Barszcz z botwiny z fasolką szparagową
29min
Łatwy
1
pęczek
Botwina
1.5
l
Woda
4
łyżek
100
g
Garść żółtej fasolki szparagowej
4
Ziemniaki
2
Młoda marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Młody seler
1
kawałek
Por młody
1
gałązka
Świeży lubczyk
1
gałązka
Natka pietruszki
1
szczypta
Sól morska
trochę
Cukier do smaku
1
szczypta
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
0.5
kubek
Jogurt naturalny
4
Jajko ugotowane na twardo
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
4.65 g
Węglowodany
15.83 g
Tłuszcze
1.6 g
Wartość energetyczna
93.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
29 min
Krok 1
7 min
W garnku zagotowuję wywar. W tym czasie myję warzywa i kroję w kostkę. Fasolkę kroję w mniejsze kawałki, listki siekam.
Krok 2
15 min
Pokrojone warzywa i kawałek pora dodaję do garnka, dodaję gałązkę lubczyku i natki pietruszki, doprawiam solą i gotuję 15 minut.
Krok 3
5 min
5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy posiekaną botwinkę. Doprawiam zupę odrobiną cukru i zakwaszam sokiem z cytryny bądź szczyptą kwasku cytrynowego.
Krok 4
1 min
Jogurt hartuję kilkoma łyżkami gorącej zupy, dodaję do garnka, już nie gotuję.
Krok 5
1 min
Zupę podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Barszcz z botwiny z fasolką szparagową świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.
Na progu lata botwina jest już naprawdę dorodna i można z jednego pęczku przygotować duży garnek pysznego barszczu z botwiną i fasolką szparagową. Młode warzywa i świeże zioła, które trafiają do garnka prosto z ogórka, dodają zupom niezwykłego smaku i aromatu.
Barszcz z botwiną i fasolką szparagową o tej porze roku będzie miał głęboki bordowy kolor. Można pokroić buraczki w kostkę i gotować bez obawy, że zupa zblednie. Oczywiście nie za długo, bo choć nie pozbawimy barszczu koloru, pozbawimy go cennych witamin. Młodym warzywom, także burakom i fasolce szparagowej, wystarczy 15 minut gotowania.
Barszcz z botwiną i fasolką szparagową o tej porze roku będzie miał głęboki bordowy kolor. Można pokroić buraczki w kostkę i gotować bez obawy, że zupa zblednie. Oczywiście nie za długo, bo choć nie pozbawimy barszczu koloru, pozbawimy go cennych witamin. Młodym warzywom, także burakom i fasolce szparagowej, wystarczy 15 minut gotowania.
Komentarze 0