Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

(0)
51min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
2  l
Woda
250  g
Mięso mielone wieprzowo-wołowego
3  łyżek
Bułka tarta
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  szczypta
Czosnek granulowany do smaku
6 
Ziemniaki
0.5  kg
Żółta fasolka szparagowa
1  szczypta
Tymianek suszony
1 
Jajko
1  szczypta
Imbir
1 
Cebula
1  łyżka
Olej roślinny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.8 g
Węglowodany
20.02 g
Tłuszcze
15.32 g
Wartość energetyczna
294.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami w kolorach lata. Chyba jest tyle samo zwolenników zielonej i żółtej fasolki szparagowej. Ja zdecydowanie wolę żółtą i dlatego właśnie taką zaprawiam na zimę i dodaję do zupy.

Uprawianie warzyw i owoców ma wiele zalet, ale ostatnio odkryłam jeszcze jedną, dla mnie bardzo ważną. Mój siedmioletni synek praktycznie zjada wszystkie owoce i warzywa, które sam może zebrać, w tym jego ostatni hit – fasolka szparagowa. To idealny sposób na niejadków i na zachęcanie do zjadania warzyw i owoców, a pewne nawyki i przyzwyczajenia zastaną już do końca życia.

Agatka przygotowała nieco inną wersję zupy z fasolką szparagową: zupę jarzynową z żółtą fasolką i groszkiem ptysiowym

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Krok 2

    8 min
    Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.
  • Krok 3

    5 min
    Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Krok 4

    10 min
    Do bulionu dodajemy pokrojoną fasolkę i cebulę, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki.
  • Krok 4

    10 min
    Do mięsa mielonego wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym , szczyptą imbiru i suszonym tymiankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy w dłoniach jednakowej wielkości pulpeciki. Najlepiej zwilżyć dłonie wodą, wtedy łatwiej będzie nam uformować kształt kulek, a mięso nie będzie się kleić do dłoni.
  • Krok 6

    10 min
    Kiedy ziemniaki i fasolka będą już prawie miękkie dodajemy do zupy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Można podawać z świeżą pietruszką lub koperkiem.
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 1 z 7

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 2 z 7

Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 3 z 7

Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 4 z 7

Do bulionu dodajemy pokrojoną fasolkę i cebulę, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 4 z 7

Do mięsa mielonego wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym , szczyptą imbiru i suszonym tymiankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy w dłoniach jednakowej wielkości pulpeciki. Najlepiej zwilżyć dłonie wodą, wtedy łatwiej będzie nam uformować kształt kulek, a mięso nie będzie się kleić do dłoni.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 6 z 7

Kiedy ziemniaki i fasolka będą już prawie miękkie dodajemy do zupy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami

Krok 7 z 7

Można podawać z świeżą pietruszką lub koperkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa rybna z łososiem i kaparami

    29 min Średni
  • Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

    2 godz 31 min Średni
  • Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    1 godz 3 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu