Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bitki indycze z papryką

0
1 godz 8 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest pacpaw

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
50  dag
Pierś z indyka
1 
Cebula
trochę
Czosnek granulowany
3  łyżek
Śmietana 18%
2 
Papryka czerwona
1  łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
60.46 g
Węglowodany
13.83 g
Tłuszcze
14.92 g
Wartość energetyczna
441.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
10 min
Pierś kroimy w cienkie plastry i cienko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem obtaczamy w mące i obsmażamy z dwóch stron.
Krok 2
10 min
Obsmażone mięso przekładamy do rondelka i na "starym tłuszczu" smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli również dodajemy do rondelka z mięsem.
Krok 3
45 min
Wszystko zalewamy bulionem zrobiony z rozpuszczenia 2 kostek w litrze wody i dusimy do miękkości około 45 min. Pod koniec dodajemy papryczkę pokrojoną w paski lub kostkę, czosnek granulowany i maggi do smaku.
Krok 4
3 min
Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką.
Bitki indycze z papryką

Krok 1 z 4

Pierś kroimy w cienkie plastry i cienko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem obtaczamy w mące i obsmażamy z dwóch stron.

Bitki indycze z papryką

Krok 2 z 4

Obsmażone mięso przekładamy do rondelka i na "starym tłuszczu" smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli również dodajemy do rondelka z mięsem.

Bitki indycze z papryką

Krok 3 z 4

Wszystko zalewamy bulionem zrobiony z rozpuszczenia 2 kostek w litrze wody i dusimy do miękkości około 45 min. Pod koniec dodajemy papryczkę pokrojoną w paski lub kostkę, czosnek granulowany i maggi do smaku.

Bitki indycze z papryką

Krok 4 z 4

Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką.

Bitki indycze to dobry pomysł na smaczny, pożywny obiad dla całej rodziny. Możemy je podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Ważnym elementem dania jest sos, który będzie stanowił o smaku całego dania. Nasza propozycja zakłada dodanie do sosu papryki, która nada mu ciekawego aromatu i walorów smakowych, których długo nie zapomnimy. Do sosu dodajmy bulion warzywny WINIARY, który jeszcze wzbogaci nasze danie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
60.5g / 57%
Węglowodany
13.8g / 12%
Tłuszcze
14.9g / 31%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika