Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

(0)
5 godz 54 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  kg
Wołowina z kością
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
0.13 
Kapusta włoska
trochę
Suszone borowiki
5 
Ziarenka czarnego pieprzu
1 
Cebula
5  l
Woda
1  kawałek
Imbir
280  g
Mąka pszenna (najlepiej tortowej)
0.5  szklanka
Woda ciepła
1 
Jajko małe
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól
0.5  kg
Polędwica wołowa
2  ząbków
1 
Cebula
3  łyżek
Majeranek
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  kostka
1  szczypta
Sól morska
2  łyżek
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
47.92 g
Węglowodany
11.55 g
Tłuszcze
11.47 g
Wartość energetyczna
335.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kołduny w rosole to świetne danie, którym tuż po północy można przywitać Nowy Rok lub posilić się nim w porze obiadowej. Pyszne, wysokokaloryczne, dobre na wszystko. Jak dla mnie, koniecznie podane w rosole wołowym lub wołowo-drobiowym, który razem z kołdunami tworzy smakowity duet.

Chcąc znaleźć idealny przepis na kołduny w rosole, trafiłam na wiele kołdunowych sporów, dotyczących tego jak i z czego je przygotowywać. Najbardziej kusiły mnie przepisy bazujące na starych recepturach, w których wykorzystywana była baranina, a do farszu dodawano także prawdziwy łój i szpik kostny. Takie kołduny w rosole muszą być wręcz niebiańskie i mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś takich spróbować.

Kołduny powinny być małe, takie „na raz”. Nie powinno się ich kroić łyżką ani odgryzać po kawałku, skądże znowu.

Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

354 min
Krok 1 - Rosół na wołowinie
6 min
Wołowinę płuczę, zalewam zimną wodą, wstawiam do gotowania.
Krok 2
12 min
Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam moc płyty tak, żeby woda nie bulgotała i dokładnie odszumowuję.
Krok 3
60 min
Gotuję godzinę pod lekko uchyloną pokrywką, pilnując, żeby wywar nie wrzał, a tylko od czasu do czasu pyrkał.
Krok 4
6 min
Po godzinie dodaję do garnka kapustę włoską, marchewkę, pietruszkę, seler, por, opaloną nad ogniem cebulę (korzystam z sąsiedzkiej uprzejmości albo opalam cebulę w kominku), ziarenka czarnego pieprzu, suszonego grzybka. Jeśli mam, dodaję także kawałek świeżego imbiru. Solę.
Krok 5
180 min
Gotuję rosół jeszcze 3 godziny.
Krok 6 - Ciasto
5 min
Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję szczyptę soli, wbijam jajko, dodaję olej.
Krok 7
5 min
Dodając po trochę wody, wyrabiam jednolite ciasto.
Krok 8
30 min
Gotowe ciasto odstawiam na pół godziny, przykryte miską.
Krok 9 - Kołduny
10 min
Polędwicę płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 10
8 min
Pół kostki rosołu wołowego rozkruszam do kubeczka, zalewam 2 łyżkami gotującego się rosołu lub wrzątku, mieszam, odstawiam do przestygnięcia, po czym dodaję do mięsa.
Krok 11
8 min
Cebulę drobno siekam i duszę na 2 łyżkach masła. Kiedy przestygnie, dodaję do mięsa.
Krok 12
5 min
Do farszu dodaję majeranek, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli nie dodajemy kostki rosołu, farsz trzeba będzie posolić. Wszystkie składniki dobrze mieszam.
Krok 13
6 min
Z farszu formuję małe kuleczki wielkości sporego orzecha laskowego. Układam je na krążki wycięte kieliszkiem z dość cienko rozwałkowanego ciasta, zlepiam jak pierogi uważając, żeby nie spłaszczyć farszu.
Krok 14
10 min
Gotowe kołduny gotuję w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, przez 10 minut (woda nie może bardzo wrzeć, a tylko lekko bulgotać).
Krok 15
3 min
Po ugotowaniu delikatnie przekładam kołduny do miseczek, od razu podlewam rosołem, żeby się nie sklejały (nie mogą być zalane rosołem, jak makaron) i podaję z natką pietruszki.
Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 1 - Rosół na wołowinie z 15

Wołowinę płuczę, zalewam zimną wodą, wstawiam do gotowania.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 2 z 15

Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam moc płyty tak, żeby woda nie bulgotała i dokładnie odszumowuję.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 3 z 15

Gotuję godzinę pod lekko uchyloną pokrywką, pilnując, żeby wywar nie wrzał, a tylko od czasu do czasu pyrkał.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 4 z 15

Po godzinie dodaję do garnka kapustę włoską, marchewkę, pietruszkę, seler, por, opaloną nad ogniem cebulę (korzystam z sąsiedzkiej uprzejmości albo opalam cebulę w kominku), ziarenka czarnego pieprzu, suszonego grzybka. Jeśli mam, dodaję także kawałek świeżego imbiru. Solę.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 5 z 15

Gotuję rosół jeszcze 3 godziny.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 6 - Ciasto z 15

Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję szczyptę soli, wbijam jajko, dodaję olej.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 7 z 15

Dodając po trochę wody, wyrabiam jednolite ciasto.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 8 z 15

Gotowe ciasto odstawiam na pół godziny, przykryte miską.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 9 - Kołduny z 15

Polędwicę płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 10 z 15

Pół kostki rosołu wołowego rozkruszam do kubeczka, zalewam 2 łyżkami gotującego się rosołu lub wrzątku, mieszam, odstawiam do przestygnięcia, po czym dodaję do mięsa.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 11 z 15

Cebulę drobno siekam i duszę na 2 łyżkach masła. Kiedy przestygnie, dodaję do mięsa.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 12 z 15

Do farszu dodaję majeranek, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli nie dodajemy kostki rosołu, farsz trzeba będzie posolić. Wszystkie składniki dobrze mieszam.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 13 z 15

Z farszu formuję małe kuleczki wielkości sporego orzecha laskowego. Układam je na krążki wycięte kieliszkiem z dość cienko rozwałkowanego ciasta, zlepiam jak pierogi uważając, żeby nie spłaszczyć farszu.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 14 z 15

Gotowe kołduny gotuję w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, przez 10 minut (woda nie może bardzo wrzeć, a tylko lekko bulgotać).

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 15 z 15

Po ugotowaniu delikatnie przekładam kołduny do miseczek, od razu podlewam rosołem, żeby się nie sklejały (nie mogą być zalane rosołem, jak makaron) i podaję z natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika