Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

0
58min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Podudzia z kurczaka bez skóry
2  porcji
Żółta fasolka szparagowa
3 
Młode marchewki
1 
Mały młody seler
3 
Większe młode ziemniaki
1 
Kalarepa mała
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Seler
trochę
Groszek ptysiowy
0.25  szklanka
Makaron gwiazdki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.06 g
Węglowodany
28.77 g
Tłuszcze
16.93 g
Wartość energetyczna
347.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1
40 min
Do garnka wlewam około 1,5 litra wody, dodaję podudzia z kurczaka i gotuję około 40 minut.
Krok 2
15 min
Dodaję pokrojone w kostkę warzywa, lubczyk i gałązkę selera i gotuję około 15 minut.
Krok 3
3 min
Na 5 minut przed końcem doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Do jarzynowej można dodać też ćwierć szklanki makaronu-gwiazdki.
Krok 4
3 min
Zupę jarzynową z żółtą fasolką podaję z groszkiem ptysiowym z ciasta zaparzanego.
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Krok 1 z 4

Do garnka wlewam około 1,5 litra wody, dodaję podudzia z kurczaka i gotuję około 40 minut.

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Krok 2 z 4

Dodaję pokrojone w kostkę warzywa, lubczyk i gałązkę selera i gotuję około 15 minut.

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Krok 3 z 4

Na 5 minut przed końcem doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Do jarzynowej można dodać też ćwierć szklanki makaronu-gwiazdki.

Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Krok 4 z 4

Zupę jarzynową z żółtą fasolką podaję z groszkiem ptysiowym z ciasta zaparzanego.

Nie mogłam doczekać się pierwszej prawdziwie wiosennej zupy jarzynowej ze świeżą żółtą fasolką szparagową. Dziś kupiłam dwie wielkie jej garści i dorzuciłam do wiosennego garnka, do którego dodałam także inne młode warzywa i świeżą gałązkę aromatycznego lubczyku. Latem do zupy jarzynowej dodam też świeżo wyłuskany zielony groszek i zieloną fasolkę szparagową. Pierwsza tegoroczna żółta fasolka jest delikatna, nie ma łyka, dlatego wystarczy tylko ją dobrze wypłukać, odciąć końce, pokroić i wrzucić do garnka. Gotuje się równie szybko, co inne młode warzywa, już po 15 minutach jest idealna. Z czasem będzie wymagać dłuższego gotowania i dokładnego usuwania łyka.

Uwielbiam łagodny smak, jaki ma taka zupa jarzynowa, a właściwie smaki, bo jest ich całe mnóstwo. Warzyw nie przesmażam wcześniej na oleju, tylko surowe, pokrojone na kawałki wrzucam do garnka z wrzącym wywarem drobiowym. Dzięki temu mogę się delektować każdym smakiem niemalże z osobna. Uwielbiam to i kocham taką zwyczajną, a tak nadzwyczajną zupę jarzynową.

Do zupy jarzynowej z żółtą fasolką dodałam domowy groszek ptysiowy, który pasuje nie tylko do zup o kremowej konsystencji. Można dodać do niej nieco kremowej śmietanki i świeżo posiekany koperek lub inne ulubione świeże zioła.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika