Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rozgrzewający rosół wołowy

0
4 godz 33 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.7  kg
Wołowina z kością (u mnie pręga, może być też mostek)
1 
Większa marchewka
1 
Większa pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (także ciemnozielone liście)
1 
Cebula
1  kawałek
Włoska kapusta
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Seler
1  kawałek
Świeży imbir (ok.3-4cm)
trochę
Sól
10 
Ziarenka czarnego pieprzu
trochę
Natka pietruszki do posypania zupy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.81 g
Węglowodany
8.18 g
Tłuszcze
13.25 g
Wartość energetyczna
207.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

273 min
Krok 1
2 min
Mięso płuczemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy 6l zimnej wody.
Krok 2
5 min
Cebulę obieramy, grillujemy w piekarniku lub na suchej patelni. Dodajemy do garnka z mięsem.
Krok 3
5 min
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do garnka.
Krok 4
20 min
Por dokładnie płuczemy, podobnie kapustę, świeże gałązki ziół, obrany imbir. Dodajemy do garnka. Zagotowujemy na wolnym ogniu, dodajemy ziarenka pieprzu, solimy.
Krok 5
240 min
Gotujemy 3-4 godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem.
Krok 6
1 min
Rosół podajemy z makaronem, najlepiej „nitką”. Dodajemy marchewkę z rosołu pokrojoną w talarki, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 1 z 6

Mięso płuczemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy 6l zimnej wody.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 2 z 6

Cebulę obieramy, grillujemy w piekarniku lub na suchej patelni. Dodajemy do garnka z mięsem.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 3 z 6

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do garnka.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 4 z 6

Por dokładnie płuczemy, podobnie kapustę, świeże gałązki ziół, obrany imbir. Dodajemy do garnka. Zagotowujemy na wolnym ogniu, dodajemy ziarenka pieprzu, solimy.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 5 z 6

Gotujemy 3-4 godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 6 z 6

Rosół podajemy z makaronem, najlepiej „nitką”. Dodajemy marchewkę z rosołu pokrojoną w talarki, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Choć polska kuchnia dynamicznie się zmienia, w wielu domach rodzinny niedzielny obiad wciąż wygląda tak samo, jak przed laty, a zaczyna go tradycyjny rosół. Wy też z sentymentem wspominacie leniwe niedziele z dziecinnych lat, kiedy to budził Was aromat rosołu ledwo pyrkającego na kuchence?

Niezależnie od tego, czy będzie to rosół drobiowy, wołowy czy jeszcze inny, jego sekretem jest długie gotowanie na wolnym ogniu. Rosół powinien być klarowny, a żeby tak było, nie można dopuścić do wrzenia zupy, która ma ledwo pyrkać na kuchence.

Jest kilka kwestii spornych przy gotowaniu rosołu, na przykład dodawanie kapusty włoskiej, odszumowanie czy też kwestia przypraw (ja dodaję tylko sól i czarny pieprz). Wiele z nich poruszamy we wpisie o tym, jak ugotować dobry rosół.

Rozgrzewający rosół wołowy będzie miał intensywny aromat, jeśli dodacie do niego mocno zrumienioną na patelni lub zgrillowaną cebulę. Ewentualnie można pominąć smażenie/grillowanie, a dorzucić do garnka z rosołem cebulę w łupinie.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika