Zupa potrawka z indyka z soczewicą
42min
Średni
20
dag
Filet z piersi indyka
1
puszka
Pomidory bez skórki
0.5
szklanka
Czerwona soczewica
1
Mała czerwona papryka
1
kawałek
Papryczka chili (dałam suszoną w płatkach)
1
ząbek
1
Cebula mała
0.5
szklanka
Jogurt grecki
2
łyżek
Oliwa z oliwek
1
łyżka
Świeżo posiekana pietruszka lub szczypiorek
.
Wartości odżywcze
Białko
19.99 g
Węglowodany
20.6 g
Tłuszcze
12.49 g
Wartość energetyczna
272.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
10 min
Soczewicę gotuję 10 minut w nieosolonej wodzie. W tym czasie filet z piersi indyka oczyszczam, kroję w cienkie plasterki lub paseczki, podsmażam na rozgrzanej w woku oliwie z oliwek po kilka minut z każdej strony.
Krok 2
20 min
Odkładam mięso na talerz, na tej samej oliwie, na której podsmażałam filet, podduszam posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, jeszcze chwilę duszę, dodaję pomidory z puszki i mięso, duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Krok 3
6 min
Dodaję do woka soczewicę, doprawiam solą, pieprzem i chili, gotuję krótką chwilę.
Krok 4
3 min
Zestawiam woka z płyty, dodaję pół szklanki jogurtu greckiego, mieszam.
Krok 5
3 min
Potrawkę z indyka posypuję świeżymi ziołami i podaję z kromką świeżej bułki wrocławskiej.
Potrawka z indyka z soczewicą to pomysł naszej czytelniczki, pani Kaliny, która podzieliła się z nami przepisem na tę zupę. Choć mi potrawka kojarzy się raczej z drugim daniem, od razu ten pomysł na potrawkę w postaci zupy od razu przypadł mi do gustu. Po pierwsze dlatego, że lubię potrawkę i bardzo chętnie podam ją jako pierwszą na obiad lub nawet jako jedyną potrawę, bo jest na tyle treściwa, że z powodzeniem zastąpi oba dania. Poza tym zupa jest ze zdrową i bardzo wartościową soczewicą, do której staram się przekonać domowników.
Porcja sycącej potrawki sprawiła, że nikt w domu nie zapytał o drugie danie. Pełne brzuszki, o to chodziło. Jeśli i Wam zdarza się nie mieć czasu na dwa dania, ugotujcie potrawkę. Potrawka z indyka z soczewicą w sam raz nadaje się na pierwsze jesienne chłody. Przyjemnie rozgrzewa po powrocie ze szkoły albo ze spaceru z psem. Po takiej zupie, która naprawdę syci, można śmiało ruszyć na podbój drugiej części jesiennego dnia. Jeśli lubicie soczewicę, polecam Wam także zupę z czerwonej soczewicy z pistacjami i grochówkę z zieloną soczewicą.
Pani Kalina, która przysłała nam przepis, doprawiała potrawkę odrobiną curry, które pominęłam w swojej wersji potrawki. Ale jeśli macie ochotę, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby Wasza potrawka była z curry. A może macie jeszcze inny pomysł?
Porcja sycącej potrawki sprawiła, że nikt w domu nie zapytał o drugie danie. Pełne brzuszki, o to chodziło. Jeśli i Wam zdarza się nie mieć czasu na dwa dania, ugotujcie potrawkę. Potrawka z indyka z soczewicą w sam raz nadaje się na pierwsze jesienne chłody. Przyjemnie rozgrzewa po powrocie ze szkoły albo ze spaceru z psem. Po takiej zupie, która naprawdę syci, można śmiało ruszyć na podbój drugiej części jesiennego dnia. Jeśli lubicie soczewicę, polecam Wam także zupę z czerwonej soczewicy z pistacjami i grochówkę z zieloną soczewicą.
Pani Kalina, która przysłała nam przepis, doprawiała potrawkę odrobiną curry, które pominęłam w swojej wersji potrawki. Ale jeśli macie ochotę, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby Wasza potrawka była z curry. A może macie jeszcze inny pomysł?
Komentarze 0