Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Indycze pulpeciki z natką pietruszki

0
41min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Mięso mielone z indyka
1 
Jajko
1 
Cebula
2  łyżek
Świeżo posiekana natka pietruszki
3  łyżek
Bułka tarta
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżek
Olej z pestek winogron

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.55 g
Węglowodany
7.3 g
Tłuszcze
14.16 g
Wartość energetyczna
226.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
8 min
Cebulę drobno siekam, przesmażam na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się lekko zrumieni.
Krok 2
3 min
Resztę składników przekładam do plastikowej miski, dodaję cebulkę, mieszam.
Krok 3
5 min
Wilgotnymi dłońmi formuję małe pulpety (około 10 sztuk).
Krok 4
8 min
Lekko podsmażam z obu stron na rozgrzanej patelni po cebulce (niekoniecznie).
Krok 5
15 min
Wrzucam na wrzątek, gotuję 15 minut, odcedzam.
Krok 6
2 min
Pulpety podaję z ulubioną zupą.
Indycze pulpeciki z natką pietruszki

Krok 1 z 6

Cebulę drobno siekam, przesmażam na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się lekko zrumieni.

Indycze pulpeciki z natką pietruszki

Krok 2 z 6

Resztę składników przekładam do plastikowej miski, dodaję cebulkę, mieszam.

Indycze pulpeciki z natką pietruszki

Krok 3 z 6

Wilgotnymi dłońmi formuję małe pulpety (około 10 sztuk).

Indycze pulpeciki z natką pietruszki

Krok 4 z 6

Lekko podsmażam z obu stron na rozgrzanej patelni po cebulce (niekoniecznie).

Indycze pulpeciki z natką pietruszki

Krok 5 z 6

Wrzucam na wrzątek, gotuję 15 minut, odcedzam.

Indycze pulpeciki z natką pietruszki

Krok 6 z 6

Pulpety podaję z ulubioną zupą.

Indycze pulpeciki z natką pietruszki to jeden z moich ulubionych mięsnych dodatków do zup. Są pyszne, odmieniają znane zupy, a poza tym, nabite na patyczki do szaszłyków, mogą być świetną jadalną dekoracją. Zazwyczaj dodaję pulpeciki do kremowych zup warzywnych, ale czasem lądują także w tradycyjnej jarzynowej lub w niedzielnym rosole. Świetnie smakują z zupą pomidorową, a już w ogóle nie wyobrażam sobie bez nich barszczu białego. Pulpeciki czasem przygotowuję z piersi kurczaka, sama je mieląc w maszynce do mielenia mięsa, ale często sięgam po sprawdzone mielone indycze, wtedy nie muszę wyciągać sprzętu z kuchennej szafki umiejscowionej hen hen pod sufitem. Natkę pietruszki nieraz zastępuję innymi świeżymi ziołami, na przykład do barszczu białego idealnie pasują pulpeciki ze świeżym tymiankiem i jeśli mam tylko taki pod ręką, zaraz siekam sporą jego ilość. W wersji pikantnej dodaję do nich kawałek drobno posiekanej papryczki chili lub dużo świeżo zmielonego pieprzu. Takie lubię zwłaszcza z delikatnymi zupami, którym indycze pulpeciki dodają zdecydowanego charakteru.

Pulpeciki będą świetnie pasować do:
zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami

zupy koperkowej

kremowej zupy z brokułów Wszystkim wielbicielom pulpecików polecam także zupę z fasolką szparagową i pulpecikami Joli.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika