Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

0
1 godz 14 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Śliwki dojrzałe
3  łyżek
Cukier
1 
Laska wanilii
5 
Goździki
0.5 
sok z połowy cytryny
1  l
Woda
1  szklanka
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Mleko
1 
Jajko
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.92 g
Węglowodany
48.2 g
Tłuszcze
4.04 g
Wartość energetyczna
244.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

74 min
Krok 1 - Zupa
5 min
Śliwki kroję na pół, wyciągam pestki.
Krok 2
3 min
Przekładam do rondla, zasypuję cukrem.
Krok 3
25 min
Po 15 minutach zalewam wodą ponad poziom owoców, zagotowuję, gotuję kilka minut z laską wanilii i goździkami.
Krok 4
3 min
Wyciągam laskę wanilii i goździki.
Krok 5
3 min
Przygotowuję ciasto na kluski kładzione.
Krok 6 - Kluski kładzione
15 min
Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Odstawiam na chwilę, żeby ciasto odpoczęło.
Krok 7
10 min
W tym czasie w garnku zagotowuję wodę, solę.
Krok 8
5 min
Na wrzątek kładę łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki.
Krok 9
5 min
Gotuję kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzam, przelewam zimną wodą, podaję z zupą śliwkową na ciepło.
Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 1 - Zupa z 9

Śliwki kroję na pół, wyciągam pestki.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 2 z 9

Przekładam do rondla, zasypuję cukrem.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 3 z 9

Po 15 minutach zalewam wodą ponad poziom owoców, zagotowuję, gotuję kilka minut z laską wanilii i goździkami.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 4 z 9

Wyciągam laskę wanilii i goździki.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 5 z 9

Przygotowuję ciasto na kluski kładzione.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 6 - Kluski kładzione z 9

Składniki: Mleko, Jajko, Mąka pszenna

Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę. Odstawiam na chwilę, żeby ciasto odpoczęło.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 7 z 9

Składniki: Sól

W tym czasie w garnku zagotowuję wodę, solę.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 8 z 9

Na wrzątek kładę łyżką zanurzoną wcześniej we wrzątku małe kluseczki – ciasto powinno zajmować ok. ¼ powierzchni łyżki, ale mogą być też mniejsze lub większe kluseczki.

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Krok 9 z 9

Gotuję kluski 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzam, przelewam zimną wodą, podaję z zupą śliwkową na ciepło.

Owocowe zupy bardzo lubię i robię z różnych owoców, ale zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi to mój śliwkowy debiut. Zachwyt, z jakim o tej zupie opowiadała moja sąsiadka, sprawił, że z niecierpliwością czekałam na pierwsze słodkie śliwki i zastanawiałam się, jak musiał wyglądać oryginalny przepis. Magda pamiętała tylko, że były śliwki i kluski kładzione do zupy. Ja dodałam jeszcze laskę wanilii, goździki, sok z cytryny, a kluski ugotowałam osobno, bo chciałam, żeby zupa była przejrzysta.

Zupę śliwkową, zgodnie z babciną recepturą, podałam na ciepło i smakowała obłędnie. Jeśli lubicie zupy owocowe, koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo zupa śliwkowa z kładzionymi kluskami jest świetną alternatywą dla tradycyjnych owocowych chłodników, na które sezon powoli dobiega końca, wraz z końcem sezonu na letnie owoce i nieuchronnym końcem wakacji…

Póki mamy dostęp do świeżych letnich owoców, polecam także:
chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką
zupa truskawkowa z bezikami
chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
zupa owocowa z serkiem mascarpone
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika