Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Owocowe zupy bardzo lubię i robię z różnych owoców, ale zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi to mój śliwkowy debiut. Zachwyt, z jakim o tej zupie opowiadała moja sąsiadka, sprawił, że z niecierpliwością czekałam na pierwsze słodkie śliwki i zastanawiałam się, jak musiał wyglądać oryginalny przepis. Magda pamiętała tylko, że były śliwki i kluski kładzione do zupy. Ja dodałam jeszcze laskę wanilii, goździki, sok z cytryny, a kluski ugotowałam osobno, bo chciałam, żeby zupa była przejrzysta.
Zupę śliwkową, zgodnie z babciną recepturą, podałam na ciepło i smakowała obłędnie. Jeśli lubicie zupy owocowe, koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo zupa śliwkowa z kładzionymi kluskami jest świetną alternatywą dla tradycyjnych owocowych chłodników, na które sezon powoli dobiega końca, wraz z końcem sezonu na letnie owoce i nieuchronnym końcem wakacji…
Po 15 minutach zalewam wodą ponad poziom owoców, zagotowuję, gotuję kilka minut z laską wanilii i goździkami.
Krok 4
3 min
Wyciągam laskę wanilii i goździki.
Krok 5
3 min
Przygotowuję ciasto na kluski kładzione.
Krok 6 - Kluski kładzione
15 min
Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Odstawiam na chwilę, żeby ciasto odpoczęło.
Krok 7
10 min
W tym czasie w garnku zagotowuję wodę, solę.
Krok 8
5 min
Na wrzątek kładę łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki.
Krok 9
5 min
Gotuję kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzam, przelewam zimną wodą, podaję z zupą śliwkową na ciepło.
Krok 1 - Zupa
z
9
Śliwki kroję na pół, wyciągam pestki.
Krok 2
z
9
Przekładam do rondla, zasypuję cukrem.
Krok 3
z
9
Po 15 minutach zalewam wodą ponad poziom owoców, zagotowuję, gotuję kilka minut z laską wanilii i goździkami.
Krok 4
z
9
Wyciągam laskę wanilii i goździki.
Krok 5
z
9
Przygotowuję ciasto na kluski kładzione.
Krok 6 - Kluski kładzione
z
9
Składniki:
Mąka pszenna, Jajko, Mleko
Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Odstawiam na chwilę, żeby ciasto odpoczęło.
Krok 7
z
9
Składniki:
Sól
W tym czasie w garnku zagotowuję wodę, solę.
Krok 8
z
9
Na wrzątek kładę łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki.
Krok 9
z
9
Gotuję kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzam, przelewam zimną wodą, podaję z zupą śliwkową na ciepło.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0