Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami
Dodaj do CookBook

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

(0)
2 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Barszcz biały WINIARY
10  g
Suszone grzyby
4 
Marchewka
3 
Korzeń pietruszki
1 
Por
1 
Cebula
1 
Seler naciowy
1  główka
Czosnek
2 
Ziemniaki
2 
Czerwona cebula
1  łyżeczka
Musztarda
1  łyżeczka
Miód
1  łyżka
Olej
1  łyżeczka
Papryka wędzona słodka
3  łyżek
Sos sojowy
1  gałązka
Tymianek świeży
0.25  łyżeczka
Kminek mielony
trochę
Pieprz
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.8 g
Wartość energetyczna
167.6 kcal
Tłuszcze
2.8 g
Białko
5.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką to aromatyczna, bogata zupa, która sprawdzi się jako wysmakowane danie na wielkanocnym stole. Zamarynowane, pieczone warzywa dopełniają smak Barszczu białego WINIARY swoim słodkim aromatem. Tak przygotowana zupa będzie naprawdę sycąca, ale wielbiciele mięsnych potraw mogą ją również podawać z tradycyjną, białą kiełbasą.

Przygotowanie

129 min
  • Krok 1

    1 min
    Suszone grzyby zalej 0,5 l gorącej wody i pozostaw do namoczenia.
  • Krok 2

    40 min
    Warzywa na bulion, czyli: 2 marchewki, 1 pietruszkę, pora, białą cebulę i ćwierć selera naciowego oczyść, pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekrój na pół i dołóż do warzyw. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz około 30 minut.
  • Krok 3

    25 min
    Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz z wodą. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj około 20 minut na średniej mocy palnika.
  • Krok 4

    11 min
    Zawartość 2 opakowań Barszczu białego WINIARY rozmieszaj w 0,5 l zimnej wody. Przelej do bulionu, dokładnie wymieszaj i gotuj całość jeszcze około 10 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Warzywa do upieczenia, czyli: 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki, połowę selera naciowego i czerwoną cebulę oczyść, obierz i pokrój w dużą kostkę.
  • Krok 6

    40 min
    W dużej misce wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, listki tymianku, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C około 300 minut - aż będą miękkie i zarumienione.
  • Krok 7

    2 min
    Gorącą zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.
Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 1 z 7

Suszone grzyby zalej 0,5 l gorącej wody i pozostaw do namoczenia.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 2 z 7

Warzywa na bulion, czyli: 2 marchewki, 1 pietruszkę, pora, białą cebulę i ćwierć selera naciowego oczyść, pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekrój na pół i dołóż do warzyw. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz około 30 minut.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 3 z 7

Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Dodaj namoczone grzyby wraz z wodą. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj około 20 minut na średniej mocy palnika.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 4 z 7

Zawartość 2 opakowań Barszczu białego WINIARY rozmieszaj w 0,5 l zimnej wody. Przelej do bulionu, dokładnie wymieszaj i gotuj całość jeszcze około 10 minut.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 5 z 7

Warzywa do upieczenia, czyli: 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki, połowę selera naciowego i czerwoną cebulę oczyść, obierz i pokrój w dużą kostkę.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 6 z 7

W dużej misce wymieszaj musztardę, miód, olej, wędzoną paprykę, sos sojowy, listki tymianku, mielony kminek oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C około 300 minut - aż będą miękkie i zarumienione.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami

Krok 7 z 7

Gorącą zupę podawaj z porcją upieczonych warzyw.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Ziemniaki
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu