Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Indycze pulpeciki z natką pietruszki to jeden z moich ulubionych mięsnych dodatków do zup. Są pyszne, odmieniają znane zupy, a poza tym, nabite na patyczki do szaszłyków, mogą być świetną jadalną dekoracją. Zazwyczaj dodaję pulpeciki do kremowych
zup warzywnych, ale czasem lądują także w tradycyjnej jarzynowej lub w niedzielnym rosole. Świetnie smakują z zupą pomidorową, a już w ogóle nie wyobrażam sobie bez nich barszczu białego. Pulpeciki czasem przygotowuję z piersi kurczaka, sama je mieląc w maszynce do mielenia mięsa, ale często sięgam po sprawdzone mielone indycze, wtedy nie muszę wyciągać sprzętu z kuchennej szafki umiejscowionej hen hen pod sufitem. Natkę pietruszki nieraz zastępuję innymi świeżymi ziołami, na przykład do barszczu białego idealnie pasują pulpeciki ze świeżym tymiankiem i jeśli mam tylko taki pod ręką, zaraz siekam sporą jego ilość. W wersji pikantnej dodaję do nich kawałek drobno posiekanej papryczki chili lub dużo świeżo zmielonego pieprzu. Takie lubię zwłaszcza z delikatnymi zupami, którym indycze pulpeciki dodają zdecydowanego charakteru.
Cebulę drobno siekam, przesmażam na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się lekko zrumieni.
Krok 2
3 min
Resztę składników przekładam do plastikowej miski, dodaję cebulkę, mieszam.
Krok 3
5 min
Wilgotnymi dłońmi formuję małe pulpety (około 10 sztuk).
Krok 4
8 min
Lekko podsmażam z obu stron na rozgrzanej patelni po cebulce (niekoniecznie).
Krok 5
15 min
Wrzucam na wrzątek, gotuję 15 minut, odcedzam.
Krok 6
2 min
Pulpety podaję z ulubioną zupą.
Krok 1
z
6
Cebulę drobno siekam, przesmażam na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się lekko zrumieni.
Krok 2
z
6
Resztę składników przekładam do plastikowej miski, dodaję cebulkę, mieszam.
Krok 3
z
6
Wilgotnymi dłońmi formuję małe pulpety (około 10 sztuk).
Krok 4
z
6
Lekko podsmażam z obu stron na rozgrzanej patelni po cebulce (niekoniecznie).
Krok 5
z
6
Wrzucam na wrzątek, gotuję 15 minut, odcedzam.
Krok 6
z
6
Pulpety podaję z ulubioną zupą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0