Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
21.7g / 12%
Węglowodany
47g / 24%
Tłuszcze
53.4g / 63%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Tradycyjne kołduny litewskie

+

Tradycyjne kołduny litewskie

Wróć

Tradycyjne kołduny litewskie

(0)
1 godz 8 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest gracers
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżeczek
WINIARY Rosół z kury w kontenerku
2  szklanek
Mąka pszenna
150  ml
Woda ciepła
2  szczypt
Sól
2  łyżek
Masło
200  g
Wołowina
200  g
Słonina
2  ząbków
Czosnek
2  łyżeczek
Majeranek
trochę
Cukier
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.72 g
Węglowodany
47 g
Tłuszcze
53.36 g
Wartość energetyczna
752.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjne kołduny litewskie to danie, które wymaga czasu spędzonego w kuchni – efekt jednak odwdzięcza się wyjątkowym smakiem, które wielu z nas przypomni lata dzieciństwa. A Waszym dzieciom zostanie na długo w pamięci! Pycha!

Przygotowanie

68 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wodę i sól. Zagnieść ciasto.
  • Krok 2

    25 min
    Ciasto wyrabiamy przez około 25 minut, na koniec tworzymy kule i wałkiem wybijamy je z każdej strony.
  • Krok 3

    5 min
    Słoninę i wołowinę posiekać dość drobno.
  • Krok 4

    5 min
    Powstały farsz doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz majerankiem (można dodać 2-3 łyżki rosołu) Mieszamy na jednolity farsz.
  • Krok 5

    3 min
    W 1,5l wody rozpuszczamy rosół i zagotowujemy go.
  • Krok 6

    5 min
    Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółeczka np. literatką.
  • Krok 7

    5 min
    Na każdym placuszku kładziemy kulkę mięsną.
  • Krok 8

    5 min
    Sklejamy jak pierożki i wrzucamy do gotującego się rosołu.
  • Krok 9

    4 min
    Gotujemy przez 3-4 minuty.
  • Krok 10

    1 min
    Podajemy tuż po przygotowaniu np. polane masłem.
Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 1 z 10

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wodę i sól. Zagnieść ciasto.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 2 z 10

Ciasto wyrabiamy przez około 25 minut, na koniec tworzymy kule i wałkiem wybijamy je z każdej strony.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 3 z 10

Słoninę i wołowinę posiekać dość drobno.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 4 z 10

Powstały farsz doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz majerankiem (można dodać 2-3 łyżki rosołu) Mieszamy na jednolity farsz.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 5 z 10

W 1,5l wody rozpuszczamy rosół i zagotowujemy go.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 6 z 10

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółeczka np. literatką.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 7 z 10

Na każdym placuszku kładziemy kulkę mięsną.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 8 z 10

Sklejamy jak pierożki i wrzucamy do gotującego się rosołu.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 9 z 10

Gotujemy przez 3-4 minuty.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 10 z 10

Podajemy tuż po przygotowaniu np. polane masłem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Idealne ciasto na uszka i pierogi

    1 godz 40 min Łatwy
  • Pierożki ravioli z mięsem

    1 godz Łatwy
  • Zupa Won Ton z pierożkami

    1 godz 53 min Łatwy
  • Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu