Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

(0)
29min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Mąka pszenna razowa
3  szklanek
Woda
3  ząbków
Czosnek
3  kulek
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
500  ml
Zakwas na barszcz biały
1.5  l
Woda
3 
6 cienkich lub 3 grube białe kiełbasy parzone
1  pęczek
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
3 
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie
4  ząbków
Czosnek
4 
Jajko ugotowane na twardo
2  szczypt
Suszony majeranek
trochę
Świeży majeranek do dekoracji
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
2  łyżek
śmietanka 30% do zabielenia barszczu
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
35.72 g
Węglowodany
30.54 g
Tłuszcze
55.12 g
Wartość energetyczna
762.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą na Wielkanoc. Przygotowanie takiego barszczu nie trwa długo, jednak trzeba pamiętać, by kilka dni wcześniej nastawić zakwas na barszcz, o ile nie decydujemy się na wykorzystanie gotowego zakwasu. Na zakwas będziemy musieli poczekać ok. 5 dni. Jeśli nie mamy tak dużo czasu, dodajmy do naczynia kawałek skórki razowego chleba lub nieco soku z kiszonych ogórków. Wówczas zakwas będzie gotowy już po 3 dniach. Pamiętajmy, by codziennie go doglądać, a dokładniej – porządnie przemieszać. Będzie gotowy, kiedy nabierze charakterystycznego kwaśnego smaku. Zanim dodamy go do wywaru z białej kiełbasy, sprawdźmy, czy nie pojawiła się na powierzchni zakwasu pleśń. Jeśli tak się stanie, niestety zakwasu nie możemy użyć.

W zależności od własnych preferencji, do przygotowania barszczu wykorzystajcie 1,5-2 l wody. Im wody więcej, tym konsystencja rzadsza, a smak łagodniejszy. Jeśli chcielibyście, aby barszcz nie był zbyt gęsty, a jednocześnie wyrazisty, możecie go dodatkowo zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Wielbiciele łagodnych smaków mogą z kolei zabielić go słodką śmietanką.

Do barszczu poza białą kiełbasą, z której przygotowałam wywar, trafiło także jajko. Możecie je pokroić w ćwiartki lub talarki. Ciekawym pomysłem będzie także jajko sadzone lub w koszulce.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje barszczu białego.

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotowujemy zakwas. Wodę (3 szklanki) zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Krok 2

    1 min
    Do czystego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, mieszamy.
  • Krok 3

    2 min
    Dodajemy do naczynia obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Krok 4

    1 min
    Codziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy po 4-5 dniach.
  • Krok 5

    4 min
    Następnie przyrządzamy barszcz biały. Kiełbaski przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy.
  • Krok 6

    2 min
    Do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę (por w kawałku), gotujemy pół godziny na wolnym ogniu.
  • Krok 7

    8 min
    Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy suszony majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę.
  • Krok 8

    5 min
    Zakwas dokładnie mieszamy, wlewamy do wywaru, zagotowujemy i gotujemy krótką chwilę, od czasu do czasu mieszając. Zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 9

    1 min
    Barszcz biały podajemy z kawałkami białej kiełbasy i plasterkami bądź ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Dekorujemy listkami świeżego majeranku lub inną ulubioną zieleniną.
Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 1 z 9

Przygotowujemy zakwas. Wodę (3 szklanki) zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 2 z 9

Do czystego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, mieszamy.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 3 z 9

Dodajemy do naczynia obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 4 z 9

Codziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy po 4-5 dniach.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 5 z 9

Następnie przyrządzamy barszcz biały. Kiełbaski przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 6 z 9

Do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę (por w kawałku), gotujemy pół godziny na wolnym ogniu.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 7 z 9

Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy suszony majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 8 z 9

Zakwas dokładnie mieszamy, wlewamy do wywaru, zagotowujemy i gotujemy krótką chwilę, od czasu do czasu mieszając. Zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

Krok 9 z 9

Barszcz biały podajemy z kawałkami białej kiełbasy i plasterkami bądź ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Dekorujemy listkami świeżego majeranku lub inną ulubioną zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały

    Barszcz biały

    1 godz 40 min Średni
  • Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    42 min Średni
  • Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

    Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

    1 godz 26 min Łatwy
  • Wegetariański żurek w chlebie

    Wegetariański żurek w chlebie

    47 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu