Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem
Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem
Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem
Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem
Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem
Dodaj do CookBook

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

(0)
59 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75 
Biała cebula
0.75 
Czerwona cebula
1.5  ząbków
Czosnek
0.75 
2 cm kawałek papryczki chilli
2 
Marchewka
1.5 
Pietruszka
0.75 
Mały kalafior
1.5  opakowań
Zupa pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY
0.75  porcja
Koper
2  łyżek
Masło
0.33  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
75  ml
Gęsta śmietana 18%
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.8 g
Wartość energetyczna
175.1 kcal
Tłuszcze
12.5 g
Białko
2.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pomidorówka to ulubiona zupa Polaków. Zajadamy się nią przez okrągły rok. I choć najbardziej lubimy taką na bazie długo smażonych pomidorów, nie zawsze mamy na tyle czasu, aby ją przygotować. Dziś w roli głównej klasyk a nieco innym wydaniu: zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem.

Z pomocą wszystkim zabieganym przychodzi Zupa Pomidorowa WINIARY. W jej składzie najwyższej jakości susz z warzyw. Nie bójmy się sięgnąć po małe pomoce w kuchni, aby móc cieszyć się swoimi ulubionymi smakami nie tylko od święta.

Przygotowanie

59 min
  • Krok 1

    4 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    4 min
    Z papryczki usunąć pestki i również drobno pokroić.
  • Krok 3

    5 min
    Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  • Krok 4

    8 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i papryczką, następnie dodać marchewki i pietruszki. Wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu.
  • Krok 5

    3 min
    1/2 kalafiora podzielić na malutkie różyczki i dodać do podsmażonych warzyw.
  • Krok 6

    15 min
    2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 1,5 litra zimnej wody. Dolać do warzyw. Całość gotować na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając), do momentu aż warzywa zmiękną.
  • Krok 7

    3 min
    Pozostałą część kalafiora utrzeć na tarce o małych oczkach – powstanie nam dzięki takiemu zabiegowi kalafiorowy ryż.
  • Krok 8

    7 min
    Ryż” przełożyć do osobnego garnka, zalać niewielką ilością wody – tak, aby zakryła ryż, posolić i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 7 minut, do miękkości kalafiorowego ryżu. Odcedzić.
  • Krok 9

    4 min
    Gotującą się zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec blendowania dodać 2 łyżki śmietany.
  • Krok 10

    3 min
    Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Krok 11

    3 min
    Zupę podawać z ugotowanym kalafiorowym ryżem i odrobiną kopru do smaku.
Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 1 z 11

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 2 z 11

Z papryczki usunąć pestki i również drobno pokroić.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 3 z 11

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 4 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i papryczką, następnie dodać marchewki i pietruszki. Wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 5 z 11

1/2 kalafiora podzielić na malutkie różyczki i dodać do podsmażonych warzyw.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 6 z 11

2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 1,5 litra zimnej wody. Dolać do warzyw. Całość gotować na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając), do momentu aż warzywa zmiękną.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 7 z 11

Pozostałą część kalafiora utrzeć na tarce o małych oczkach – powstanie nam dzięki takiemu zabiegowi kalafiorowy ryż.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 8 z 11

Ryż” przełożyć do osobnego garnka, zalać niewielką ilością wody – tak, aby zakryła ryż, posolić i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 7 minut, do miękkości kalafiorowego ryżu. Odcedzić.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 9 z 11

Gotującą się zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec blendowania dodać 2 łyżki śmietany.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 10 z 11

Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Krok 11 z 11

Zupę podawać z ugotowanym kalafiorowym ryżem i odrobiną kopru do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu