Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bitki indycze z papryką
Bitki indycze z papryką
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
60.5g / 57%
Węglowodany
13.8g / 12%
Tłuszcze
14.9g / 31%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Bitki indycze z papryką

+

Bitki indycze z papryką

Wróć

Bitki indycze z papryką

(2)
1 godz 8 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
WINIARY Bulion warzywny
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
50  dag
Pierś z indyka
1 
Cebula
trochę
Czosnek granulowany
3  łyżek
Śmietana 18%
2 
Papryka czerwona
1  łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
60.46 g
Węglowodany
13.83 g
Tłuszcze
14.92 g
Wartość energetyczna
441.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bitki indycze to dobry pomysł na smaczny, pożywny obiad dla całej rodziny. Możemy je podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Ważnym elementem dania jest sos, który będzie stanowił o smaku całego dania. Nasza propozycja zakłada dodanie do sosu papryki, która nada mu ciekawego aromatu i walorów smakowych, których długo nie zapomnimy. Do sosu dodajmy bulion warzywny WINIARY, który jeszcze wzbogaci nasze danie.

Przygotowanie

68 min
  • Krok 1

    10 min
    Pierś kroimy w cienkie plastry i cienko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem obtaczamy w mące i obsmażamy z dwóch stron.
  • Krok 2

    10 min
    Obsmażone mięso przekładamy do rondelka i na "starym tłuszczu" smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli również dodajemy do rondelka z mięsem.
  • Krok 3

    45 min
    Wszystko zalewamy bulionem zrobiony z rozpuszczenia 2 kostek w litrze wody i dusimy do miękkości około 45 min. Pod koniec dodajemy papryczkę pokrojoną w paski lub kostkę, czosnek granulowany i maggi do smaku.
  • Krok 4

    3 min
    Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką.
Bitki indycze z papryką

Krok 1 z 4

Pierś kroimy w cienkie plastry i cienko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem obtaczamy w mące i obsmażamy z dwóch stron.

Bitki indycze z papryką

Krok 2 z 4

Obsmażone mięso przekładamy do rondelka i na "starym tłuszczu" smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli również dodajemy do rondelka z mięsem.

Bitki indycze z papryką

Krok 3 z 4

Wszystko zalewamy bulionem zrobiony z rozpuszczenia 2 kostek w litrze wody i dusimy do miękkości około 45 min. Pod koniec dodajemy papryczkę pokrojoną w paski lub kostkę, czosnek granulowany i maggi do smaku.

Bitki indycze z papryką

Krok 4 z 4

Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy gulasz z łopatki

    Domowy gulasz z łopatki

    54 min Średni
  • Królik w sosie

    Królik w sosie

    40 min Łatwy
  • Duszona cielęcina

    Duszona cielęcina

    1 godz 15 min Łatwy
  • Schab nadziewany pieczarkami i serem

    Schab nadziewany pieczarkami i serem

    2 godz 7 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu