Potrawka z indyka z soczewicą to pomysł naszej czytelniczki, pani Kaliny, która podzieliła się z nami przepisem na tę zupę. Choć mi potrawka kojarzy się raczej z drugim daniem, od razu ten pomysł na potrawkę w postaci zupy od razu przypadł mi do gustu. Po pierwsze dlatego, że lubię potrawkę i bardzo chętnie podam ją jako pierwszą na obiad lub nawet jako jedyną potrawę, bo jest na tyle treściwa, że z powodzeniem zastąpi oba dania. Poza tym zupa jest ze zdrową i bardzo wartościową soczewicą, do której staram się przekonać domowników.
Porcja sycącej potrawki sprawiła, że nikt w domu nie zapytał o drugie danie. Pełne brzuszki, o to chodziło. Jeśli i Wam zdarza się nie mieć czasu na dwa dania, ugotujcie potrawkę. Potrawka z indyka z soczewicą w sam raz nadaje się na pierwsze jesienne
chłody. Przyjemnie rozgrzewa po powrocie ze szkoły albo ze spaceru z psem. Po takiej zupie, która naprawdę syci, można śmiało ruszyć na podbój drugiej części jesiennego dnia. Jeśli lubicie soczewicę, polecam Wam także
zupę z czerwonej soczewicy z pistacjami i
grochówkę z zieloną soczewicą.
Pani Kalina, która przysłała nam przepis, doprawiała potrawkę odrobiną curry, które pominęłam w swojej wersji potrawki. Ale jeśli macie ochotę, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby Wasza potrawka była z curry. A może macie jeszcze inny pomysł?
Komentarze 0