Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjne kołduny litewskie
Dodaj do CookBook

Tradycyjne kołduny litewskie

(0)
1 godz 8 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest gracers
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżeczek
WINIARY Rosół z kury w kontenerku
2  szklanek
Mąka pszenna
150  ml
Woda ciepła
2  szczypt
Sól
2  łyżek
Masło
200  g
Wołowina
200  g
Słonina
2  ząbków
Czosnek
2  łyżeczek
Majeranek
trochę
Cukier
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47 g
Wartość energetyczna
752.8 kcal
Tłuszcze
53.4 g
Białko
21.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjne kołduny litewskie to danie, które wymaga czasu spędzonego w kuchni – efekt jednak odwdzięcza się wyjątkowym smakiem, które wielu z nas przypomni lata dzieciństwa. A Waszym dzieciom zostanie na długo w pamięci! Pycha!

Przygotowanie

68 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wodę i sól. Zagnieść ciasto.
  • Krok 2

    25 min
    Ciasto wyrabiamy przez około 25 minut, na koniec tworzymy kule i wałkiem wybijamy je z każdej strony.
  • Krok 3

    5 min
    Słoninę i wołowinę posiekać dość drobno.
  • Krok 4

    5 min
    Powstały farsz doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz majerankiem (można dodać 2-3 łyżki rosołu) Mieszamy na jednolity farsz.
  • Krok 5

    3 min
    W 1,5l wody rozpuszczamy rosół i zagotowujemy go.
  • Krok 6

    5 min
    Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółeczka np. literatką.
  • Krok 7

    5 min
    Na każdym placuszku kładziemy kulkę mięsną.
  • Krok 8

    5 min
    Sklejamy jak pierożki i wrzucamy do gotującego się rosołu.
  • Krok 9

    4 min
    Gotujemy przez 3-4 minuty.
  • Krok 10

    1 min
    Podajemy tuż po przygotowaniu np. polane masłem.
Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 1 z 10

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wodę i sól. Zagnieść ciasto.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 2 z 10

Ciasto wyrabiamy przez około 25 minut, na koniec tworzymy kule i wałkiem wybijamy je z każdej strony.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 3 z 10

Słoninę i wołowinę posiekać dość drobno.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 4 z 10

Powstały farsz doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz majerankiem (można dodać 2-3 łyżki rosołu) Mieszamy na jednolity farsz.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 5 z 10

W 1,5l wody rozpuszczamy rosół i zagotowujemy go.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 6 z 10

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółeczka np. literatką.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 7 z 10

Na każdym placuszku kładziemy kulkę mięsną.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 8 z 10

Sklejamy jak pierożki i wrzucamy do gotującego się rosołu.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 9 z 10

Gotujemy przez 3-4 minuty.

Tradycyjne kołduny litewskie

Krok 10 z 10

Podajemy tuż po przygotowaniu np. polane masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

    Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

    1 godz 32 min Łatwy
  • Przepis na gołąbki tradycyjne

    Przepis na gołąbki tradycyjne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

    Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ogórki małosolne – tradycyjne

    Ogórki małosolne – tradycyjne

    48 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu