Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

(0)
59min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Z twistem
  • /
    Wegetariański

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
2 cm kawałek papryczki chilli
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Mały kalafior
2  opakowań
Zupa pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY
1  porcja
Koper
3  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
100  ml
Gęsta śmietana 18%
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.97 g
Węglowodany
15.24 g
Tłuszcze
13.48 g
Wartość energetyczna
185.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomidorówka to ulubiona zupa Polaków. Zajadamy się nią przez okrągły rok. I choć najbardziej lubimy taką na bazie długo smażonych pomidorów, nie zawsze mamy na tyle czasu, aby ją przygotować. Dziś w roli głównej klasyk a nieco innym wydaniu: zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem.

Z pomocą wszystkim zabieganym przychodzi Zupa Pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY. W jej składzie najwyższej jakości susz z warzyw. Nie bójmy się sięgnąć po małe pomoce w kuchni, aby móc cieszyć się swoimi ulubionymi smakami nie tylko od święta.

Przygotowanie

59 min
  • Krok 1

    4 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    4 min
    Z papryczki usunąć pestki i również drobno pokroić.
  • Krok 3

    5 min
    Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  • Krok 4

    8 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i papryczką, następnie dodać marchewki i pietruszki. Wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu.
  • Krok 5

    3 min
    1/2 kalafiora podzielić na malutkie różyczki i dodać do podsmażonych warzyw.
  • Krok 6

    15 min
    2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 1,5 litra zimnej wody. Dolać do warzyw. Całość gotować na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając), do momentu aż warzywa zmiękną.
  • Krok 7

    3 min
    Pozostałą część kalafiora utrzeć na tarce o małych oczkach – powstanie nam dzięki takiemu zabiegowi kalafiorowy ryż.
  • Krok 8

    7 min
    Ryż” przełożyć do osobnego garnka, zalać niewielką ilością wody – tak, aby zakryła ryż, posolić i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 7 minut, do miękkości kalafiorowego ryżu. Odcedzić.
  • Krok 9

    4 min
    Gotującą się zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec blendowania dodać 2 łyżki śmietany.
  • Krok 10

    3 min
    Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Krok 11

    3 min
    Zupę podawać z ugotowanym kalafiorowym ryżem i odrobiną kopru do smaku.
Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 1 z 11

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 2 z 11

Z papryczki usunąć pestki i również drobno pokroić.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 3 z 11

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 4 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i papryczką, następnie dodać marchewki i pietruszki. Wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 5 z 11

1/2 kalafiora podzielić na malutkie różyczki i dodać do podsmażonych warzyw.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 6 z 11

2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 1,5 litra zimnej wody. Dolać do warzyw. Całość gotować na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając), do momentu aż warzywa zmiękną.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 7 z 11

Pozostałą część kalafiora utrzeć na tarce o małych oczkach – powstanie nam dzięki takiemu zabiegowi kalafiorowy ryż.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 8 z 11

Ryż” przełożyć do osobnego garnka, zalać niewielką ilością wody – tak, aby zakryła ryż, posolić i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 7 minut, do miękkości kalafiorowego ryżu. Odcedzić.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 9 z 11

Gotującą się zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec blendowania dodać 2 łyżki śmietany.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 10 z 11

Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 11 z 11

Zupę podawać z ugotowanym kalafiorowym ryżem i odrobiną kopru do smaku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa ze śliwkami

    40 min Łatwy
  • Sycąca zupa jarzynowa z makaronem

    50 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z makaronem

    1 godz 9 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z imbirem

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu