Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rosół z kurczaka to zupa, której nie może zabraknąć na stole w polskim domu w niedzielne popołudnie. Sięgamy po nią także przy przeziębieniu, żeby się pokrzepić. Jest to niemalże danie – symbol, dlatego warto znać choćby najbardziej podstawowy, klasyczny przepis na wykonanie tej zupy. Nie jest to zbyt skomplikowane, choć wymaga odpowiedniego podejścia i kilku smacznych dodatków. Nasz przepis na rosół z kurczaka jest gotowany na udkach, z warzywami i Rosołem Drobiowym WINIARY. Przyprószony świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem i ugotowaną marchewką natychmiast przypomina smaki dzieciństwa.
Zacznij od ugotowania udka z kurczaka. Włóż je do 1,5 litra wody i gotuj przez około 40 minut. W tym czasie oczyść warzywa, czyli marchew, seler i pietruszkę, oraz dodaj je do wywaru. Gotuj przez kolejne 40 minut. Wówczas dodaj także kostki Rosołu Drobiowego WINIARY i gotuj jeszcze przez 15 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przez cały czas gotowania uważaj, żeby rosół stał na małym ogniu.
Wyjmij udko z wywaru, obierz je ze skóry i podziel na kawałki. Gotowy rosół podawaj z kawałkami mięsa, makaronem, posypany świeżą natką pietruszki. Możesz go przelać do bulionówek albo do kubków do popijania podczas niedzielnego obiadu. Smak rosołu może wzbogacić też dodatek kilku suszonych grzybków.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Mięso umyj, podziel na kawałki, a następnie przełóż do wysokiego garnka i zalej 3 litrami wody. Zagotuj na małym ogniu. Włoszczyznę umyj i obierz. Kiedy na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, ściągnij je przy pomocy łyżki - dzięki temu bulion będzie bardziej klarowny.
Krok 2
90 min
Obrane warzywa dodaj do zupy razem z łyżeczką soli i opaloną nad palnikiem cebulą. Następnie dodaj kostkę Rosołu drobiowego WINIARY. Gotuj rosół na małym ogniu przez co najmniej godzinę-półtorej. Staraj się nie dopuścić do wrzenia, aby zupa nie zrobiła się mętna.
Krok 3
5 min
Podawaj z makaronem i natką pietruszki.
Krok 1
z
3
Mięso umyj, podziel na kawałki, a następnie przełóż do wysokiego garnka i zalej 3 litrami wody. Zagotuj na małym ogniu. Włoszczyznę umyj i obierz. Kiedy na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, ściągnij je przy pomocy łyżki - dzięki temu bulion będzie bardziej klarowny.
Krok 2
z
3
Obrane warzywa dodaj do zupy razem z łyżeczką soli i opaloną nad palnikiem cebulą. Następnie dodaj kostkę Rosołu drobiowego WINIARY. Gotuj rosół na małym ogniu przez co najmniej godzinę-półtorej. Staraj się nie dopuścić do wrzenia, aby zupa nie zrobiła się mętna.
Krok 3
z
3
Podawaj z makaronem i natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
A
Attt
Po co ta kostka rosołowa przeciez to sama chemia . Ona nie ma nic wspólnego z rosołem. Posiada znikome ilości warzyw reszta to uzupelniacze.
Winiary
Expert
Attt, kostka jest opcjonalna - możesz ją pominąć w przepisie i zrobić własną wersję tego rosołu :) Pozdrawiamy!
A
Alvaro
Hahahahhahahahahahahahahaaaha
G
Gość
Rosół z jednego udka ??????
Ha ha ha
Winiary
Expert
Zmodyfikowaliśmy nieco składniki. W przepisie znajduje się kilogram kurczaka rosołowego i szponder wołowy. Pozdrawiamy!
Komentarze 3