Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem
Dodaj do CookBook

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

(0)
3 godz 13 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Pręga wołowa z kością
3  l
Woda
60  g
Duża marchew
1 
Korzeń pietruszki
0.25 
Korzeń selera
1  kawałek
Por mały
1 
Cebula z łupiną
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
5 
Ziarno pieprzu
trochę
Sól do smaku
trochę
Makaron bezglutenowy do podania
1  pęczek
Natka pietruszki do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.5 g
Wartość energetyczna
390.6 kcal
Tłuszcze
7.2 g
Białko
60.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Domowy rosół to podstawa niedzielnego obiadu. Wersji rosołu jest tyle, ilu jest kucharzy. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki. Najważniejszym składnikiem rosołu jest mięso. Najczęściej bazą do ugotowania rosołu jest mięso z kury, ale równie popularne jest używanie wołowiny. I ten przepis właśnie bazuje na mięsie wołowym. Rosół wołowy przygotowuje się z pręgi wołowej, kawałków szpondru, łaty czy mostka. Wołowina spowodowała, że rosół ma wyrazisty, lekko pikantny i mocny smak, natomiast sam drób zapewnia bardziej delikatny wywar.
Rosół podaję z kawałkiem ugotowanego mięsa, marchewką z wywaru i makaronem bezglutenowym (kukurydzianym). Makaron sprawdza się doskonale dla osób, których organizm nie toleruje glutenu. W sklepach znajdziesz szeroki wybór takich makaronów. Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje zupy.

Po rozgrzewającym rosole można

  • Piernikowa moczka na piwie

  • Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem

  • Zupa owocowa z serkiem mascarpone na powitanie wakacji

  • Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

  • Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

Przygotowanie

193 min
  • Krok 1

    90 min
    Mięso zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty, tak aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy.
  • Krok 3

    90 min
    Częściowo przykryj garnek z rosołem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Gotuj ok. 1,5 godziny raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  • Krok 4

    2 min
    Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę i mięso).
  • Krok 6

    1 min
    Rosół podawaj z makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 1 z 6

Mięso zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty, tak aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 2 z 6

Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 3 z 6

Częściowo przykryj garnek z rosołem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Gotuj ok. 1,5 godziny raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 4 z 6

Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 5 z 6

Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę i mięso).

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 6 z 6

Rosół podawaj z makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Niskoenergetyczne
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

    Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

    43 min Łatwy
  • Rozgrzewający rosół wołowy

    Rozgrzewający rosół wołowy

    4 godz 33 min Łatwy
  • Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

    Rozgrzewający krupnik na rosole z podgrzybkami

    37 min Łatwy
  • Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

    Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

    1 godz 2 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu