Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rozgrzewający rosół wołowy
Rozgrzewający rosół wołowy
Rozgrzewający rosół wołowy

Rozgrzewający rosół wołowy

(0)
4 godz 33 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.7  kg
Wołowina z kością (u mnie pręga, może być też mostek)
1 
Większa marchewka
1 
Większa pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por (także ciemnozielone liście)
1 
Cebula
1  kawałek
Włoska kapusta
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Seler
1  kawałek
Świeży imbir (ok.3-4cm)
trochę
Sól
10 
Ziarenka czarnego pieprzu
trochę
Natka pietruszki do posypania zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.81 g
Węglowodany
8.18 g
Tłuszcze
13.25 g
Wartość energetyczna
207.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Choć polska kuchnia dynamicznie się zmienia, w wielu domach rodzinny niedzielny obiad wciąż wygląda tak samo, jak przed laty, a zaczyna go tradycyjny rosół. Wy też z sentymentem wspominacie leniwe niedziele z dziecinnych lat, kiedy to budził Was aromat rosołu ledwo pyrkającego na kuchence?

Niezależnie od tego, czy będzie to rosół drobiowy, wołowy czy jeszcze inny, jego sekretem jest długie gotowanie na wolnym ogniu. Rosół powinien być klarowny, a żeby tak było, nie można dopuścić do wrzenia zupy, która ma ledwo pyrkać na kuchence.

Jest kilka kwestii spornych przy gotowaniu rosołu, na przykład dodawanie kapusty włoskiej, odszumowanie czy też kwestia przypraw (ja dodaję tylko sól i czarny pieprz). Wiele z nich poruszamy we wpisie o tym, jak ugotować dobry rosół.

Rozgrzewający rosół wołowy będzie miał intensywny aromat, jeśli dodacie do niego mocno zrumienioną na patelni lub zgrillowaną cebulę. Ewentualnie można pominąć smażenie/grillowanie, a dorzucić do garnka z rosołem cebulę w łupinie.

Przygotowanie

273 min
  • Krok 1

    2 min
    Mięso płuczemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy 6l zimnej wody.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obieramy, grillujemy w piekarniku lub na suchej patelni. Dodajemy do garnka z mięsem.
  • Krok 3

    5 min
    Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do garnka.
  • Krok 4

    20 min
    Por dokładnie płuczemy, podobnie kapustę, świeże gałązki ziół, obrany imbir. Dodajemy do garnka. Zagotowujemy na wolnym ogniu, dodajemy ziarenka pieprzu, solimy.
  • Krok 5

    240 min
    Gotujemy 3-4 godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem.
  • Krok 6

    1 min
    Rosół podajemy z makaronem, najlepiej „nitką”. Dodajemy marchewkę z rosołu pokrojoną w talarki, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 1 z 6

Mięso płuczemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy 6l zimnej wody.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 2 z 6

Cebulę obieramy, grillujemy w piekarniku lub na suchej patelni. Dodajemy do garnka z mięsem.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 3 z 6

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do garnka.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 4 z 6

Por dokładnie płuczemy, podobnie kapustę, świeże gałązki ziół, obrany imbir. Dodajemy do garnka. Zagotowujemy na wolnym ogniu, dodajemy ziarenka pieprzu, solimy.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 5 z 6

Gotujemy 3-4 godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem.

Rozgrzewający rosół wołowy

Krok 6 z 6

Rosół podajemy z makaronem, najlepiej „nitką”. Dodajemy marchewkę z rosołu pokrojoną w talarki, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

    Tradycyjny rosół z kury zagrodowej z lanymi kluseczkami

    4 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu