Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami
Dodaj do CookBook

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

(0)
37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Świeże grzyby leśne (podgrzybki, kurki lub borowiki)
2 
Małe ziemniaki
1  opakowanie
Krupnik polski Nasza Specjalność WINIARY
0.7  l
Rosół
2  łyżek
Słodka śmietanka
1  łyżka
Masło
5  gałązek
Świeży tymianek
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Chili
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.9 g
Wartość energetyczna
158.3 kcal
Tłuszcze
7.1 g
Białko
6.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jesienny krupnik obowiązkowo z grzybami! Koniecznie gęsty, przygotowany na rosole i przyprawiony na ostro, by przyjemnie rozgrzewał jesienią.

Tym razem nie będzie problemu z odpowiednią gęstością zupy, bo do jej przygotowania wykorzystujemy Krupnik polski Nasza Specjalność WINIARY. W torebce z krupnikiem znajdziecie płatki jęczmienne, suszone warzywa i zioła, a to wszystko w odpowiednich proporcjach, dzięki czemu zarówno smak i konsystencja zupy zawsze będą idealne.

Rozgrzewający krupnik możecie przygotować z podgrzybkami, borowikami lub kurkami. Grzyby wcześniej trzeba dokładnie oczyścić z resztek runa leśnego i poddusić na maśle. Krupnik z dodatkiem tak przygotowanych grzybów nie ma sobie równych.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    10 min
    Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, mchu i innych zanieczyszczeń. Odcinamy nóżki (możemy z nich przygotować przyprawę grzybową), kapelusze kroimy w paseczki.
  • Krok 2

    5 min
    Podduszamy grzyby na maśle, aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić. Pod koniec duszenia dodajemy do grzybów listki oberwane z gałązki tymianku.
  • Krok 3

    10 min
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w 0,5 l rosołu przez 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy do gotujących się ziemniaków, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy podduszone grzyby, gotujemy 5-8 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy szczyptą pieprzu i chili.
  • Krok 6

    1 min
    Na talerzach dekorujemy zupę listkami świeżego tymianku.
Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Krok 1 z 6

Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku, mchu i innych zanieczyszczeń. Odcinamy nóżki (możemy z nich przygotować przyprawę grzybową), kapelusze kroimy w paseczki.

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Krok 2 z 6

Podduszamy grzyby na maśle, aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić. Pod koniec duszenia dodajemy do grzybów listki oberwane z gałązki tymianku.

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Krok 3 z 6

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w 0,5 l rosołu przez 10 minut.

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Krok 4 z 6

Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy do gotujących się ziemniaków, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy podduszone grzyby, gotujemy 5-8 minut.

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Krok 5 z 6

Zupę zabielamy śmietanką, doprawiamy szczyptą pieprzu i chili.

Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

Krok 6 z 6

Na talerzach dekorujemy zupę listkami świeżego tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

    Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

    3 godz 13 min Średni
  • Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

    Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

    43 min Łatwy
  • Rozgrzewający rosół wołowy

    Rozgrzewający rosół wołowy

    4 godz 33 min Łatwy
  • Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

    Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

    1 godz 2 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu