Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

0
59min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
1 
2 cm kawałek papryczki chilli
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Mały kalafior
1  porcja
Koper
3  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
100  ml
Gęsta śmietana 18%
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.97 g
Węglowodany
15.24 g
Tłuszcze
13.48 g
Wartość energetyczna
185.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

59 min
Krok 1
4 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
4 min
Z papryczki usunąć pestki i również drobno pokroić.
Krok 3
5 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Krok 4
8 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i papryczką, następnie dodać marchewki i pietruszki. Wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu.
Krok 5
3 min
1/2 kalafiora podzielić na malutkie różyczki i dodać do podsmażonych warzyw.
Krok 6
15 min
2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 1,5 litra zimnej wody. Dolać do warzyw. Całość gotować na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając), do momentu aż warzywa zmiękną.
Krok 7
3 min
Pozostałą część kalafiora utrzeć na tarce o małych oczkach – powstanie nam dzięki takiemu zabiegowi kalafiorowy ryż.
Krok 8
7 min
Ryż” przełożyć do osobnego garnka, zalać niewielką ilością wody – tak, aby zakryła ryż, posolić i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 7 minut, do miękkości kalafiorowego ryżu. Odcedzić.
Krok 9
4 min
Gotującą się zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec blendowania dodać 2 łyżki śmietany.
Krok 10
3 min
Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 11
3 min
Zupę podawać z ugotowanym kalafiorowym ryżem i odrobiną kopru do smaku.
Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 1 z 11

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 2 z 11

Z papryczki usunąć pestki i również drobno pokroić.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 3 z 11

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 4 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i papryczką, następnie dodać marchewki i pietruszki. Wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 5 z 11

1/2 kalafiora podzielić na malutkie różyczki i dodać do podsmażonych warzyw.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 6 z 11

2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 1,5 litra zimnej wody. Dolać do warzyw. Całość gotować na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając), do momentu aż warzywa zmiękną.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 7 z 11

Pozostałą część kalafiora utrzeć na tarce o małych oczkach – powstanie nam dzięki takiemu zabiegowi kalafiorowy ryż.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 8 z 11

Ryż” przełożyć do osobnego garnka, zalać niewielką ilością wody – tak, aby zakryła ryż, posolić i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 7 minut, do miękkości kalafiorowego ryżu. Odcedzić.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 9 z 11

Gotującą się zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec blendowania dodać 2 łyżki śmietany.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 10 z 11

Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 11 z 11

Zupę podawać z ugotowanym kalafiorowym ryżem i odrobiną kopru do smaku.

Pomidorówka to ulubiona zupa Polaków. Zajadamy się nią przez okrągły rok. I choć najbardziej lubimy taką na bazie długo smażonych pomidorów, nie zawsze mamy na tyle czasu, aby ją przygotować. Dziś w roli głównej klasyk a nieco innym wydaniu: zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem.

Z pomocą wszystkim zabieganym przychodzi Zupa Pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY. W jej składzie najwyższej jakości susz z warzyw. Nie bójmy się sięgnąć po małe pomoce w kuchni, aby móc cieszyć się swoimi ulubionymi smakami nie tylko od święta.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika