Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami w kolorach lata. Chyba jest tyle samo zwolenników zielonej i żółtej fasolki szparagowej. Ja zdecydowanie wolę żółtą i dlatego właśnie taką zaprawiam na zimę i dodaję do zupy.
Uprawianie warzyw i owoców ma wiele zalet, ale ostatnio odkryłam jeszcze jedną, dla mnie bardzo ważną. Mój siedmioletni synek praktycznie zjada wszystkie owoce i warzywa, które sam może zebrać, w tym jego ostatni hit – fasolka szparagowa. To idealny sposób na niejadków i na zachęcanie do zjadania warzyw i owoców, a pewne nawyki i przyzwyczajenia zastaną już do końca życia.
Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.
Krok 3
5 min
Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 4
10 min
Do bulionu dodajemy pokrojoną fasolkę i cebulę, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki.
Krok 4
10 min
Do mięsa mielonego wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym , szczyptą imbiru i suszonym tymiankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy w dłoniach jednakowej wielkości pulpeciki. Najlepiej zwilżyć dłonie wodą, wtedy łatwiej będzie nam uformować kształt kulek, a mięso nie będzie się kleić do dłoni.
Krok 6
10 min
Kiedy ziemniaki i fasolka będą już prawie miękkie dodajemy do zupy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Krok 7
3 min
Można podawać z świeżą pietruszką lub koperkiem.
Krok 1
z
7
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
z
7
Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.
Krok 3
z
7
Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 4
z
7
Do bulionu dodajemy pokrojoną fasolkę i cebulę, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki.
Krok 4
z
7
Do mięsa mielonego wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym , szczyptą imbiru i suszonym tymiankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy w dłoniach jednakowej wielkości pulpeciki. Najlepiej zwilżyć dłonie wodą, wtedy łatwiej będzie nam uformować kształt kulek, a mięso nie będzie się kleić do dłoni.
Krok 6
z
7
Kiedy ziemniaki i fasolka będą już prawie miękkie dodajemy do zupy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Krok 7
z
7
Można podawać z świeżą pietruszką lub koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0