Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Rosolnik – rosół z kaszą manną

(0)
3 godz 1 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  szklanka
Kasza manna
1  szczypta
Sól
0.5  l
Woda
1  łyżeczka
Masło
700  g
2 ćwiartki tylne z kurczaka
1  kawałek
Por
1 
Marchewka większa
1 
Pietruszka (korzeń)
1  kawałek
Seler (korzeń)
0.5 
Lubczyk suszony
1 
Cebula
4 
Ziarno ziela angielskiego
4 
Ziarno pieprzu
3 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz mielony do smaku
1  szczypta
Natka pietruszki do posypania
1.2  l
Woda zimna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
34.02 g
Węglowodany
36.69 g
Tłuszcze
30.64 g
Wartość energetyczna
562.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W wielu polskich domach w niedzielny poranek w domu unosi się zapach pyrkającego rosołu. Pamiętam jeszcze z dzieciństwa smak rosołu mojej mamy z domowym makaronem. Wiele osób gotuje też tą zupę po zabawie sylwestrowej, bo rosół pomaga postawić nas na nogi :)

Moja babcia i mama zawsze gotowały rosół jeśli którykolwiek z domowników zmagał się z przeziębieniem. Rosół można podawać w postaci rozgrzewającego napoju jedynie z dodatkiem natki pietruszki lub jako zupę z dodatkiem domowego makaronu, kołdunów lub z kaszą manną. W każdej wersji ta zupa smakuje rewelacyjnie. Najprostszy jednak do przygotowania jest rosół z kaszą manną. Ta wersja jest też ciekawą propozycją na zupę dla dzieci. Mój ośmioletni synek na swojej top liście zupowej zaraz po pomidorowej wymienił właśnie rosół.

Rosół z kaszą jest bardzo smaczny i też chyba bardziej sycący od tego z makaronem.

Polecam też :
Rosół z kołdunami
Rosół z kury
Rosół drobiowy z makaronem naleśnikowym
Rosół rybny z dorszem

Przygotowanie

181 min
  • Krok 1 - Kasza manna

    8 min
    Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Wodę doprowadzamy do wrzenia i garnek zdejmujemy na chwilę z gazu.
  • Krok 2

    5 min
    Bardzo powoli dosypujemy kaszę i intensywnie mieszamy całość trzepaczką.
  • Krok 3

    5 min
    Ponownie nastawiamy na gaz (na najmniejszy ogień) i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy i gotową kaszkę od razu przelewamy do płaskiego naczynia.
  • Krok 4

    40 min
    Odstawiamy na około 40 minut do całkowitego wystudzenia. Najlepiej kiedy kaszka nieco wystygnie wstawić ją do lodówki. Wówczas łatwiej będzie się nam kroić.
  • Krok 5

    3 min
    Wystudzoną kaszę kroimy w kostkę i nakładamy do miseczek.
  • Krok 6 - Rosół

    5 min
    Do wysokiego garnka wkładamy ćwiartki tylne z kurczaka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i dosypujemy suszony lubczyk.
  • Krok 7

    50 min
    Gotujemy około 50 minut na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką, tak aby zupa delikatnie „pyrkała”.
  • Krok 8

    5 min
    Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy w całości do garnka z mięsem.
  • Krok 9

    5 min
    Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu aż pojawią się czarne bąble i dodajemy do garnka z gotującą się zupą.
  • Krok 10

    50 min
    Dosypujemy około 1/2 łyżeczki soli i gotujemy jeszcze około 50 minut na małym ogniu z minimalnie uchyloną pokrywką.
  • Krok 11

    2 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  • Krok 12

    3 min
    Do miseczek nakładamy porcję kostek z kaszy i zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki.
Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 1 - Kasza manna z 12

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Wodę doprowadzamy do wrzenia i garnek zdejmujemy na chwilę z gazu.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 2 z 12

Bardzo powoli dosypujemy kaszę i intensywnie mieszamy całość trzepaczką.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 3 z 12

Ponownie nastawiamy na gaz (na najmniejszy ogień) i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy i gotową kaszkę od razu przelewamy do płaskiego naczynia.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 4 z 12

Odstawiamy na około 40 minut do całkowitego wystudzenia. Najlepiej kiedy kaszka nieco wystygnie wstawić ją do lodówki. Wówczas łatwiej będzie się nam kroić.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 5 z 12

Wystudzoną kaszę kroimy w kostkę i nakładamy do miseczek.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 6 - Rosół z 12

Do wysokiego garnka wkładamy ćwiartki tylne z kurczaka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i dosypujemy suszony lubczyk.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 7 z 12

Gotujemy około 50 minut na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką, tak aby zupa delikatnie „pyrkała”.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 8 z 12

Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy w całości do garnka z mięsem.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 9 z 12

Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu aż pojawią się czarne bąble i dodajemy do garnka z gotującą się zupą.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 10 z 12

Dosypujemy około 1/2 łyżeczki soli i gotujemy jeszcze około 50 minut na małym ogniu z minimalnie uchyloną pokrywką.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 11 z 12

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Krok 12 z 12

Do miseczek nakładamy porcję kostek z kaszy i zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Adi

Rosolnik to zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną, a nie rosół z kaszą manną.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z kury

    2 godz 6 min Średni
  • Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa pomidorowa z grissini

    1 godz 27 min Średni
  • Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    2 godz 8 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu