Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowy rosół to podstawa niedzielnego obiadu. Wersji rosołu jest tyle, ilu jest kucharzy. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki. Najważniejszym składnikiem rosołu jest mięso. Najczęściej bazą do ugotowania rosołu jest mięso z kury, ale równie popularne jest używanie wołowiny. I ten przepis właśnie bazuje na mięsie wołowym. Rosół wołowy przygotowuje się z pręgi wołowej, kawałków szpondru, łaty czy mostka. Wołowina spowodowała, że rosół ma wyrazisty, lekko pikantny i mocny smak, natomiast sam drób zapewnia bardziej delikatny wywar.
Rosół podaję z kawałkiem ugotowanego mięsa, marchewką z wywaru i makaronem bezglutenowym (kukurydzianym). Makaron sprawdza się doskonale dla osób, których organizm nie toleruje glutenu. W sklepach znajdziesz szeroki wybór takich makaronów. Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje zupy.
Po rozgrzewającym rosole można
Mięso zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty, tak aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.
Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy.
Częściowo przykryj garnek z rosołem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Gotuj ok. 1,5 godziny raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.
Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę i mięso).
Rosół podawaj z makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.