Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

(0)
2 godz 25 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10  g
Suszone grzyby
4 
Marchewka
3 
Korzeń pietruszki
1 
Por
1 
Cebula
1 
Seler naciowy
1  główka
2 
Ziemniaki
2 
Czerwona cebula
1  łyżeczka
Musztarda
1  łyżeczka
Miód
1  łyżka
Olej
1  łyżeczka
Papryka wędzona słodka
3  łyżek
Sos sojowy
1  gałązka
Tymianek świeży
0.25  łyżeczka
Kminek mielony
trochę
Pieprz
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.56 g
Węglowodany
21.8 g
Tłuszcze
2.75 g
Wartość energetyczna
167.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką to aromatyczna, bogata zupa, która sprawdzi się jako wysmakowane danie na wielkanocnym stole. Zamarynowane, pieczone warzywa dopełniają smak Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY swoim słodkim aromatem. Tak przygotowana zupa będzie naprawdę sycąca, ale wielbiciele mięsnych potraw mogą ją również podawać z tradycyjną, białą kiełbasą.
Gotujmy

Przygotowanie

145 min
Krok 1
1 min
Suszone grzyby zalej 0,5 l gorącej wody i pozostaw do namoczenia.
Krok 2
40 min
Warzywa na bulion, czyli: 2 marchewki, 1 pietruszkę, pora, białą cebulę i ćwierć selera naciowego oczyść, pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekrój na pół i dołóż do warzyw. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz około 30 minut.
Krok 3
25 min
Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz z wodą. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj około 20 minut na średniej mocy palnika.
Krok 4
11 min
Zawartość 2 opakowań Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY rozmieszaj w 0,5 l zimnej wody. Przelej do bulionu, dokładnie wymieszaj i gotuj całość jeszcze około 10 minut.
Krok 5
10 min
Warzywa do upieczenia, czyli: 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki, połowę selera naciowego i czerwoną cebulę oczyść, obierz i pokrój w dużą kostkę.
Krok 6
40 min
W dużej misce wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, listki tymianku, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C około 300 minut - aż będą miękkie i zarumienione.
Krok 7
2 min
Gorącą zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.
Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 1 z 7

Suszone grzyby zalej 0,5 l gorącej wody i pozostaw do namoczenia.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 2 z 7

Warzywa na bulion, czyli: 2 marchewki, 1 pietruszkę, pora, białą cebulę i ćwierć selera naciowego oczyść, pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekrój na pół i dołóż do warzyw. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz około 30 minut.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 3 z 7

Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz z wodą. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj około 20 minut na średniej mocy palnika.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 4 z 7

Zawartość 2 opakowań Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY rozmieszaj w 0,5 l zimnej wody. Przelej do bulionu, dokładnie wymieszaj i gotuj całość jeszcze około 10 minut.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 5 z 7

Warzywa do upieczenia, czyli: 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki, połowę selera naciowego i czerwoną cebulę oczyść, obierz i pokrój w dużą kostkę.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 6 z 7

W dużej misce wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, listki tymianku, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C około 300 minut - aż będą miękkie i zarumienione.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 7 z 7

Gorącą zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika