Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa z ryżem

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 łyżka
Masło
1 
Marchewka
1 łyżka
Mąka
100 ml
Kwaśna śmietana
1 łyżka
Pietruszka
1 torebka
Ryż biały
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
7.49 g
Wartość energetyczna
194.65 kcal
Białko
3.73 g
Węglowodany
28.67 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Rosół przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
Krok 2
10 min
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu i ostudź.
Krok 3
5 min
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w paski.
Krok 4
5 min
Koncentrat pomidorowy przesmaż na łyżce masła (2-3 minuty). Podlej rosołem, dodaj marchewkę, zagotuj.
Krok 5
10 min
Śmietanę połącz dokładnie z mąka, rozprowadź z 100 ml gorącego wywaru i dodaj do zupy, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
5 min
Podaj z ryżem i natką pietruszki. Wedle uznania zrób kleks śmietany lub jogurtu.
Zupa pomidorowa z ryżem

Krok 1 z 6

Rosół przygotuj wg przepisu na opakowaniu.

Zupa pomidorowa z ryżem

Krok 2 z 6

Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu i ostudź.

Zupa pomidorowa z ryżem

Krok 3 z 6

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w paski.

Zupa pomidorowa z ryżem

Krok 4 z 6

Koncentrat pomidorowy przesmaż na łyżce masła (2-3 minuty). Podlej rosołem, dodaj marchewkę, zagotuj.

Zupa pomidorowa z ryżem

Krok 5 z 6

Śmietanę połącz dokładnie z mąka, rozprowadź z 100 ml gorącego wywaru i dodaj do zupy, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa z ryżem

Krok 6 z 6

Podaj z ryżem i natką pietruszki. Wedle uznania zrób kleks śmietany lub jogurtu.

Tradycją w wielu polskich domach jest zupa pomidorowa przyrządzana w poniedziałki na bazie niedzielnego rosołu. Amatorzy tego smaku jednak nie muszą czekać do poniedziałku. Nie muszą też najpierw przygotować niedzielnego rosołu, żeby móc cieszyć się smakiem klasycznej pomidorowej. Ciekawą alternatywą dla wersji z makaronem jest zupa pomidorowa z ryżem. Wystarczy Rosół drobiowy WINIARY, żeby móc przygotować aromatyczną pomidorową o łagodnym smaku. Jego smaku dopełnią świeża natka pietruszki i kleks gęstej śmietany albo jogurtu naturalnego. Pewne jest to, że zupa ta okaże się doskonałym pomysłem na obiad nie tylko w poniedziałek, ale i w każdy inny dzień tygodnia!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika