Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rozgrzewający rosół wołowy
Rozgrzewający rosół wołowy
Rozgrzewający rosół wołowy
Dodaj do CookBook

Rozgrzewający rosół wołowy

(0)
4 godz 33 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.7  kg
Wołowina z kością (u mnie pręga, może być też mostek)
1 
Większa marchewka
1 
Większa pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (także ciemnozielone liście)
1 
Cebula
1  kawałek
Włoska kapusta
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Seler
1  kawałek
Świeży imbir (ok.3-4cm)
trochę
Sól
10 
Ziarenka czarnego pieprzu
trochę
Natka pietruszki do posypania zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.2 g
Wartość energetyczna
208 kcal
Tłuszcze
13.3 g
Białko
13.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Choć polska kuchnia dynamicznie się zmienia, w wielu domach rodzinny niedzielny obiad wciąż wygląda tak samo, jak przed laty, a zaczyna go tradycyjny rosół. Wy też z sentymentem wspominacie leniwe niedziele z dziecinnych lat, kiedy to budził Was aromat rosołu ledwo pyrkającego na kuchence?

Niezależnie od tego, czy będzie to rosół drobiowy, wołowy czy jeszcze inny, jego sekretem jest długie gotowanie na wolnym ogniu. Rosół powinien być klarowny, a żeby tak było, nie można dopuścić do wrzenia zupy, która ma ledwo pyrkać na kuchence.

Jest kilka kwestii spornych przy gotowaniu rosołu, na przykład dodawanie kapusty włoskiej, odszumowanie czy też kwestia przypraw (ja dodaję tylko sól i czarny pieprz). Wiele z nich poruszamy we wpisie o tym, jak ugotować dobry rosół.

Rozgrzewający rosół wołowy będzie miał intensywny aromat, jeśli dodacie do niego mocno zrumienioną na patelni lub zgrillowaną cebulę. Ewentualnie można pominąć smażenie/grillowanie, a dorzucić do garnka z rosołem cebulę w łupinie.

Przygotowanie

273 min
  • Krok 1

    2 min
    Mięso płuczemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy 6l zimnej wody.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obieramy, grillujemy w piekarniku lub na suchej patelni. Dodajemy do garnka z mięsem.
  • Krok 3

    5 min
    Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do garnka.
  • Krok 4

    20 min
    Por dokładnie płuczemy, podobnie kapustę, świeże gałązki ziół, obrany imbir. Dodajemy do garnka. Zagotowujemy na wolnym ogniu, dodajemy ziarenka pieprzu, solimy.
  • Krok 5

    240 min
    Gotujemy 3-4 godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem.
  • Krok 6

    1 min
    Rosół podajemy z makaronem, najlepiej „nitką”. Dodajemy marchewkę z rosołu pokrojoną w talarki, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 1 z 6

Mięso płuczemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy 6l zimnej wody.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 2 z 6

Cebulę obieramy, grillujemy w piekarniku lub na suchej patelni. Dodajemy do garnka z mięsem.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 3 z 6

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do garnka.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 4 z 6

Por dokładnie płuczemy, podobnie kapustę, świeże gałązki ziół, obrany imbir. Dodajemy do garnka. Zagotowujemy na wolnym ogniu, dodajemy ziarenka pieprzu, solimy.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 5 z 6

Gotujemy 3-4 godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 6 z 6

Rosół podajemy z makaronem, najlepiej „nitką”. Dodajemy marchewkę z rosołu pokrojoną w talarki, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

    Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

    43 min Łatwy
  • Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

    Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

    3 godz 13 min Średni
  • Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

    Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

    37 min Łatwy
  • Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

    Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

    1 godz 2 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu