Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjne kołduny litewskie

0
68 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 łyżeczek
WINIARY Rosół z kury w kontenerku
2 szklanek
Mąka pszenna
150 ml
Woda ciepła
2 szczypt
Sól
2 łyżek
Masło
200 g
Wołowina
200 g
Słonina
2 ząbków
Czosnek
2 łyżeczek
Majeranek
1 trochę
Cukier
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
53.36 g
Białko
21.72 g
Wartość energetyczna
752.81 kcal
Węglowodany
47 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wodę i sól. Zagnieść ciasto.
Krok 2
25 min
Ciasto wyrabiamy przez około 25 minut, na koniec tworzymy kule i wałkiem wybijamy je z każdej strony.
Krok 3
5 min
Słoninę i wołowinę posiekać dość drobno.
Krok 4
5 min
Powstały farsz doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz majerankiem (można dodać 2-3 łyżki rosołu) Mieszamy na jednolity farsz.
Krok 5
3 min
W 1,5l wody rozpuszczamy rosół i zagotowujemy go.
Krok 6
5 min
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółeczka np. literatką.
Krok 7
5 min
Na każdym placuszku kładziemy kulkę mięsną.
Krok 8
5 min
Sklejamy jak pierożki i wrzucamy do gotującego się rosołu.
Krok 9
4 min
Gotujemy przez 3-4 minuty.
Krok 10
1 min
Podajemy tuż po przygotowaniu np. polane masłem.
Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 1 z 10

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wodę i sól. Zagnieść ciasto.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 2 z 10

Ciasto wyrabiamy przez około 25 minut, na koniec tworzymy kule i wałkiem wybijamy je z każdej strony.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 3 z 10

Słoninę i wołowinę posiekać dość drobno.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 4 z 10

Powstały farsz doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz majerankiem (można dodać 2-3 łyżki rosołu) Mieszamy na jednolity farsz.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 5 z 10

W 1,5l wody rozpuszczamy rosół i zagotowujemy go.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 6 z 10

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółeczka np. literatką.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 7 z 10

Na każdym placuszku kładziemy kulkę mięsną.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 8 z 10

Sklejamy jak pierożki i wrzucamy do gotującego się rosołu.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 9 z 10

Gotujemy przez 3-4 minuty.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 10 z 10

Podajemy tuż po przygotowaniu np. polane masłem.

Tradycyjne kołduny litewskie to danie, które wymaga czasu spędzonego w kuchni – efekt jednak odwdzięcza się wyjątkowym smakiem, które wielu z nas przypomni lata dzieciństwa. A Waszym dzieciom zostanie na długo w pamięci! Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika