Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz ukraiński na kurczaku
Barszcz ukraiński na kurczaku

Barszcz ukraiński na kurczaku

(1)
56min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Udko kurczaka zagrodowego bez skóry
1  pęczek
Młoda włoszczyzna z kapustą
3 
Ziemniaki
5 
Buraczki
1  puszka
Fasola biała konserwowa
1  łyżka
Przecier pomidorowy
trochę
Sok z połówki cytryny
1  kulka
Ziarno ziela angielskiego
1 
Liść laurowy
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Liść selera
1  ząbek
Czosnek
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarna
1  łyżeczka
Cukier do smaku
50  ml
Słodka śmietanka 18%
3 
Suszone grzyby
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
41.19 g
Węglowodany
32.22 g
Tłuszcze
27.53 g
Wartość energetyczna
541.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiam barszcz ukraiński, zwłaszcza z młodych buraków, na które właśnie jest sezon. W dzieciństwie moim ulubionym barszczem był czysty barszcz, który zawsze zjadałam z porcją ziemniaczków okraszonych masełkiem. Pycha! Moja mama zawsze robiła barszcz na słodko i do takiego barszczu mam słabość do dzisiaj.

Jednak moje barszczyki doprawiam zazwyczaj nie tylko łyżeczką cukru (nie zawsze, zależy od tego, jak słodkie są buraki), ale także sokiem z cytryny lub octem winnym. Także po to, żeby przywrócić intensywny kolor buraczka, chociaż jak dla mnie barszcz ukraiński nie musi być mocno bordowy.

Na ile jest to bliski oryginałowi barszcz ukraiński? Nie wiem. W moim barszczu można czasem znaleźć fasolę białą (tym razem zrobiłam z fasolką z puszki, ale widziałam już w warzywniaku świeżego tegorocznego białego jasia), a czasem czerwoną kidney. I zawsze poszatkowaną kapustę, ale nigdy nie dodaję fasolki szparagowej – po prostu taka kompozycja mi nie pasuje. Do barszczu dodaję czasem kilka suszonych grzybów. Czasem jemy barszcz ukraiński z jajkiem. Nie mam sztywnego przepisu na taki barszcz. Najważniejsze, że za każdym razem szybko znika z naszych talerzy :).

Na barszcz ukraiński nadają się również buraki kiszone, jednak wówczas trzeba uważać z sokiem cytryny, żeby nie wyszedł zbyt kwaskowy.

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    20 min
    Udko przekładam do garnka, wlewam 3 litry wody, dodaję czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziele angielskie, gotuję pół godziny. W tym czasie w drugim garnku gotuję umyte, ale nieobrane buraczki około 20 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Do garnka z udkiem dodaję por, pietruszkę obraną, w całości, kawałek obranego selera, dodaję gałązkę lubczyka i natkę selera, gotuję 10 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Dodaję drobno pokrojoną kapustę, marchewkę pokrojoną w kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawiam solą, gotuję 15 minut (można dodać kilka suszonych grzybów).
  • Krok 4

    10 min
    Ugotowane buraki studzę, obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do zupy, dodaję odsączoną i przepłukaną pod strumieniem zimnej wody fasolkę, łyżkę przecieru pomidorowego, doprowadzam do wrzenia i od razu wyłączam płytę. Dodaję sok z połówki cytryny i łyżeczkę cukru, śmietankę.
  • Krok 5

    1 min
    Barszcz ukraiński podaję udekorowany natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.
Barszcz ukraiński na kurczaku

Krok 1 z 5

Udko przekładam do garnka, wlewam 3 litry wody, dodaję czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziele angielskie, gotuję pół godziny. W tym czasie w drugim garnku gotuję umyte, ale nieobrane buraczki około 20 minut.

Barszcz ukraiński na kurczaku

Krok 2 z 5

Do garnka z udkiem dodaję por, pietruszkę obraną, w całości, kawałek obranego selera, dodaję gałązkę lubczyka i natkę selera, gotuję 10 minut.

Barszcz ukraiński na kurczaku

Krok 3 z 5

Dodaję drobno pokrojoną kapustę, marchewkę pokrojoną w kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawiam solą, gotuję 15 minut (można dodać kilka suszonych grzybów).

Barszcz ukraiński na kurczaku

Krok 4 z 5

Ugotowane buraki studzę, obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do zupy, dodaję odsączoną i przepłukaną pod strumieniem zimnej wody fasolkę, łyżkę przecieru pomidorowego, doprowadzam do wrzenia i od razu wyłączam płytę. Dodaję sok z połówki cytryny i łyżeczkę cukru, śmietankę.

Barszcz ukraiński na kurczaku

Krok 5 z 5

Barszcz ukraiński podaję udekorowany natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Krupnik drobiowy

    Krupnik drobiowy

    1 godz 26 min Łatwy
  • Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

    Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

    1 godz 7 min Średni
  • Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

    Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

    40 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu