Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na progu lata botwina jest już naprawdę dorodna i można z jednego pęczku przygotować duży garnek pysznego barszczu z botwiną i fasolką szparagową. Młode warzywa i świeże zioła, które trafiają do garnka prosto z ogórka, dodają zupom niezwykłego smaku i aromatu.
Barszcz z botwiną i fasolką szparagową o tej porze roku będzie miał głęboki bordowy kolor. Można pokroić buraczki w kostkę i gotować bez obawy, że zupa zblednie. Oczywiście nie za długo, bo choć nie pozbawimy barszczu koloru, pozbawimy go cennych witamin. Młodym warzywom, także burakom i fasolce szparagowej, wystarczy 15 minut gotowania.
Przygotowanie
29 min
Krok 1
7 min
W garnku zagotowuję wywar. W tym czasie myję warzywa i kroję w kostkę. Fasolkę kroję w mniejsze kawałki, listki siekam.
Krok 2
15 min
Pokrojone warzywa i kawałek pora dodaję do garnka, dodaję gałązkę lubczyku i natki pietruszki, doprawiam solą i gotuję 15 minut.
Krok 3
5 min
5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy posiekaną botwinkę. Doprawiam zupę odrobiną cukru i zakwaszam sokiem z cytryny bądź szczyptą kwasku cytrynowego.
Krok 4
1 min
Jogurt hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dodaję do garnka, już nie gotuję.
Krok 5
1 min
Zupę podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Barszcz z botwiny z fasolką szparagową świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.
Krok 1
z
5
W garnku zagotowuję wywar. W tym czasie myję warzywa i kroję w kostkę. Fasolkę kroję w mniejsze kawałki, listki siekam.
Krok 2
z
5
Pokrojone warzywa i kawałek pora dodaję do garnka, dodaję gałązkę lubczyku i natki pietruszki, doprawiam solą i gotuję 15 minut.
Krok 3
z
5
5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy posiekaną botwinkę. Doprawiam zupę odrobiną cukru i zakwaszam sokiem z cytryny bądź szczyptą kwasku cytrynowego.
Krok 4
z
5
Jogurt hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dodaję do garnka, już nie gotuję.
Krok 5
z
5
Zupę podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Barszcz z botwiny z fasolką szparagową świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0