Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

0
29min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Botwina
1.5  l
Woda
100  g
Garść żółtej fasolki szparagowej
4 
Ziemniaki
2 
Młoda marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Młody seler
1  kawałek
Por młody
1  gałązka
Świeży lubczyk
1  gałązka
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska
trochę
Cukier do smaku
1  szczypta
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
0.5  kubek
Jogurt naturalny
4 
Jajko ugotowane na twardo
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.65 g
Węglowodany
15.83 g
Tłuszcze
1.6 g
Wartość energetyczna
93.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
7 min
W garnku zagotowuję wywar. W tym czasie myję warzywa i kroję w kostkę. Fasolkę kroję w mniejsze kawałki, listki siekam.
Krok 2
15 min
Pokrojone warzywa i kawałek pora dodaję do garnka, dodaję gałązkę lubczyku i natki pietruszki, doprawiam solą i gotuję 15 minut.
Krok 3
5 min
5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy posiekaną botwinkę. Doprawiam zupę odrobiną cukru i zakwaszam sokiem z cytryny bądź szczyptą kwasku cytrynowego.
Krok 4
1 min
Jogurt hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dodaję do garnka, już nie gotuję.
Krok 5
1 min
Zupę podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Barszcz z botwiny z fasolką szparagową świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

Krok 1 z 5

W garnku zagotowuję wywar. W tym czasie myję warzywa i kroję w kostkę. Fasolkę kroję w mniejsze kawałki, listki siekam.

Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

Krok 2 z 5

Pokrojone warzywa i kawałek pora dodaję do garnka, dodaję gałązkę lubczyku i natki pietruszki, doprawiam solą i gotuję 15 minut.

Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

Krok 3 z 5

5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy posiekaną botwinkę. Doprawiam zupę odrobiną cukru i zakwaszam sokiem z cytryny bądź szczyptą kwasku cytrynowego.

Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

Krok 4 z 5

Jogurt hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dodaję do garnka, już nie gotuję.

Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

Krok 5 z 5

Zupę podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Barszcz z botwiny z fasolką szparagową świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.

Na progu lata botwina jest już naprawdę dorodna i można z jednego pęczku przygotować duży garnek pysznego barszczu z botwiną i fasolką szparagową. Młode warzywa i świeże zioła, które trafiają do garnka prosto z ogórka, dodają zupom niezwykłego smaku i aromatu.

Barszcz z botwiną i fasolką szparagową o tej porze roku będzie miał głęboki bordowy kolor. Można pokroić buraczki w kostkę i gotować bez obawy, że zupa zblednie. Oczywiście nie za długo, bo choć nie pozbawimy barszczu koloru, pozbawimy go cennych witamin. Młodym warzywom, także burakom i fasolce szparagowej, wystarczy 15 minut gotowania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika