Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rosół z kurczaka

0
115 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Udo kurczaka
1 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
20 g
Seler
1 trochę
Sól
1 łyżka
Natka pietruszki
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
67.61 kcal
Węglowodany
4.85 g
Białko
3.69 g
Tłuszcze
3.85 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
40 min
Udko kurczaka gotuj 40 minut w 1,5 l wody.
Krok 2
40 min
Oczyść warzywa i dodaj do wywaru. Gotuj kolejne 40 min.
Krok 3
15 min
Dodaj również kostki bulionowe i gotuj całość 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
15 min
Udko wyciągnij, obierz ze skóry i podziel na kawałki.
Krok 5
5 min
Rosół podawaj z kawałkami mięsa, makaronem, posypany natką pietruszki.
Rosół z kurczaka

Krok 1 z 5

Udko kurczaka gotuj 40 minut w 1,5 l wody.

Rosół z kurczaka

Krok 2 z 5

Oczyść warzywa i dodaj do wywaru. Gotuj kolejne 40 min.

Rosół z kurczaka

Krok 3 z 5

Dodaj również kostki bulionowe i gotuj całość 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Rosół z kurczaka

Krok 4 z 5

Udko wyciągnij, obierz ze skóry i podziel na kawałki.

Rosół z kurczaka

Krok 5 z 5

Rosół podawaj z kawałkami mięsa, makaronem, posypany natką pietruszki.

Rosół z kurczaka to zupa, której nie może zabraknąć na stole w polskim domu w niedzielne popołudnie. Sięgamy po nią także przy przeziębieniu, żeby się pokrzepić. Jest to niemalże danie – symbol, dlatego warto znać choćby najbardziej podstawowy, klasyczny przepis na wykonanie tej zupy. Nie jest to zbyt skomplikowane, choć wymaga odpowiedniego podejścia i kilku smacznych dodatków. Nasz przepis na rosół z kurczaka jest gotowany na udkach, z warzywami i Rosołem Drobiowym WINIARY. Przyprószony świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem i ugotowaną marchewką natychmiast przypomina smaki dzieciństwa.

Zacznij od ugotowania udka z kurczaka. Włóż je do 1,5 litra wody i gotuj przez około 40 minut. W tym czasie oczyść warzywa, czyli marchew, seler i pietruszkę, oraz dodaj je do wywaru. Gotuj przez kolejne 40 minut. Wówczas dodaj także kostki Rosołu Drobiowego WINIARY i gotuj jeszcze przez 15 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przez cały czas gotowania uważaj, żeby rosół stał na małym ogniu.

Wyjmij udko z wywaru, obierz je ze skóry i podziel na kawałki. Gotowy rosół podawaj z kawałkami mięsa, makaronem, posypany świeżą natką pietruszki. Możesz go przelać do bulionówek albo do kubków do popijania podczas niedzielnego obiadu. Smak rosołu może wzbogacić też dodatek kilku suszonych grzybków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika