Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz ukraiński

(0)
56min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Udko kurczaka zagrodowego bez skóry
1  pęczek
Młoda włoszczyzna z kapustą
3 
Ziemniaki
5 
Buraczki
1  puszka
Fasola biała konserwowa
1  łyżka
Przecier pomidorowy
trochę
Sok z połówki cytryny
1  kulka
Ziarno ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Liść selera
1  ząbek
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarna
1  łyżeczka
Cukier do smaku
50  ml
Słodka śmietanka 18%
3 
Suszone grzyby

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
41.19 g
Węglowodany
32.22 g
Tłuszcze
27.53 g
Wartość energetyczna
541.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
20 min
Udko przekładam do garnka, wlewam 3 litry wody, dodaję czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziele angielskie, gotuję pół godziny. W tym czasie w drugim garnku gotuję umyte, ale nieobrane buraczki około 20 minut.
Krok 2
10 min
Do garnka z udkiem dodaję por, pietruszkę obraną, w całości, kawałek obranego selera, dodaję gałązkę lubczyka i natkę selera, gotuję 10 minut.
Krok 3
15 min
Dodaję drobno pokrojoną kapustę, marchewkę pokrojoną w kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawiam solą, gotuję 15 minut (można dodać kilka suszonych grzybów).
Krok 4
10 min
Ugotowane buraki studzę, obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do zupy, dodaję odsączoną i przepłukaną pod strumieniem zimnej wody fasolkę, łyżkę przecieru pomidorowego, doprowadzam do wrzenia i od razu wyłączam płytę. Dodaję sok z połówki cytryny i łyżeczkę cukru, śmietankę.
Krok 5
1 min
Barszcz ukraiński podaję udekorowany natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.
Barszcz ukraiński

Krok 1 z 5

Udko przekładam do garnka, wlewam 3 litry wody, dodaję czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziele angielskie, gotuję pół godziny. W tym czasie w drugim garnku gotuję umyte, ale nieobrane buraczki około 20 minut.

Barszcz ukraiński

Krok 2 z 5

Do garnka z udkiem dodaję por, pietruszkę obraną, w całości, kawałek obranego selera, dodaję gałązkę lubczyka i natkę selera, gotuję 10 minut.

Barszcz ukraiński

Krok 3 z 5

Dodaję drobno pokrojoną kapustę, marchewkę pokrojoną w kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawiam solą, gotuję 15 minut (można dodać kilka suszonych grzybów).

Barszcz ukraiński

Krok 4 z 5

Ugotowane buraki studzę, obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do zupy, dodaję odsączoną i przepłukaną pod strumieniem zimnej wody fasolkę, łyżkę przecieru pomidorowego, doprowadzam do wrzenia i od razu wyłączam płytę. Dodaję sok z połówki cytryny i łyżeczkę cukru, śmietankę.

Barszcz ukraiński

Krok 5 z 5

Barszcz ukraiński podaję udekorowany natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.

Uwielbiam barszcz ukraiński, zwłaszcza z młodych buraków, na które właśnie jest sezon. W dzieciństwie moim ulubionym barszczem był czysty barszcz, który zawsze zjadałam z porcją ziemniaczków okraszonych masełkiem. Pycha! Moja mama zawsze robiła barszcz na słodko i do takiego barszczu mam słabość do dzisiaj.

Jednak moje barszczyki doprawiam zazwyczaj nie tylko łyżeczką cukru (nie zawsze, zależy od tego, jak słodkie są buraki), ale także sokiem z cytryny lub octem winnym. Także po to, żeby przywrócić intensywny kolor buraczka, chociaż jak dla mnie barszcz ukraiński nie musi być mocno bordowy.

Na ile jest to bliski oryginałowi barszcz ukraiński? Nie wiem. W moim barszczu można czasem znaleźć fasolę białą (tym razem zrobiłam z fasolką z puszki, ale widziałam już w warzywniaku świeżego tegorocznego białego jasia), a czasem czerwoną kidney. I zawsze poszatkowaną kapustę, ale nigdy nie dodaję fasolki szparagowej – po prostu taka kompozycja mi nie pasuje. Do barszczu dodaję czasem kilka suszonych grzybów. Czasem jemy barszcz ukraiński z jajkiem. Nie mam sztywnego przepisu na taki barszcz. Najważniejsze, że za każdym razem szybko znika z naszych talerzy :).

Na barszcz ukraiński nadają się również buraki kiszone, jednak wówczas trzeba uważać z sokiem cytryny, żeby nie wyszedł zbyt kwaskowy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika