Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

0
51min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  l
Woda
250  g
Mięso mielone wieprzowo-wołowego
3  łyżek
Bułka tarta
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  szczypta
Czosnek granulowany do smaku
6 
Ziemniaki
0.5  kg
Żółta fasolka szparagowa
1  szczypta
Tymianek suszony
1 
Jajko
1  szczypta
Imbir
1 
Cebula
1  łyżka
Olej roślinny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.8 g
Węglowodany
20.02 g
Tłuszcze
15.32 g
Wartość energetyczna
294.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
8 min
Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.
Krok 3
5 min
Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 4
10 min
Do bulionu dodajemy pokrojoną fasolkę i cebulę, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki.
Krok 4
10 min
Do mięsa mielonego wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym , szczyptą imbiru i suszonym tymiankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy w dłoniach jednakowej wielkości pulpeciki. Najlepiej zwilżyć dłonie wodą, wtedy łatwiej będzie nam uformować kształt kulek, a mięso nie będzie się kleić do dłoni.
Krok 6
10 min
Kiedy ziemniaki i fasolka będą już prawie miękkie dodajemy do zupy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Krok 7
3 min
Można podawać z świeżą pietruszką lub koperkiem.
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 1 z 7

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 2 z 7

Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 3 z 7

Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 4 z 7

Do bulionu dodajemy pokrojoną fasolkę i cebulę, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 4 z 7

Do mięsa mielonego wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym , szczyptą imbiru i suszonym tymiankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy w dłoniach jednakowej wielkości pulpeciki. Najlepiej zwilżyć dłonie wodą, wtedy łatwiej będzie nam uformować kształt kulek, a mięso nie będzie się kleić do dłoni.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 6 z 7

Kiedy ziemniaki i fasolka będą już prawie miękkie dodajemy do zupy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 7 z 7

Można podawać z świeżą pietruszką lub koperkiem.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami w kolorach lata. Chyba jest tyle samo zwolenników zielonej i żółtej fasolki szparagowej. Ja zdecydowanie wolę żółtą i dlatego właśnie taką zaprawiam na zimę i dodaję do zupy.

Uprawianie warzyw i owoców ma wiele zalet, ale ostatnio odkryłam jeszcze jedną, dla mnie bardzo ważną. Mój siedmioletni synek praktycznie zjada wszystkie owoce i warzywa, które sam może zebrać, w tym jego ostatni hit – fasolka szparagowa. To idealny sposób na niejadków i na zachęcanie do zjadania warzyw i owoców, a pewne nawyki i przyzwyczajenia zastaną już do końca życia.

Agatka przygotowała nieco inną wersję zupy z fasolką szparagową: zupę jarzynową z żółtą fasolką i groszkiem ptysiowym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika