Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku
Dodaj do CookBook

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

(0)
5 godz 54 min
Trudny
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
Wołowina z kością
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
0.13 
Kapusta włoska
trochę
Suszone borowiki
5 
Ziarenka czarnego pieprzu
1 
Cebula
5  l
Woda
1  kawałek
Imbir
280  g
Mąka pszenna (najlepiej tortowej)
0.5  szklanka
Woda ciepła
1 
Jajko małe
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól
0.5  kg
Polędwica wołowa
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
3  łyżek
Majeranek
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  kostka
Rosół wołowy
1  szczypta
Sól morska
2  łyżek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.5 g
Wartość energetyczna
335.4 kcal
Tłuszcze
11.5 g
Białko
47.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kołduny w rosole to świetne danie, którym tuż po północy można przywitać Nowy Rok lub posilić się nim w porze obiadowej. Pyszne, wysokokaloryczne, dobre na wszystko. Jak dla mnie, koniecznie podane w rosole wołowym lub wołowo-drobiowym, który razem z kołdunami tworzy smakowity duet.

Chcąc znaleźć idealny przepis na kołduny w rosole, trafiłam na wiele kołdunowych sporów, dotyczących tego jak i z czego je przygotowywać. Najbardziej kusiły mnie przepisy bazujące na starych recepturach, w których wykorzystywana była baranina, a do farszu dodawano także prawdziwy łój i szpik kostny. Takie kołduny w rosole muszą być wręcz niebiańskie i mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś takich spróbować.

Kołduny powinny być małe, takie „na raz”. Nie powinno się ich kroić łyżką ani odgryzać po kawałku, skądże znowu.

Smacznego!

Przygotowanie

354 min
  • Krok 1 - Rosół na wołowinie

    6 min
    Wołowinę płuczę, zalewam zimną wodą, wstawiam do gotowania.
  • Krok 2

    12 min
    Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam moc płyty tak, żeby woda nie bulgotała i dokładnie odszumowuję.
  • Krok 3

    60 min
    Gotuję godzinę pod lekko uchyloną pokrywką, pilnując, żeby wywar nie wrzał, a tylko od czasu do czasu pyrkał.
  • Krok 4

    6 min
    Po godzinie dodaję do garnka kapustę włoską, marchewkę, pietruszkę, seler, por, opaloną nad ogniem cebulę (korzystam z sąsiedzkiej uprzejmości albo opalam cebulę w kominku), ziarenka czarnego pieprzu, suszonego grzybka. Jeśli mam, dodaję także kawałek świeżego imbiru. Solę.
  • Krok 5

    180 min
    Gotuję rosół jeszcze 3 godziny.
  • Krok 6 - Ciasto

    5 min
    Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję szczyptę soli, wbijam jajko, dodaję olej.
  • Krok 7

    5 min
    Dodając po trochę wody, wyrabiam jednolite ciasto.
  • Krok 8

    30 min
    Gotowe ciasto odstawiam na pół godziny, przykryte miską.
  • Krok 9 - Kołduny

    10 min
    Polędwicę płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.
  • Krok 10

    8 min
    Pół kostki rosołu wołowego rozkruszam do kubeczka, zalewam 2 łyżkami gotującego się rosołu lub wrzątku, mieszam, odstawiam do przestygnięcia, po czym dodaję do mięsa.
  • Krok 11

    8 min
    Cebulę drobno siekam i duszę na 2 łyżkach masła. Kiedy przestygnie, dodaję do mięsa.
  • Krok 12

    5 min
    Do farszu dodaję majeranek, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli nie dodajemy kostki rosołu, farsz trzeba będzie posolić. Wszystkie składniki dobrze mieszam.
  • Krok 13

    6 min
    Z farszu formuję małe kuleczki wielkości sporego orzecha laskowego. Układam je na krążki wycięte kieliszkiem z dość cienko rozwałkowanego ciasta, zlepiam jak pierogi uważając, żeby nie spłaszczyć farszu.
  • Krok 14

    10 min
    Gotowe kołduny gotuję w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, przez 10 minut (woda nie może bardzo wrzeć, a tylko lekko bulgotać).
  • Krok 15

    3 min
    Po ugotowaniu delikatnie przekładam kołduny do miseczek, od razu podlewam rosołem, żeby się nie sklejały (nie mogą być zalane rosołem, jak makaron) i podaję z natką pietruszki.
Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 1 - Rosół na wołowinie z 15

Wołowinę płuczę, zalewam zimną wodą, wstawiam do gotowania.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 2 z 15

Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam moc płyty tak, żeby woda nie bulgotała i dokładnie odszumowuję.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 3 z 15

Gotuję godzinę pod lekko uchyloną pokrywką, pilnując, żeby wywar nie wrzał, a tylko od czasu do czasu pyrkał.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 4 z 15

Po godzinie dodaję do garnka kapustę włoską, marchewkę, pietruszkę, seler, por, opaloną nad ogniem cebulę (korzystam z sąsiedzkiej uprzejmości albo opalam cebulę w kominku), ziarenka czarnego pieprzu, suszonego grzybka. Jeśli mam, dodaję także kawałek świeżego imbiru. Solę.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 5 z 15

Gotuję rosół jeszcze 3 godziny.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 6 - Ciasto z 15

Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję szczyptę soli, wbijam jajko, dodaję olej.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 7 z 15

Dodając po trochę wody, wyrabiam jednolite ciasto.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 8 z 15

Gotowe ciasto odstawiam na pół godziny, przykryte miską.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 9 - Kołduny z 15

Polędwicę płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 10 z 15

Pół kostki rosołu wołowego rozkruszam do kubeczka, zalewam 2 łyżkami gotującego się rosołu lub wrzątku, mieszam, odstawiam do przestygnięcia, po czym dodaję do mięsa.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 11 z 15

Cebulę drobno siekam i duszę na 2 łyżkach masła. Kiedy przestygnie, dodaję do mięsa.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 12 z 15

Do farszu dodaję majeranek, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli nie dodajemy kostki rosołu, farsz trzeba będzie posolić. Wszystkie składniki dobrze mieszam.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 13 z 15

Z farszu formuję małe kuleczki wielkości sporego orzecha laskowego. Układam je na krążki wycięte kieliszkiem z dość cienko rozwałkowanego ciasta, zlepiam jak pierogi uważając, żeby nie spłaszczyć farszu.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 14 z 15

Gotowe kołduny gotuję w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, przez 10 minut (woda nie może bardzo wrzeć, a tylko lekko bulgotać).

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 15 z 15

Po ugotowaniu delikatnie przekładam kołduny do miseczek, od razu podlewam rosołem, żeby się nie sklejały (nie mogą być zalane rosołem, jak makaron) i podaję z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjne kołduny litewskie

    Tradycyjne kołduny litewskie

    1 godz 8 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu