Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

(0)
3 godz 1 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.75  szklanka
Kasza manna
1  szczypta
Sól
0.5  l
Woda
1  łyżeczka
Masło
700  g
2 ćwiartki tylne z kurczaka
1  kawałek
Por
1 
Marchewka większa
1 
Pietruszka (korzeń)
1  kawałek
Seler (korzeń)
0.5 
Lubczyk suszony
1 
Cebula
4 
Ziarno ziela angielskiego
4 
Ziarno pieprzu
3 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz mielony do smaku
1  szczypta
Natka pietruszki do posypania
1.2  l
Woda zimna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
34.02 g
Węglowodany
36.69 g
Tłuszcze
30.64 g
Wartość energetyczna
562.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

181 min
Krok 1 - Kasza manna
8 min
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Wodę doprowadzamy do wrzenia i garnek zdejmujemy na chwilę z gazu.
Krok 2
5 min
Bardzo powoli dosypujemy kaszę i intensywnie mieszamy całość trzepaczką.
Krok 3
5 min
Ponownie nastawiamy na gaz (na najmniejszy ogień) i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy i gotową kaszkę od razu przelewamy do płaskiego naczynia.
Krok 4
40 min
Odstawiamy na około 40 minut do całkowitego wystudzenia. Najlepiej kiedy kaszka nieco wystygnie wstawić ją do lodówki. Wówczas łatwiej będzie się nam kroić.
Krok 5
3 min
Wystudzoną kaszę kroimy w kostkę i nakładamy do miseczek.
Krok 6 - Rosół
5 min
Do wysokiego garnka wkładamy ćwiartki tylne z kurczaka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i dosypujemy suszony lubczyk.
Krok 7
50 min
Gotujemy około 50 minut na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką, tak aby zupa delikatnie „pyrkała”.
Krok 8
5 min
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy w całości do garnka z mięsem.
Krok 9
5 min
Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu aż pojawią się czarne bąble i dodajemy do garnka z gotującą się zupą.
Krok 10
50 min
Dosypujemy około 1/2 łyżeczki soli i gotujemy jeszcze około 50 minut na małym ogniu z minimalnie uchyloną pokrywką.
Krok 11
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Krok 12
3 min
Do miseczek nakładamy porcję kostek z kaszy i zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki.
Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 1 - Kasza manna z 12

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Wodę doprowadzamy do wrzenia i garnek zdejmujemy na chwilę z gazu.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 2 z 12

Bardzo powoli dosypujemy kaszę i intensywnie mieszamy całość trzepaczką.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 3 z 12

Ponownie nastawiamy na gaz (na najmniejszy ogień) i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy i gotową kaszkę od razu przelewamy do płaskiego naczynia.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 4 z 12

Odstawiamy na około 40 minut do całkowitego wystudzenia. Najlepiej kiedy kaszka nieco wystygnie wstawić ją do lodówki. Wówczas łatwiej będzie się nam kroić.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 5 z 12

Wystudzoną kaszę kroimy w kostkę i nakładamy do miseczek.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 6 - Rosół z 12

Do wysokiego garnka wkładamy ćwiartki tylne z kurczaka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i dosypujemy suszony lubczyk.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 7 z 12

Gotujemy około 50 minut na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką, tak aby zupa delikatnie „pyrkała”.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 8 z 12

Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy w całości do garnka z mięsem.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 9 z 12

Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu aż pojawią się czarne bąble i dodajemy do garnka z gotującą się zupą.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 10 z 12

Dosypujemy około 1/2 łyżeczki soli i gotujemy jeszcze około 50 minut na małym ogniu z minimalnie uchyloną pokrywką.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 11 z 12

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 12 z 12

Do miseczek nakładamy porcję kostek z kaszy i zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki.

W wielu polskich domach w niedzielny poranek w domu unosi się zapach pyrkającego rosołu. Pamiętam jeszcze z dzieciństwa smak rosołu mojej mamy z domowym makaronem. Wiele osób gotuje też tą zupę po zabawie sylwestrowej, bo rosół pomaga postawić nas na nogi :)

Moja babcia i mama zawsze gotowały rosół jeśli którykolwiek z domowników zmagał się z przeziębieniem. Rosół można podawać w postaci rozgrzewającego napoju jedynie z dodatkiem natki pietruszki lub jako zupę z dodatkiem domowego makaronu, kołdunów lub z kaszą manną. W każdej wersji ta zupa smakuje rewelacyjnie. Najprostszy jednak do przygotowania jest rosół z kaszą manną. Ta wersja jest też ciekawą propozycją na zupę dla dzieci. Mój ośmioletni synek na swojej top liście zupowej zaraz po pomidorowej wymienił właśnie rosół.

Rosół z kaszą jest bardzo smaczny i też chyba bardziej sycący od tego z makaronem.

Polecam też :
Rosół z kołdunami
Rosół z kury
Rosół drobiowy z makaronem naleśnikowym
Rosół rybny z dorszem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Adi
.

Rosolnik to zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną, a nie rosół z kaszą manną.

Pokaż więcej komentarzy