Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
1111_dobry-rosół-IMG_7993-866x577.jpg ZWZ WINIARY

Jak ugotować dobry rosół

banner rejestracja zima 2022

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czekają na Ciebie wyjątkowe e-booki z przepisami na

  • Święta bez marnowania żywności
  • Pyszne dania do rozgrzania!

  • Załóż konto, odbierz prezenty, które przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i gotuj razem z nami.
    Zarejestruj się

    Jak ugotować dobry rosół? Zanim odpowiem na to pytanie, zadam następne – co to znaczy, że rosół jest dobry? Moim zdaniem, dobry rosół jest aromatyczny, głęboki w smaku, nie za tłusty, ale też nie chudy, ma ładną barwę i musi być klarowny. Taki rosół można ugotować z łatwością. (choć zazwyczaj najpierw trzeba ugotować sporo mniej dobrych rosołów, zanim nabierze się wprawy). Trzeba tylko wiedzieć…

    dobry-rosół-dyptyk-866x594.jpg

     

    Jakie mięso na rosół?

    Im bardziej różnorodne, tym smaczniejszy rosół. Wyśmienity drobiowy rosół ugotujemy z kury, najlepiej prosto od gospodarza. Możemy też sięgnąć po perliczkę, dodać do rosołu drobiowego szyjkę indyczą lub kacze skrzydełko. Pamiętajmy jednak, że kaczki są tłuste i dobrze jest z ich mięsa ściągnąć przed gotowaniem skórę.

    Można też ugotować rosół na wołowinie, wykorzystując różne jej części, na przykład łatę i szponder. Rosół wołowy lub inny z dodatkiem wołowiny jest esencjonalny i ma ładną bursztynową barwę.

    Jeśli mamy dostęp do dziczyzny, także i z niej ugotujemy pyszny rosół, który warto doprawić jałowcem i rozmarynem.

    Niezależnie od tego jakie mięso na rosół wybierzemy, powinno być dobrej jakości. Jeżeli mamy możliwość zakupu mięsa ekologicznego lub ze zwykłego prawdziwego gospodarstwa, zróbmy to, bo od jakości mięsa zależy też jakość naszego rosołu.

    Jakie warzywa na rosół?

    Aby przygotować rosół, potrzebna jest tradycyjna włoszczyzna. Warzyw nie powinno być za dużo, bo zdominują smak rosołu, a to rola mięsa. Rosół gotuję w 5 litrowym garze i zazwyczaj trafiają do niego dwie marchewki (jeśli będzie jej za dużo, rosół nabierze zbyt słodkiego smaku), dwie pietruszki, kawałek selera, kawałek pora i kawałek kapusty włoskiej („ósemka”, więcej nie trzeba, bo będziemy mieli kapuściany aromat). Warzywa trafiają do mojego rosołu w drugiej kolejności po mięsie, razem z przyprawami.

    dobry-rosół-dyptyk-2-866x590.jpg ZWZ WINIARY

     

    Jakie przyprawy do rosołu?

    Obowiązkowo do rosołu musi trafić pieprz w ziarenkach (świeżo mielonym pieprzem doprawiam zupę dopiero na talerzu) i sól. Pozostałe przyprawy to już rzecz gustu. Moim zdaniem warto dodać do rosołu kilka ziarenek ziela angielskiego i ze 2 listki laurowe. Ze świeżych ziół dokładam gałązkę świeżego lubczyku, selera i kilka gałązek zielonej pietruszki. Można do rosołu dodać także przekrojony na pół ząbek czosnku lub cebulę. Zimą można wkroić do zupy kawałek świeżego korzenia imbiru.

    Rosół wołowy, z cielęciną lub z dziczyzny możemy doprawić także jagodami jałowca i rozmarynem, dodać kilka suszonych grzybów.

    Jeśli chcemy podkręcić kolor i aromat rosołu, dodajmy do niego cebulę w łupince lub obraną i opaloną nad ogniem. Przyjemnie aromatyzują zupę także goździki powbijane w cebulę.

    Jak ugotować dobry rosół?

    1. Mięso zalewamy zimną wodą

    Nigdy nie wrzucam mięsa na wrzątek czy też nie ustawiam mocnego grzania kuchenki, bo smak i aromat mięsa uwalnia się właśnie podczas niespiesznego podgrzewania. Jeśli wrzucimy mięso na wrzątek, białko zetnie się i wszystko, co dobre, pozostanie w mięsie,  a ma przecież trafić do rosołu. Jeśli chcę przygotować rosół, a porcję mięsa mam zamrożoną, wcześniej ją rozmrażam. Rozmrożone mięso (lub świeże, jeśli nie mroziłam), zalewam zimną wodą i wstawiam od gotowania na małej mocy płyty. Pilnuję, żeby woda nie wrzała, a jak tylko zaczyna się gotować, zmniejszam moc płyty i zabieram się za odszumowanie.

    2. Rosół gotujemy kilka godzin

    Jak dla mnie, minimum to 3-4 godziny. I właściwie nie gotować, a mrugać na bardzo małym ogniu. Tylko wtedy może uzyskać wspaniały smak i aromat. I jest klarowny, bo tego także bezwzględnie wymagam od rosołu.

    3. Uzupełniamy wodę wrzątkiem

    Podczas gotowania rosołu odparowuje sporo wody, uzupełniamy ją wrzątkiem, nigdy zimną wodą.

    Gotowe :) Dobry rosół najbardziej mi smakuje z domowy makaronem. Ale niekoniecznie musi to być makaron. Rosół pysznie smakuje z kołdunami, pulpecikami, domowymi grzankami. Polecam nasze blogowe przepisy na rosół wołowy, rosół z kury, a także rosół drobiowy z makaronem naleśnikowym. Smacznego!

    makaron-DSC_0151.jpg ZWZ WINIARY

     

    Polecane przepisy

    Rosół z kurczaka

    Rosół z kurczaka

    2 godz 15 min Łatwy
    Bulion warzywny z lubczykiem

    Bulion warzywny z lubczykiem

    1 godz 40 min Łatwy
    Zupa pomidorowa z ryżem

    Zupa pomidorowa z ryżem

    40 min Łatwy
    Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

    Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

    1 godz 58 min Łatwy
    Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

    Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

    2 godz 25 min Łatwy
    Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

    Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

    43 min Łatwy
    Zobacz więcej przepisów

    Polecane artykuły

    Jakie mięso dodać do rosołu?
    Jakie mięso dodać do rosołu?
    3 sposoby na wyklarowany rosół
    3 sposoby na wyklarowany rosół
    Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
    Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu