Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Dodaj do CookBook

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

(0)
51 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
2  l
Woda
250  g
Mięso mielone wieprzowo-wołowego
3  łyżek
Bułka tarta
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  szczypta
Czosnek granulowany do smaku
6 
Ziemniaki
0.5  kg
Żółta fasolka szparagowa
1  szczypta
Tymianek suszony
1 
Jajko
1  szczypta
Imbir
1 
Cebula
1  łyżka
Olej roślinny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20 g
Wartość energetyczna
294.3 kcal
Tłuszcze
15.3 g
Białko
17.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami w kolorach lata. Chyba jest tyle samo zwolenników zielonej i żółtej fasolki szparagowej. Ja zdecydowanie wolę żółtą i dlatego właśnie taką zaprawiam na zimę i dodaję do zupy.

Uprawianie warzyw i owoców ma wiele zalet, ale ostatnio odkryłam jeszcze jedną, dla mnie bardzo ważną. Mój siedmioletni synek praktycznie zjada wszystkie owoce i warzywa, które sam może zebrać, w tym jego ostatni hit – fasolka szparagowa. To idealny sposób na niejadków i na zachęcanie do zjadania warzyw i owoców, a pewne nawyki i przyzwyczajenia zastaną już do końca życia.

Agatka przygotowała nieco inną wersję zupy z fasolką szparagową: zupę jarzynową z żółtą fasolką i groszkiem ptysiowym

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Krok 2

    8 min
    Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.
  • Krok 3

    5 min
    Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Krok 4

    10 min
    Do bulionu dodajemy pokrojoną fasolkę i cebulę, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki.
  • Krok 4

    10 min
    Do mięsa mielonego wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym , szczyptą imbiru i suszonym tymiankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy w dłoniach jednakowej wielkości pulpeciki. Najlepiej zwilżyć dłonie wodą, wtedy łatwiej będzie nam uformować kształt kulek, a mięso nie będzie się kleić do dłoni.
  • Krok 6

    10 min
    Kiedy ziemniaki i fasolka będą już prawie miękkie dodajemy do zupy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Można podawać z świeżą pietruszką lub koperkiem.
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 1 z 7

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 2 z 7

Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 3 z 7

Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 4 z 7

Do bulionu dodajemy pokrojoną fasolkę i cebulę, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 4 z 7

Do mięsa mielonego wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym , szczyptą imbiru i suszonym tymiankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy w dłoniach jednakowej wielkości pulpeciki. Najlepiej zwilżyć dłonie wodą, wtedy łatwiej będzie nam uformować kształt kulek, a mięso nie będzie się kleić do dłoni.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 6 z 7

Kiedy ziemniaki i fasolka będą już prawie miękkie dodajemy do zupy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 7 z 7

Można podawać z świeżą pietruszką lub koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu