Rosolnik – rosół z kaszą manną
3 godz 1 min
Średni
0.75
szklanka
Kasza manna
1
szczypta
Sól
0.5
l
Woda
1
łyżeczka
Masło
700
g
2 ćwiartki tylne z kurczaka
1
kawałek
Por
1
Marchewka większa
1
Pietruszka (korzeń)
1
kawałek
Seler (korzeń)
0.5
Lubczyk suszony
1
Cebula
4
Ziarno ziela angielskiego
4
Ziarno pieprzu
3
Liść laurowy
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz mielony do smaku
1
szczypta
Natka pietruszki do posypania
1.2
l
Woda zimna
.
Wartości odżywcze
Białko
34.02 g
Węglowodany
36.69 g
Tłuszcze
30.64 g
Wartość energetyczna
562.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
181 min
Krok 1 - Kasza manna
8 min
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Wodę doprowadzamy do wrzenia i garnek zdejmujemy na chwilę z gazu.
Krok 2
5 min
Bardzo powoli dosypujemy kaszę i intensywnie mieszamy całość trzepaczką.
Krok 3
5 min
Ponownie nastawiamy na gaz (na najmniejszy ogień) i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy i gotową kaszkę od razu przelewamy do płaskiego naczynia.
Krok 4
40 min
Odstawiamy na około 40 minut do całkowitego wystudzenia. Najlepiej kiedy kaszka nieco wystygnie wstawić ją do lodówki. Wówczas łatwiej będzie się nam kroić.
Krok 5
3 min
Wystudzoną kaszę kroimy w kostkę i nakładamy do miseczek.
Krok 6 - Rosół
5 min
Do wysokiego garnka wkładamy ćwiartki tylne z kurczaka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i dosypujemy suszony lubczyk.
Krok 7
50 min
Gotujemy około 50 minut na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką, tak aby zupa delikatnie „pyrkała”.
Krok 8
5 min
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy w całości do garnka z mięsem.
Krok 9
5 min
Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu aż pojawią się czarne bąble i dodajemy do garnka z gotującą się zupą.
Krok 10
50 min
Dosypujemy około 1/2 łyżeczki soli i gotujemy jeszcze około 50 minut na małym ogniu z minimalnie uchyloną pokrywką.
Krok 11
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Krok 12
3 min
Do miseczek nakładamy porcję kostek z kaszy i zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki.
W wielu polskich domach w niedzielny poranek w domu unosi się zapach pyrkającego rosołu. Pamiętam jeszcze z dzieciństwa smak rosołu mojej mamy z domowym makaronem. Wiele osób gotuje też tą zupę po zabawie sylwestrowej, bo rosół pomaga postawić nas na nogi :)
Moja babcia i mama zawsze gotowały rosół jeśli którykolwiek z domowników zmagał się z przeziębieniem. Rosół można podawać w postaci rozgrzewającego napoju jedynie z dodatkiem natki pietruszki lub jako zupę z dodatkiem domowego makaronu, kołdunów lub z kaszą manną. W każdej wersji ta zupa smakuje rewelacyjnie. Najprostszy jednak do przygotowania jest rosół z kaszą manną. Ta wersja jest też ciekawą propozycją na zupę dla dzieci. Mój ośmioletni synek na swojej top liście zupowej zaraz po pomidorowej wymienił właśnie rosół.
Rosół z kaszą jest bardzo smaczny i też chyba bardziej sycący od tego z makaronem.
Polecam też :
Rosół z kołdunami
Rosół z kury
Rosół drobiowy z makaronem naleśnikowym
Rosół rybny z dorszem
Moja babcia i mama zawsze gotowały rosół jeśli którykolwiek z domowników zmagał się z przeziębieniem. Rosół można podawać w postaci rozgrzewającego napoju jedynie z dodatkiem natki pietruszki lub jako zupę z dodatkiem domowego makaronu, kołdunów lub z kaszą manną. W każdej wersji ta zupa smakuje rewelacyjnie. Najprostszy jednak do przygotowania jest rosół z kaszą manną. Ta wersja jest też ciekawą propozycją na zupę dla dzieci. Mój ośmioletni synek na swojej top liście zupowej zaraz po pomidorowej wymienił właśnie rosół.
Rosół z kaszą jest bardzo smaczny i też chyba bardziej sycący od tego z makaronem.
Polecam też :
Rosół z kołdunami
Rosół z kury
Rosół drobiowy z makaronem naleśnikowym
Rosół rybny z dorszem
Komentarze 0