Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa z ryżem

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Z twistem
  • /
    Wegetariański

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
3  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1  łyżka
Masło
1 
Marchewka
1  łyżka
Mąka
100  ml
Kwaśna śmietana
1  łyżka
Pietruszka
100  g
Ryż
trochę
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.22 g
Węglowodany
26.79 g
Tłuszcze
6.27 g
Wartość energetyczna
176.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjna zupa pomidorowa to jedno z najpopularniejszych polskich dań obiadowych. Aromatyczna i intensywna w smaku jest uwielbiana przez dużych i małych. Najczęściej zupa pomidorowa przyrządzana jest na bazie pozostałego z niedzieli rosołu i serwowana w poniedziałki. Amatorzy tego intensywnie pomidorowego smaku nie muszą jednak czekać do poniedziałku. Nie muszą też przygotowywać przez długie godziny niedzielnego rosołu, aby cieszyć się smakiem klasycznej zupy pomidorowej. Wystarczy Rosół drobiowy WINIARY, który posłuży jako podstawa tej wyjątkowej zupy o niesamowitym smaku.

Miłośnicy pomidorowej dzielą się na dwie zasadnicze grupy. Jedna z nich nie wyobraża sobie talerza aromatycznej zupy bez dodatku ugotowanego makaronu o dowolnym kształcie. Dla drugiej grupy wielbicieli tej popularnej zupy o wiele lepsza od wersji z makaronem jest zupa pomidorowa z ryżem. Niezależnie od upodobań, każdą z odmian przygotowuje się równie szybko. Podstawą, która zaoszczędzi nam wiele czasu i wysiłku, jest Rosół drobiowy WINIARY. Równocześnie z przygotowywaniem rosołu możemy wstawić w osobnym garnku ryż, który będzie gotowy, gdy skończymy przyrządzać zupę. W międzyczasie należy obrać i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce świeżą marchewkę. Gdy rosół jest gotowy, w garnku przesmażamy na kilku łyżkach masła koncentrat pomidorowy, który następnie podlewamy przygotowanym zgodnie z instrukcją rosołem. Dodajemy rozdrobnioną marchewkę i czekamy, aż całość się zagotuje.

Klasyką na polskich stołach jest zupa pomidorowa zagęszczona dodatkiem mąki i śmietany. Aby uniknąć zwarzenia się mikstury w garnku, należy dodać do niej kilka łyżek gorącego wywaru i dokładnie wymieszać. Mamy wtedy pewność, że w zagęszczonej w ten sposób zupie nie będą pływać nieestetyczne grudki śmietany. Gdy zabielona pomidorowa zacznie się gotować, doprawiamy ją solą oraz pieprzem wedle upodobania. Ryż do naszej zupy pomidorowej powinien być już idealnie ugotowany. Czas więc nałożyć jego odpowiednią ilość do miski lub głębokiego talerza, nalać parującą zupę i przyozdobić posiekaną uprzednio natką pietruszki. Osoby, które mają chęć na wzbogacenie smaku zupy, mogą dołożyć do swojej porcji łyżkę gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.

Zupa pomidorowa z ryżem to doskonałe danie na każdy dzień tygodnia. Talerz pożywnej zupy doskonale rozgrzeje w zimny dzień i nasyci po intensywnym wysiłku. Dodatek ugotowanego ryżu sprawi, że aromatyczna pomidorowa zaspokoi nawet największy głód i z powodzeniem zastąpi drugie danie.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Rosół przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
  • Krok 2

    10 min
    Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu i ostudź.
  • Krok 3

    5 min
    Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w paski.
  • Krok 4

    5 min
    Koncentrat pomidorowy przesmaż na łyżce masła (2-3 minuty). Podlej rosołem, dodaj marchewkę, zagotuj.
  • Krok 5

    10 min
    Śmietanę połącz dokładnie z mąka, rozprowadź z 100 ml gorącego wywaru i dodaj do zupy, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Podaj z ryżem i natką pietruszki. Wedle uznania zrób kleks śmietany lub jogurtu.
Zupa pomidorowa z ryżem

Krok 1 z 6

Rosół przygotuj wg przepisu na opakowaniu.

Zupa pomidorowa z ryżem

Krok 2 z 6

Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu i ostudź.

Zupa pomidorowa z ryżem

Krok 3 z 6

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w paski.

Zupa pomidorowa z ryżem

Krok 4 z 6

Koncentrat pomidorowy przesmaż na łyżce masła (2-3 minuty). Podlej rosołem, dodaj marchewkę, zagotuj.

Zupa pomidorowa z ryżem

Krok 5 z 6

Śmietanę połącz dokładnie z mąka, rozprowadź z 100 ml gorącego wywaru i dodaj do zupy, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa z ryżem

Krok 6 z 6

Podaj z ryżem i natką pietruszki. Wedle uznania zrób kleks śmietany lub jogurtu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Zima
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pomidorowa zupa krem

    Pomidorowa zupa krem

    40 min Łatwy
  • Zupa cebulowa

    Zupa cebulowa

    27 min Łatwy
  • Kapuśniak z białej kapusty

    Kapuśniak z białej kapusty

    1 godz 22 min Łatwy
  • Ryż smażony po chińsku

    Ryż smażony po chińsku

    54 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu