Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

(0)
5 godz 54 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
Wołowina z kością
1 
Pietruszka
1 
Marchewka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
0.13 
Kapusta włoska
trochę
Suszone borowiki
5 
Ziarenka czarnego pieprzu
1 
Cebula
5  l
Woda
1  kawałek
Imbir
280  g
Mąka pszenna (najlepiej tortowej)
0.5  szklanka
Woda ciepła
1 
Jajko małe
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól
0.5  kg
Polędwica wołowa
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
3  łyżek
Majeranek
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  kostka
Rosół wołowy
1  szczypta
Sól morska
2  łyżek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
47.92 g
Węglowodany
11.55 g
Tłuszcze
11.47 g
Wartość energetyczna
335.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kołduny w rosole to świetne danie, którym tuż po północy można przywitać Nowy Rok lub posilić się nim w porze obiadowej. Pyszne, wysokokaloryczne, dobre na wszystko. Jak dla mnie, koniecznie podane w rosole wołowym lub wołowo-drobiowym, który razem z kołdunami tworzy smakowity duet.

Chcąc znaleźć idealny przepis na kołduny w rosole, trafiłam na wiele kołdunowych sporów, dotyczących tego jak i z czego je przygotowywać. Najbardziej kusiły mnie przepisy bazujące na starych recepturach, w których wykorzystywana była baranina, a do farszu dodawano także prawdziwy łój i szpik kostny. Takie kołduny w rosole muszą być wręcz niebiańskie i mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś takich spróbować.

Kołduny powinny być małe, takie „na raz”. Nie powinno się ich kroić łyżką ani odgryzać po kawałku, skądże znowu.

Smacznego!

Przygotowanie

354 min
  • Krok 1 - Rosół na wołowinie

    6 min
    Wołowinę płuczę, zalewam zimną wodą, wstawiam do gotowania.
  • Krok 2

    12 min
    Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam moc płyty tak, żeby woda nie bulgotała i dokładnie odszumowuję.
  • Krok 3

    60 min
    Gotuję godzinę pod lekko uchyloną pokrywką, pilnując, żeby wywar nie wrzał, a tylko od czasu do czasu pyrkał.
  • Krok 4

    6 min
    Po godzinie dodaję do garnka kapustę włoską, marchewkę, pietruszkę, seler, por, opaloną nad ogniem cebulę (korzystam z sąsiedzkiej uprzejmości albo opalam cebulę w kominku), ziarenka czarnego pieprzu, suszonego grzybka. Jeśli mam, dodaję także kawałek świeżego imbiru. Solę.
  • Krok 5

    180 min
    Gotuję rosół jeszcze 3 godziny.
  • Krok 6 - Ciasto

    5 min
    Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję szczyptę soli, wbijam jajko, dodaję olej.
  • Krok 7

    5 min
    Dodając po trochę wody, wyrabiam jednolite ciasto.
  • Krok 8

    30 min
    Gotowe ciasto odstawiam na pół godziny, przykryte miską.
  • Krok 9 - Kołduny

    10 min
    Polędwicę płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.
  • Krok 10

    8 min
    Pół kostki rosołu wołowego rozkruszam do kubeczka, zalewam 2 łyżkami gotującego się rosołu lub wrzątku, mieszam, odstawiam do przestygnięcia, po czym dodaję do mięsa.
  • Krok 11

    8 min
    Cebulę drobno siekam i duszę na 2 łyżkach masła. Kiedy przestygnie, dodaję do mięsa.
  • Krok 12

    5 min
    Do farszu dodaję majeranek, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli nie dodajemy kostki rosołu, farsz trzeba będzie posolić. Wszystkie składniki dobrze mieszam.
  • Krok 13

    6 min
    Z farszu formuję małe kuleczki wielkości sporego orzecha laskowego. Układam je na krążki wycięte kieliszkiem z dość cienko rozwałkowanego ciasta, zlepiam jak pierogi uważając, żeby nie spłaszczyć farszu.
  • Krok 14

    10 min
    Gotowe kołduny gotuję w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, przez 10 minut (woda nie może bardzo wrzeć, a tylko lekko bulgotać).
  • Krok 15

    3 min
    Po ugotowaniu delikatnie przekładam kołduny do miseczek, od razu podlewam rosołem, żeby się nie sklejały (nie mogą być zalane rosołem, jak makaron) i podaję z natką pietruszki.
Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 1 - Rosół na wołowinie z 15

Wołowinę płuczę, zalewam zimną wodą, wstawiam do gotowania.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 2 z 15

Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam moc płyty tak, żeby woda nie bulgotała i dokładnie odszumowuję.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 3 z 15

Gotuję godzinę pod lekko uchyloną pokrywką, pilnując, żeby wywar nie wrzał, a tylko od czasu do czasu pyrkał.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 4 z 15

Po godzinie dodaję do garnka kapustę włoską, marchewkę, pietruszkę, seler, por, opaloną nad ogniem cebulę (korzystam z sąsiedzkiej uprzejmości albo opalam cebulę w kominku), ziarenka czarnego pieprzu, suszonego grzybka. Jeśli mam, dodaję także kawałek świeżego imbiru. Solę.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 5 z 15

Gotuję rosół jeszcze 3 godziny.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 6 - Ciasto z 15

Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję szczyptę soli, wbijam jajko, dodaję olej.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 7 z 15

Dodając po trochę wody, wyrabiam jednolite ciasto.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 8 z 15

Gotowe ciasto odstawiam na pół godziny, przykryte miską.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 9 - Kołduny z 15

Polędwicę płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 10 z 15

Pół kostki rosołu wołowego rozkruszam do kubeczka, zalewam 2 łyżkami gotującego się rosołu lub wrzątku, mieszam, odstawiam do przestygnięcia, po czym dodaję do mięsa.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 11 z 15

Cebulę drobno siekam i duszę na 2 łyżkach masła. Kiedy przestygnie, dodaję do mięsa.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 12 z 15

Do farszu dodaję majeranek, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli nie dodajemy kostki rosołu, farsz trzeba będzie posolić. Wszystkie składniki dobrze mieszam.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 13 z 15

Z farszu formuję małe kuleczki wielkości sporego orzecha laskowego. Układam je na krążki wycięte kieliszkiem z dość cienko rozwałkowanego ciasta, zlepiam jak pierogi uważając, żeby nie spłaszczyć farszu.

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 14 z 15

Gotowe kołduny gotuję w dużym garnku, w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, przez 10 minut (woda nie może bardzo wrzeć, a tylko lekko bulgotać).

Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

Krok 15 z 15

Po ugotowaniu delikatnie przekładam kołduny do miseczek, od razu podlewam rosołem, żeby się nie sklejały (nie mogą być zalane rosołem, jak makaron) i podaję z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Flaczki cielęce

    Flaczki cielęce

    2 godz 4 min Łatwy
  • Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    1 godz 59 min Średni
  • Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

    Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

    1 godz 7 min Średni
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu