Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowy rosół to podstawa niedzielnego obiadu. Wersji rosołu jest tyle, ilu jest kucharzy. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki. Najważniejszym składnikiem rosołu jest mięso. Najczęściej bazą do ugotowania rosołu jest mięso z kury, ale równie popularne jest używanie wołowiny. I ten przepis właśnie bazuje na mięsie wołowym. Rosół wołowy przygotowuje się z pręgi wołowej, kawałków szpondru, łaty czy mostka. Wołowina spowodowała, że rosół ma wyrazisty, lekko pikantny i mocny smak, natomiast sam drób zapewnia bardziej delikatny wywar. Rosół podaję z kawałkiem ugotowanego mięsa, marchewką z wywaru i makaronem bezglutenowym (kukurydzianym). Makaron sprawdza się doskonale dla osób, których organizm nie toleruje glutenu. W sklepach znajdziesz szeroki wybór takich makaronów. Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje zupy.
Mięso zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty, tak aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.
Krok 2
5 min
Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy.
Krok 3
90 min
Częściowo przykryj garnek z rosołem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Gotuj ok. 1,5 godziny raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Krok 4
2 min
Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.
Krok 5
5 min
Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę i mięso).
Krok 6
1 min
Rosół podawaj z makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Mięso zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty, tak aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.
Krok 2
z
6
Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy.
Krok 3
z
6
Częściowo przykryj garnek z rosołem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Gotuj ok. 1,5 godziny raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Krok 4
z
6
Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.
Krok 5
z
6
Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę i mięso).
Krok 6
z
6
Rosół podawaj z makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0