
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zupa potrawka z indyka z soczewicą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Porcja sycącej potrawki sprawiła, że nikt w domu nie zapytał o drugie danie. Pełne brzuszki, o to chodziło. Jeśli i Wam zdarza się nie mieć czasu na dwa dania, ugotujcie potrawkę. Potrawka z indyka z soczewicą w sam raz nadaje się na pierwsze jesienne chłody. Przyjemnie rozgrzewa po powrocie ze szkoły albo ze spaceru z psem. Po takiej zupie, która naprawdę syci, można śmiało ruszyć na podbój drugiej części jesiennego dnia. Jeśli lubicie soczewicę, polecam Wam także zupę z czerwonej soczewicy z pistacjami i grochówkę z zieloną soczewicą.
Pani Kalina, która przysłała nam przepis, doprawiała potrawkę odrobiną curry, które pominęłam w swojej wersji potrawki. Ale jeśli macie ochotę, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby Wasza potrawka była z curry. A może macie jeszcze inny pomysł?
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
20 minKrok 3
6 minKrok 4
3 minKrok 5
3 min
Krok 1 z 5
Soczewicę gotuję 10 minut w nieosolonej wodzie. W tym czasie filet z piersi indyka oczyszczam, kroję w cienkie plasterki lub paseczki, podsmażam na rozgrzanej w woku oliwie z oliwek po kilka minut z każdej strony.

Krok 2 z 5
Odkładam mięso na talerz, na tej samej oliwie, na której podsmażałam filet, podduszam posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, jeszcze chwilę duszę, dodaję pomidory z puszki i mięso, duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Krok 3 z 5
Dodaję do woka soczewicę, doprawiam solą, pieprzem i chili, gotuję krótką chwilę.

Krok 4 z 5
Zestawiam woka z płyty, dodaję pół szklanki jogurtu greckiego, mieszam.

Krok 5 z 5
Potrawkę z indyka posypuję świeżymi ziołami i podaję z kromką świeżej bułki wrocławskiej.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0