Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tradycyjne kołduny litewskie
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
21.7g / 12%
Węglowodany
47g / 24%
Tłuszcze
53.4g / 63%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Tradycyjne kołduny litewskie

+

Tradycyjne kołduny litewskie

Wróć

Tradycyjne kołduny litewskie

(0)
1 godz 8 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest gracers

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżeczek
WINIARY Rosół z kury w kontenerku
2  szklanek
Mąka pszenna
150  ml
Woda ciepła
2  szczypt
Sól
2  łyżek
Masło
200  g
Wołowina
200  g
Słonina
2  ząbków
Czosnek
2  łyżeczek
Majeranek
trochę
Cukier
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.72 g
Węglowodany
47 g
Tłuszcze
53.36 g
Wartość energetyczna
752.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjne kołduny litewskie to danie, które wymaga czasu spędzonego w kuchni – efekt jednak odwdzięcza się wyjątkowym smakiem, które wielu z nas przypomni lata dzieciństwa. A Waszym dzieciom zostanie na długo w pamięci! Pycha!

Przygotowanie

68 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wodę i sól. Zagnieść ciasto.
  • Krok 2

    25 min
    Ciasto wyrabiamy przez około 25 minut, na koniec tworzymy kule i wałkiem wybijamy je z każdej strony.
  • Krok 3

    5 min
    Słoninę i wołowinę posiekać dość drobno.
  • Krok 4

    5 min
    Powstały farsz doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz majerankiem (można dodać 2-3 łyżki rosołu) Mieszamy na jednolity farsz.
  • Krok 5

    3 min
    W 1,5l wody rozpuszczamy rosół i zagotowujemy go.
  • Krok 6

    5 min
    Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółeczka np. literatką.
  • Krok 7

    5 min
    Na każdym placuszku kładziemy kulkę mięsną.
  • Krok 8

    5 min
    Sklejamy jak pierożki i wrzucamy do gotującego się rosołu.
  • Krok 9

    4 min
    Gotujemy przez 3-4 minuty.
  • Krok 10

    1 min
    Podajemy tuż po przygotowaniu np. polane masłem.
Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 1 z 10

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wodę i sól. Zagnieść ciasto.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 2 z 10

Ciasto wyrabiamy przez około 25 minut, na koniec tworzymy kule i wałkiem wybijamy je z każdej strony.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 3 z 10

Słoninę i wołowinę posiekać dość drobno.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 4 z 10

Powstały farsz doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz majerankiem (można dodać 2-3 łyżki rosołu) Mieszamy na jednolity farsz.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 5 z 10

W 1,5l wody rozpuszczamy rosół i zagotowujemy go.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 6 z 10

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółeczka np. literatką.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 7 z 10

Na każdym placuszku kładziemy kulkę mięsną.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 8 z 10

Sklejamy jak pierożki i wrzucamy do gotującego się rosołu.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 9 z 10

Gotujemy przez 3-4 minuty.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 10 z 10

Podajemy tuż po przygotowaniu np. polane masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

    Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

    1 godz 40 min Łatwy
  • Kluski leniwe

    Kluski leniwe

    24 min Łatwy
  • Pierożki ravioli z mięsem

    Pierożki ravioli z mięsem

    1 godz Łatwy
  • Zupa Won Ton z pierożkami

    Zupa Won Ton z pierożkami

    1 godz 53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu