Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką to aromatyczna, bogata zupa, która sprawdzi się jako wysmakowane danie na wielkanocnym stole. Zamarynowane, pieczone warzywa dopełniają smak Barszczu białego WINIARY swoim słodkim aromatem. Tak przygotowana zupa będzie naprawdę sycąca, ale wielbiciele mięsnych potraw mogą ją również podawać z tradycyjną, białą kiełbasą.
Przygotowanie
129 min
Krok 1
1 min
Suszone grzyby zalej 0,5 l gorącej wody i pozostaw do namoczenia.
Krok 2
40 min
Warzywa na bulion, czyli: 2 marchewki, 1 pietruszkę, pora, białą cebulę i ćwierć selera naciowego oczyść, pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekrój na pół i dołóż do warzyw. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz około 30 minut.
Krok 3
25 min
Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz z wodą. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj około 20 minut na średniej mocy palnika.
Krok 4
11 min
Zawartość 2 opakowań Barszczu białego WINIARY rozmieszaj w 0,5 l zimnej wody. Przelej do bulionu, dokładnie wymieszaj i gotuj całość jeszcze około 10 minut.
Krok 5
10 min
Warzywa do upieczenia, czyli: 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki, połowę selera naciowego i czerwoną cebulę oczyść, obierz i pokrój w dużą kostkę.
Krok 6
40 min
W dużej misce wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, listki tymianku, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C około 300 minut - aż będą miękkie i zarumienione.
Krok 7
2 min
Gorącą zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.
Krok 1
z
7
Suszone grzyby zalej 0,5 l gorącej wody i pozostaw do namoczenia.
Krok 2
z
7
Warzywa na bulion, czyli: 2 marchewki, 1 pietruszkę, pora, białą cebulę i ćwierć selera naciowego oczyść, pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekrój na pół i dołóż do warzyw. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz około 30 minut.
Krok 3
z
7
Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz z wodą. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj około 20 minut na średniej mocy palnika.
Krok 4
z
7
Zawartość 2 opakowań Barszczu białego WINIARY rozmieszaj w 0,5 l zimnej wody. Przelej do bulionu, dokładnie wymieszaj i gotuj całość jeszcze około 10 minut.
Krok 5
z
7
Warzywa do upieczenia, czyli: 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki, połowę selera naciowego i czerwoną cebulę oczyść, obierz i pokrój w dużą kostkę.
Krok 6
z
7
W dużej misce wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, listki tymianku, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C około 300 minut - aż będą miękkie i zarumienione.
Krok 7
z
7
Gorącą zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0