Kapuśniak na golonce z kaszą
2 godz 50 min
Łatwy
500
g
Kiszona kapusta
100
g
Kasza jęczmienna
1
kg
Golonka
4
Ziemniaki
2
Marchewka
1
Pietruszka
1
Mały seler
2
Liść laurowy
4
Ziarno ziela angielskiego
1
łyżeczka
Mielona, słodka papryka
1
łyżeczka
Suszony majeranek
1
szczypta
Sól, pieprz do smaku
1
pęczek
Natka pietruszki do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
40.41 g
Węglowodany
44.49 g
Tłuszcze
21.28 g
Wartość energetyczna
525.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
170 min
Krok 1
4 min
Warzywa obierz. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Krok 2
3 min
Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
Krok 3
1 min
Przygotowaną kapustę włóż do garnka i zalej wodą.
Krok 4
50 min
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Krok 5
90 min
Do dużego garnka włóż golonkę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Krok 6
1 min
Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 7
15 min
Gotuj przez ok. 10 minut, następnie dodaj startą pietruszkę, seler i kaszę. Gotuj, aż warzywa i kasza będą miękkie.
Krok 8
5 min
Kapustę połącz z warzywami i kaszą. Dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek. Całość gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
Krok 9
1 min
Kapuśniak podawaj z posiekaną natką pietruszki i kawałkami mięsa.
Zimowy kapuśniak, to tradycyjne danie, które musi być tłuste, aromatyczne i mocno kwaśne. Tylko wtedy odpowiednio nas rozgrzeje i zapewni energię do stawienia czoła zimowej pogodzie. Dlatego właśnie moja dzisiejsza propozycja, to kapuśniak na golonce z kaszą.
Kapuśniak wzbogacony jest solidną porcją warzyw korzeniowych – ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz słodką papryką. Jestem przekonany, że talerz takiej zupy z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.
Kapuśniak wzbogacony jest solidną porcją warzyw korzeniowych – ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz słodką papryką. Jestem przekonany, że talerz takiej zupy z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.
Kasze, na zdrowie nasze! Sprawdź jeszcze więcej przepisów na zupy z kaszą – i tą codzienną, i tą nietypową!
- Zupa krem ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną
- Krupnik z kaszą gryczaną krakowską i suszonymi grzybami
- Rosolnik – rosół z kaszą manną
- Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem
- Szybki krupnik dla zabieganych – z kaszą kuskus
- Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą
- Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach
- Bezglutenowy krupnik – dla tych, co na diecie
Komentarze 0