Barszcz ukraiński
56min
Łatwy
1
Udko kurczaka zagrodowego bez skóry
1
pęczek
Młoda włoszczyzna z kapustą
3
Ziemniaki
5
Buraczki
1
puszka
Fasola biała konserwowa
1
łyżka
Przecier pomidorowy
trochę
Sok z połówki cytryny
1
kulka
Ziarno ziela angielskiego
1
Liść laurowy
1
gałązka
Lubczyk
1
gałązka
Liść selera
1
ząbek
1
szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarna
1
łyżeczka
Cukier do smaku
50
ml
Słodka śmietanka 18%
3
Suszone grzyby
.
Wartości odżywcze
Białko
41.19 g
Węglowodany
32.22 g
Tłuszcze
27.53 g
Wartość energetyczna
541.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
56 min
Krok 1
20 min
Udko przekładam do garnka, wlewam 3 litry wody, dodaję czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziele angielskie, gotuję pół godziny. W tym czasie w drugim garnku gotuję umyte, ale nieobrane buraczki około 20 minut.
Krok 2
10 min
Do garnka z udkiem dodaję por, pietruszkę obraną, w całości, kawałek obranego selera, dodaję gałązkę lubczyka i natkę selera, gotuję 10 minut.
Krok 3
15 min
Dodaję drobno pokrojoną kapustę, marchewkę pokrojoną w kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawiam solą, gotuję 15 minut (można dodać kilka suszonych grzybów).
Krok 4
10 min
Ugotowane buraki studzę, obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do zupy, dodaję odsączoną i przepłukaną pod strumieniem zimnej wody fasolkę, łyżkę przecieru pomidorowego, doprowadzam do wrzenia i od razu wyłączam płytę. Dodaję sok z połówki cytryny i łyżeczkę cukru, śmietankę.
Krok 5
1 min
Barszcz ukraiński podaję udekorowany natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.
Uwielbiam barszcz ukraiński, zwłaszcza z młodych buraków, na które właśnie jest sezon. W dzieciństwie moim ulubionym barszczem był czysty barszcz, który zawsze zjadałam z porcją ziemniaczków okraszonych masełkiem. Pycha! Moja mama zawsze robiła barszcz na słodko i do takiego barszczu mam słabość do dzisiaj.
Jednak moje barszczyki doprawiam zazwyczaj nie tylko łyżeczką cukru (nie zawsze, zależy od tego, jak słodkie są buraki), ale także sokiem z cytryny lub octem winnym. Także po to, żeby przywrócić intensywny kolor buraczka, chociaż jak dla mnie barszcz ukraiński nie musi być mocno bordowy.
Na ile jest to bliski oryginałowi barszcz ukraiński? Nie wiem. W moim barszczu można czasem znaleźć fasolę białą (tym razem zrobiłam z fasolką z puszki, ale widziałam już w warzywniaku świeżego tegorocznego białego jasia), a czasem czerwoną kidney. I zawsze poszatkowaną kapustę, ale nigdy nie dodaję fasolki szparagowej – po prostu taka kompozycja mi nie pasuje. Do barszczu dodaję czasem kilka suszonych grzybów. Czasem jemy barszcz ukraiński z jajkiem. Nie mam sztywnego przepisu na taki barszcz. Najważniejsze, że za każdym razem szybko znika z naszych talerzy :).
Na barszcz ukraiński nadają się również buraki kiszone, jednak wówczas trzeba uważać z sokiem cytryny, żeby nie wyszedł zbyt kwaskowy.
Jednak moje barszczyki doprawiam zazwyczaj nie tylko łyżeczką cukru (nie zawsze, zależy od tego, jak słodkie są buraki), ale także sokiem z cytryny lub octem winnym. Także po to, żeby przywrócić intensywny kolor buraczka, chociaż jak dla mnie barszcz ukraiński nie musi być mocno bordowy.
Na ile jest to bliski oryginałowi barszcz ukraiński? Nie wiem. W moim barszczu można czasem znaleźć fasolę białą (tym razem zrobiłam z fasolką z puszki, ale widziałam już w warzywniaku świeżego tegorocznego białego jasia), a czasem czerwoną kidney. I zawsze poszatkowaną kapustę, ale nigdy nie dodaję fasolki szparagowej – po prostu taka kompozycja mi nie pasuje. Do barszczu dodaję czasem kilka suszonych grzybów. Czasem jemy barszcz ukraiński z jajkiem. Nie mam sztywnego przepisu na taki barszcz. Najważniejsze, że za każdym razem szybko znika z naszych talerzy :).
Na barszcz ukraiński nadają się również buraki kiszone, jednak wówczas trzeba uważać z sokiem cytryny, żeby nie wyszedł zbyt kwaskowy.
Komentarze 0