
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Rosół podaję z kawałkiem ugotowanego mięsa, marchewką z wywaru i makaronem bezglutenowym (kukurydzianym). Makaron sprawdza się doskonale dla osób, których organizm nie toleruje glutenu. W sklepach znajdziesz szeroki wybór takich makaronów. Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje zupy.
Po rozgrzewającym rosole można
Przygotowanie
Krok 1
90 minKrok 2
5 minKrok 3
90 minKrok 4
2 minKrok 5
5 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Mięso zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty, tak aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.

Krok 2 z 6
Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy.

Krok 3 z 6
Częściowo przykryj garnek z rosołem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Gotuj ok. 1,5 godziny raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Krok 4 z 6
Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.

Krok 5 z 6
Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę i mięso).

Krok 6 z 6
Rosół podawaj z makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0