Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

(0)
1 godz 14 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Śliwki dojrzałe
3  łyżek
Cukier
1 
Laska wanilii
5 
Goździki
0.5 
sok z połowy cytryny
1  l
Woda
1  szklanka
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Mleko
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.74 g
Węglowodany
51.26 g
Tłuszcze
4.62 g
Wartość energetyczna
269.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Owocowe zupy bardzo lubię i robię z różnych owoców, ale zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi to mój śliwkowy debiut. Zachwyt, z jakim o tej zupie opowiadała moja sąsiadka, sprawił, że z niecierpliwością czekałam na pierwsze słodkie śliwki i zastanawiałam się, jak musiał wyglądać oryginalny przepis. Magda pamiętała tylko, że były śliwki i kluski kładzione do zupy. Ja dodałam jeszcze laskę wanilii, goździki, sok z cytryny, a kluski ugotowałam osobno, bo chciałam, żeby zupa była przejrzysta.

Zupę śliwkową, zgodnie z babciną recepturą, podałam na ciepło i smakowała obłędnie. Jeśli lubicie zupy owocowe, koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo zupa śliwkowa z kładzionymi kluskami jest świetną alternatywą dla tradycyjnych owocowych chłodników, na które sezon powoli dobiega końca, wraz z końcem sezonu na letnie owoce i nieuchronnym końcem wakacji…

Póki mamy dostęp do świeżych letnich owoców, polecam także:
chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką
zupa truskawkowa z bezikami
chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
zupa owocowa z serkiem mascarpone

Przygotowanie

74 min
  • Krok 1 - Zupa

    5 min
    Śliwki kroję na pół, wyciągam pestki.
  • Krok 2

    3 min
    Przekładam do rondla, zasypuję cukrem.
  • Krok 3

    25 min
    Po 15 minutach zalewam wodą ponad poziom owoców, zagotowuję, gotuję kilka minut z laską wanilii i goździkami.
  • Krok 4

    3 min
    Wyciągam laskę wanilii i goździki.
  • Krok 5

    3 min
    Przygotowuję ciasto na kluski kładzione.
  • Krok 6 - Kluski kładzione

    15 min
    Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Odstawiam na chwilę, żeby ciasto odpoczęło.
  • Krok 7

    10 min
    W tym czasie w garnku zagotowuję wodę, solę.
  • Krok 8

    5 min
    Na wrzątek kładę łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki.
  • Krok 9

    5 min
    Gotuję kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzam, przelewam zimną wodą, podaję z zupą śliwkową na ciepło.
Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 1 - Zupa z 9

Śliwki kroję na pół, wyciągam pestki.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 2 z 9

Przekładam do rondla, zasypuję cukrem.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 3 z 9

Po 15 minutach zalewam wodą ponad poziom owoców, zagotowuję, gotuję kilka minut z laską wanilii i goździkami.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 4 z 9

Wyciągam laskę wanilii i goździki.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 5 z 9

Przygotowuję ciasto na kluski kładzione.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 6 - Kluski kładzione z 9

Składniki: Mąka pszenna, Jajko, Mleko

Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Odstawiam na chwilę, żeby ciasto odpoczęło.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 7 z 9

Składniki: Sól

W tym czasie w garnku zagotowuję wodę, solę.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 8 z 9

Na wrzątek kładę łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 9 z 9

Gotuję kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzam, przelewam zimną wodą, podaję z zupą śliwkową na ciepło.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Owoc
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Flaczki cielęce

    Flaczki cielęce

    2 godz 4 min Łatwy
  • Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

    Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

    36 min Średni
  • Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

    Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

    30 min Średni
  • Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

    Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

    1 godz 28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu