 7

Kiedy rosół jest gotowy, delikatnie wyciągamy z garnka warzywa i mięso. Marchewkę kroimy w talarki, dodajemy z powrotem do rosołu. Mięso oddzielamy od kostek, dodajemy do rosołu.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 5 z 7

Z jajek i mąki przygotowujemy lane ciasto z dodatkiem szczypty soli.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 6 z 7

Zwiększamy moc płyty lub kuchenki, do gotującego się rosołu wlewamy cienką strużką ciasto, mieszamy, gotujemy 1-2 minuty.

Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

Krok 7 z 7

Rosół podajemy posypany natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sos tatarski przepis tradycyjny

    Sos tatarski przepis tradycyjny

    3 godz 22 min Łatwy
  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    3 godz 12 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu