Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W weekend pojechaliśmy poszukać zimy w górach, udało się. Był śnieg, narty, nawet można było trochę zmarznąć. A nic nie rozgrzewa lepiej i nie napełnia głodnych brzuszków tak dobrze, jak grochówka. Mojej grochówce z soczewicą towarzyszy historia pewnego domowego chleba na zakwasie.
Nigdy wcześniej nie robiłam grochówki z soczewicą, ale pomysł był świetny. Soczewica jest bogatym źródłem białka roślinnego, witamin z grupy B, błonnika, a także potasu, żelaza, sodu i innych niezbędnych makro- i mikroelementów. Tylko jak ją przemycić w diecie moich dzieci? Zupę z czerwonej soczewicy po prostu im zmiksowałam. A zielona soczewica najzwyczajniej w świecie udawała w grochówce groch.
Grochówka z soczewicą i jeszcze z kromką domowego chleba jest bardzo pożywna i rozgrzewająca. Mam wrażenie, że długo oddawała swoje ciepło, przyjemnie rozgrzewając po czubki palców.
Przygotowanie
47 min
Krok 1
15 min
Soczewicę płuczę na sicie pod strumieniem zimnej wody, przekładam do garnka, zalewam wodą (ok. 0,5 l) i ostawiam na 15 minut.
Krok 2
25 min
Po tym czasie wstawiam garnek z soczewicą do gotowania, dodaję szczyptę soli. Gotuję 25 minut. Soczewica chłonie wodę, więc podczas gotowania sprawdzam, czy nie trzeba jej uzupełnić (wody powinno być nieco ponad poziom soczewicy).
Krok 3
5 min
Zupę grochową dokładnie rozprowadzam w 0,5l zimnej wody, dolewam do garnka z soczewicą, mieszam. Dodaję wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku (opcjonalnie), gotuję jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
1 min
Grochówkę z soczewicą podaję z kleksem śmietany i siekaną natką pietruszki lub świeżym majerankiem.
Krok 5
1 min
Grochówkę z soczewicą można przygotować także z ziemniakami, wówczas należy o połowę zmniejszyć ilość soczewicy i ugotować ją z dodatkiem 2 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę.
Krok 1
z
5
Soczewicę płuczę na sicie pod strumieniem zimnej wody, przekładam do garnka, zalewam wodą (ok. 0,5 l) i ostawiam na 15 minut.
Krok 2
z
5
Po tym czasie wstawiam garnek z soczewicą do gotowania, dodaję szczyptę soli. Gotuję 25 minut. Soczewica chłonie wodę, więc podczas gotowania sprawdzam, czy nie trzeba jej uzupełnić (wody powinno być nieco ponad poziom soczewicy).
Krok 3
z
5
Zupę grochową dokładnie rozprowadzam w 0,5l zimnej wody, dolewam do garnka z soczewicą, mieszam. Dodaję wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku (opcjonalnie), gotuję jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
z
5
Grochówkę z soczewicą podaję z kleksem śmietany i siekaną natką pietruszki lub świeżym majerankiem.
Krok 5
z
5
Grochówkę z soczewicą można przygotować także z ziemniakami, wówczas należy o połowę zmniejszyć ilość soczewicy i ugotować ją z dodatkiem 2 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0