Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak na golonce z kaszą

0
2 godz 50 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Kiszona kapusta
100  g
Kasza jęczmienna
1  kg
Golonka
4 
Ziemniaki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Mały seler
2 
Liść laurowy
4 
Ziarno ziela angielskiego
1  łyżeczka
Mielona, słodka papryka
1  łyżeczka
Suszony majeranek
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
1  pęczek
Natka pietruszki do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
40.41 g
Węglowodany
44.49 g
Tłuszcze
21.28 g
Wartość energetyczna
525.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

170 min
Krok 1
4 min
Warzywa obierz. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 2
3 min
Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
Krok 3
1 min
Przygotowaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą.
Krok 4
50 min
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Krok 5
90 min
Do dużego garnka włóż golonkę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Krok 6
1 min
Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 7
15 min
Gotuj przez ok. 10 minut, następnie dodaj startą pietruszkę, seler i kaszę. Gotuj, aż warzywa i kasza będą miękkie.
Krok 8
5 min
Kapustę połącz z warzywami i kaszą. Dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Całość gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
Krok 9
1 min
Kapuśniak podawaj z posiekaną natką pietruszki i kawałkami mięsa.
Kapuśniak na golonce z kaszą

Krok 1 z 9

Warzywa obierz. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.

Kapuśniak na golonce z kaszą

Krok 2 z 9

Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.

Kapuśniak na golonce z kaszą

Krok 3 z 9

Przygotowaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą.

Kapuśniak na golonce z kaszą

Krok 4 z 9

Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).

Kapuśniak na golonce z kaszą

Krok 5 z 9

Do dużego garnka włóż golonkę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.

Kapuśniak na golonce z kaszą

Krok 6 z 9

Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy.

Kapuśniak na golonce z kaszą

Krok 7 z 9

Gotuj przez ok. 10 minut, następnie dodaj startą pietruszkę, seler i kaszę. Gotuj, aż warzywa i kasza będą miękkie.

Kapuśniak na golonce z kaszą

Krok 8 z 9

Kapustę połącz z warzywami i kaszą. Dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Całość gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.

Kapuśniak na golonce z kaszą

Krok 9 z 9

Kapuśniak podawaj z posiekaną natką pietruszki i kawałkami mięsa.

Zimowy kapuśniak, to tradycyjne danie, które musi być tłuste, aromatyczne i mocno kwaśne. Tylko wtedy odpowiednio nas rozgrzeje i zapewni energię do stawienia czoła zimowej pogodzie. Dlatego właśnie moja dzisiejsza propozycja, to kapuśniak na golonce z kaszą.

Kapuśniak wzbogacony jest solidną porcją warzyw korzeniowych – ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz słodką papryką. Jestem przekonany, że talerz takiej zupy z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

Kasze, na zdrowie nasze! Sprawdź jeszcze więcej przepisów na zupy z kaszą – i tą codzienną, i tą nietypową!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika