Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

(0)
2 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY
10  g
Suszone grzyby
4 
Marchewka
3 
Korzeń pietruszki
1 
Por
1 
Cebula
1 
Seler naciowy
1  główka
Czosnek
2 
Ziemniaki
2 
Czerwona cebula
1  łyżeczka
Musztarda
1  łyżeczka
Miód
1  łyżka
Olej
1  łyżeczka
Papryka wędzona słodka
3  łyżek
Sos sojowy
1  gałązka
Tymianek świeży
0.25  łyżeczka
Kminek mielony
trochę
Pieprz
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.56 g
Węglowodany
21.8 g
Tłuszcze
2.75 g
Wartość energetyczna
167.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką to aromatyczna, bogata zupa, która sprawdzi się jako wysmakowane danie na wielkanocnym stole. Zamarynowane, pieczone warzywa dopełniają smak Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY swoim słodkim aromatem. Tak przygotowana zupa będzie naprawdę sycąca, ale wielbiciele mięsnych potraw mogą ją również podawać z tradycyjną, białą kiełbasą.

Przygotowanie

145 min
  • Krok 1

    1 min
    Suszone grzyby zalej 0,5 l gorącej wody i pozostaw do namoczenia.
  • Krok 2

    40 min
    Warzywa na bulion, czyli: 2 marchewki, 1 pietruszkę, pora, białą cebulę i ćwierć selera naciowego oczyść, pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekrój na pół i dołóż do warzyw. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz około 30 minut.
  • Krok 3

    25 min
    Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz z wodą. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj około 20 minut na średniej mocy palnika.
  • Krok 4

    11 min
    Zawartość 2 opakowań Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY rozmieszaj w 0,5 l zimnej wody. Przelej do bulionu, dokładnie wymieszaj i gotuj całość jeszcze około 10 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Warzywa do upieczenia, czyli: 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki, połowę selera naciowego i czerwoną cebulę oczyść, obierz i pokrój w dużą kostkę.
  • Krok 6

    40 min
    W dużej misce wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, listki tymianku, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C około 300 minut - aż będą miękkie i zarumienione.
  • Krok 7

    2 min
    Gorącą zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.
Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 1 z 7

Suszone grzyby zalej 0,5 l gorącej wody i pozostaw do namoczenia.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 2 z 7

Warzywa na bulion, czyli: 2 marchewki, 1 pietruszkę, pora, białą cebulę i ćwierć selera naciowego oczyść, pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekrój na pół i dołóż do warzyw. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz około 30 minut.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 3 z 7

Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz z wodą. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj około 20 minut na średniej mocy palnika.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 4 z 7

Zawartość 2 opakowań Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY rozmieszaj w 0,5 l zimnej wody. Przelej do bulionu, dokładnie wymieszaj i gotuj całość jeszcze około 10 minut.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 5 z 7

Warzywa do upieczenia, czyli: 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki, połowę selera naciowego i czerwoną cebulę oczyść, obierz i pokrój w dużą kostkę.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 6 z 7

W dużej misce wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, listki tymianku, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C około 300 minut - aż będą miękkie i zarumienione.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 7 z 7

Gorącą zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    Kapuśniak z kiszonej kapusty

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zrazy z mielonej wołowiny

    Zrazy z mielonej wołowiny

    1 godz 7 min Średni
  • Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

    Tradycyjna zupa ziemniaczana - kartoflanka

    45 min Łatwy
  • Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem

    Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem

    59 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu