Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurczaka porcjuję i gotuję na wolnym ogniu ok. godziny, ściągając szumy po zagotowaniu.
Dodaję ziarenka pieprzu, obrane warzywa, gałązkę lubczyku i selera, dość mocno solę.
Gotuję kolejną godzinę, sprawdzając, czy rosół nie gotuje się za mocno – wystarczy, że raz na jakiś czas na powierzchnię wypłynie bąbelek powietrza.
Około pół godziny przed końcem gotowania przygotowuję ciasto na makaron – wsypuję do naczynia mąkę, szczyptę soli, dodaję jajko i powoli wlewam mleko, śmietankę dodaję olej, ciągle miksując.
Na dużej patelni smażę dość cienkie naleśniki, już bez dodatku tłuszczu.
Usmażone naleśniki zwijam w rulonik, cienko kroję w poprzek, nakładam na talerze.
Wlewam rosół, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki.
Marchewkę z rosołu można wykorzystać do dekoracji, krojąc ją w talarki i dodając na talerze.