Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

(0)
5 godz 54 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  kg
Wołowina z kością
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
0.13 
Kapusta włoska
trochę
Suszone borowiki
5 
Ziarenka czarnego pieprzu
1 
Cebula
5  l
Woda
1  kawałek
Imbir
280  g
Mąka pszenna (najlepiej tortowej)
0.5  szklanka
Woda ciepła
1 
Jajko małe
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól
0.5  kg
Polędwica wołowa
2  ząbków
1 
Cebula
3  łyżek
Majeranek
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  kostka
1  szczypta
Sól morska
2  łyżek
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
47.92 g
Węglowodany
11.55 g
Tłuszcze
11.47 g
Wartość energetyczna
335.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

354 min
Krok 1 - Rosół na wołowinie
6 min
Wołowinę płuczę, zalewam zimną wodą, wstawiam do gotowania.
Krok 2
12 min
Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam moc płyty tak, żeby woda nie bulgotała i dokładnie odszumowuję.
Krok 3
60 min
Gotuję godzinę pod lekko uchyloną pokrywką, pilnując, żeby wywar nie wrzał, a tylko od czasu do czasu pyrkał.
Krok 4
6 min
Po godzinie dodaję do garnka kapustę włoską, marchewkę, pietruszkę, seler, por, opaloną nad ogniem cebulę (korzystam z sąsiedzkiej uprzejmości albo opalam cebulę w kominku), ziarenka czarnego pieprzu, suszonego grzybka. Jeśli mam, dodaję także kawałek świeżego imbiru. Solę.
Krok 5
180 min
Gotuję rosół jeszcze 3 godziny.
Krok 6 - Ciasto
5 min
Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję szczyptę soli, wbijam jajko, dodaję olej.
Krok 7
5 min
Dodając po trochę wody, wyrabiam jednolite ciasto.
Krok 8
30 min
Gotowe ciasto odstawiam na pół godziny, przykryte miską.
Krok 9 - Kołduny
10 min
Polędwicę płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 10
8 min
Pół kostki rosołu wołowego rozkruszam do kubeczka, zalewam 2 łyżkami gotującego się rosołu lub wrzątku, mieszam, odstawiam do przestygnięcia, po czym dodaję do mięsa.
Krok 11
8 min
Cebulę drobno siekam i duszę na 2 łyżkach masła. Kiedy przestygnie, dodaję do mięsa.
Krok 12
5 min
Do farszu dodaję majeranek, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli nie dodajemy kostki rosołu, farsz trzeba będzie posolić. Wszystkie składniki dobrze mieszam.
Krok 13
6 min
Z farszu formuję małe kuleczki wielkości sporego orzecha laskowego. Układam je na krążki wycięte kieliszkiem z dość cienko rozwałkowanego ciasta, zlepiam jak pierogi uważając, żeby nie spłaszczyć farszu.
Krok 14
10 min
Gotowe kołduny gotuję w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, przez 10 minut (woda nie może bardzo wrzeć, a tylko lekko bulgotać).
Krok 15
3 min
Po ugotowaniu delikatnie przekładam kołduny do miseczek, od razu podlewam rosołem, żeby się nie sklejały (nie mogą być zalane rosołem, jak makaron) i podaję z natką pietruszki.
Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 1 - Rosół na wołowinie z 15

Wołowinę płuczę, zalewam zimną wodą, wstawiam do gotowania.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 2 z 15

Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam moc płyty tak, żeby woda nie bulgotała i dokładnie odszumowuję.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 3 z 15

Gotuję godzinę pod lekko uchyloną pokrywką, pilnując, żeby wywar nie wrzał, a tylko od czasu do czasu pyrkał.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 4 z 15

Po godzinie dodaję do garnka kapustę włoską, marchewkę, pietruszkę, seler, por, opaloną nad ogniem cebulę (korzystam z sąsiedzkiej uprzejmości albo opalam cebulę w kominku), ziarenka czarnego pieprzu, suszonego grzybka. Jeśli mam, dodaję także kawałek świeżego imbiru. Solę.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 5 z 15

Gotuję rosół jeszcze 3 godziny.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 6 - Ciasto z 15

Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję szczyptę soli, wbijam jajko, dodaję olej.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 7 z 15

Dodając po trochę wody, wyrabiam jednolite ciasto.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 8 z 15

Gotowe ciasto odstawiam na pół godziny, przykryte miską.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 9 - Kołduny z 15

Polędwicę płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 10 z 15

Pół kostki rosołu wołowego rozkruszam do kubeczka, zalewam 2 łyżkami gotującego się rosołu lub wrzątku, mieszam, odstawiam do przestygnięcia, po czym dodaję do mięsa.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 11 z 15

Cebulę drobno siekam i duszę na 2 łyżkach masła. Kiedy przestygnie, dodaję do mięsa.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 12 z 15

Do farszu dodaję majeranek, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli nie dodajemy kostki rosołu, farsz trzeba będzie posolić. Wszystkie składniki dobrze mieszam.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 13 z 15

Z farszu formuję małe kuleczki wielkości sporego orzecha laskowego. Układam je na krążki wycięte kieliszkiem z dość cienko rozwałkowanego ciasta, zlepiam jak pierogi uważając, żeby nie spłaszczyć farszu.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 14 z 15

Gotowe kołduny gotuję w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, przez 10 minut (woda nie może bardzo wrzeć, a tylko lekko bulgotać).

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 15 z 15

Po ugotowaniu delikatnie przekładam kołduny do miseczek, od razu podlewam rosołem, żeby się nie sklejały (nie mogą być zalane rosołem, jak makaron) i podaję z natką pietruszki.

Kołduny w rosole to świetne danie, którym tuż po północy można przywitać Nowy Rok lub posilić się nim w porze obiadowej. Pyszne, wysokokaloryczne, dobre na wszystko. Jak dla mnie, koniecznie podane w rosole wołowym lub wołowo-drobiowym, który razem z kołdunami tworzy smakowity duet.

Chcąc znaleźć idealny przepis na kołduny w rosole, trafiłam na wiele kołdunowych sporów, dotyczących tego jak i z czego je przygotowywać. Najbardziej kusiły mnie przepisy bazujące na starych recepturach, w których wykorzystywana była baranina, a do farszu dodawano także prawdziwy łój i szpik kostny. Takie kołduny w rosole muszą być wręcz niebiańskie i mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś takich spróbować.

Kołduny powinny być małe, takie „na raz”. Nie powinno się ich kroić łyżką ani odgryzać po kawałku, skądże znowu.

Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha