Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz z botwiny z fasolką szparagową
Barszcz z botwiny z fasolką szparagową
Barszcz z botwiny z fasolką szparagową
Barszcz z botwiny z fasolką szparagową
Barszcz z botwiny z fasolką szparagową
Dodaj do CookBook

Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

(0)
29 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwina
1.5  l
Woda
4  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
trochę
Garść żółtej fasolki szparagowej
4 
Ziemniaki
2 
Młoda marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Młody seler
1  kawałek
Por młody
1  gałązka
Świeży lubczyk
1  gałązka
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól morska
trochę
Cukier do smaku
1  szczypta
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
0.5  kubek
Jogurt naturalny
4 
Jajko ugotowane na twardo
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.6 g
Wartość energetyczna
103.9 kcal
Tłuszcze
1.6 g
Białko
4.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na progu lata botwina jest już naprawdę dorodna i można z jednego pęczku przygotować duży garnek pysznego barszczu z botwiną i fasolką szparagową. Młode warzywa i świeże zioła, które trafiają do garnka prosto z ogórka, dodają zupom niezwykłego smaku i aromatu.

Barszcz z botwiną i fasolką szparagową o tej porze roku będzie miał głęboki bordowy kolor. Można pokroić buraczki w kostkę i gotować bez obawy, że zupa zblednie. Oczywiście nie za długo, bo choć nie pozbawimy barszczu koloru, pozbawimy go cennych witamin. Młodym warzywom, także burakom i fasolce szparagowej, wystarczy 15 minut gotowania.

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    7 min
    W garnku zagotowuję wywar. W tym czasie myję warzywa i kroję w kostkę. Fasolkę kroję w mniejsze kawałki, listki siekam.
  • Krok 2

    15 min
    Pokrojone warzywa i kawałek pora dodaję do garnka, dodaję gałązkę lubczyku i natki pietruszki, doprawiam solą i gotuję 15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy posiekaną botwinkę. Doprawiam zupę odrobiną cukru i zakwaszam sokiem z cytryny bądź szczyptą kwasku cytrynowego.
  • Krok 4

    1 min
    Jogurt hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dodaję do garnka, już nie gotuję.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Barszcz z botwiny z fasolką szparagową świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

Krok 1 z 5

W garnku zagotowuję wywar. W tym czasie myję warzywa i kroję w kostkę. Fasolkę kroję w mniejsze kawałki, listki siekam.

Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

Krok 2 z 5

Pokrojone warzywa i kawałek pora dodaję do garnka, dodaję gałązkę lubczyku i natki pietruszki, doprawiam solą i gotuję 15 minut.

Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

Krok 3 z 5

5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy posiekaną botwinkę. Doprawiam zupę odrobiną cukru i zakwaszam sokiem z cytryny bądź szczyptą kwasku cytrynowego.

Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

Krok 4 z 5

Jogurt hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dodaję do garnka, już nie gotuję.

Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

Krok 5 z 5

Zupę podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Barszcz z botwiny z fasolką szparagową świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz wiosenny z botwinką

    Barszcz wiosenny z botwinką

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu