Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zimowy kapuśniak, to tradycyjne danie, które musi być tłuste, aromatyczne i mocno kwaśne. Tylko wtedy odpowiednio nas rozgrzeje i zapewni energię do stawienia czoła zimowej pogodzie. Dlatego właśnie moja dzisiejsza propozycja, to kapuśniak na golonce z kaszą.
Kapuśniak wzbogacony jest solidną porcją warzyw korzeniowych – ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz słodką papryką. Jestem przekonany, że talerz takiej zupy z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.
Kasze, na zdrowie nasze! Sprawdź jeszcze więcej przepisów na zupy z kaszą – i tą codzienną, i tą nietypową!
Warzywa obierz. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 2
3 min
Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
Krok 3
1 min
Przygotowaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą.
Krok 4
50 min
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Krok 5
90 min
Do dużego garnka włóż golonkę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Krok 6
1 min
Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 7
15 min
Gotuj przez ok. 10 minut, następnie dodaj startą pietruszkę, seler i kaszę. Gotuj, aż warzywa i kasza będą miękkie.
Krok 8
5 min
Kapustę połącz z warzywami i kaszą. Dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Całość gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
Krok 9
1 min
Kapuśniak podawaj z posiekaną natką pietruszki i kawałkami mięsa.
Krok 1
z
9
Warzywa obierz. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 2
z
9
Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
Krok 3
z
9
Przygotowaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą.
Krok 4
z
9
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Krok 5
z
9
Do dużego garnka włóż golonkę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Krok 6
z
9
Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 7
z
9
Gotuj przez ok. 10 minut, następnie dodaj startą pietruszkę, seler i kaszę. Gotuj, aż warzywa i kasza będą miękkie.
Krok 8
z
9
Kapustę połącz z warzywami i kaszą. Dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Całość gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
Krok 9
z
9
Kapuśniak podawaj z posiekaną natką pietruszki i kawałkami mięsa.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0