Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

(0)
3 godz 13 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Pręga wołowa z kością
3  l
Woda
60  g
Duża marchew
1 
Korzeń pietruszki
0.25 
Korzeń selera
1  kawałek
Por mały
1 
Cebula z łupiną
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
5 
Ziarno pieprzu
trochę
Sól do smaku
trochę
Makaron bezglutenowy do podania
1  pęczek
Natka pietruszki do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
60.21 g
Węglowodany
22.54 g
Tłuszcze
7.2 g
Wartość energetyczna
390.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowy rosół to podstawa niedzielnego obiadu. Wersji rosołu jest tyle, ilu jest kucharzy. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki. Najważniejszym składnikiem rosołu jest mięso. Najczęściej bazą do ugotowania rosołu jest mięso z kury, ale równie popularne jest używanie wołowiny. I ten przepis właśnie bazuje na mięsie wołowym. Rosół wołowy przygotowuje się z pręgi wołowej, kawałków szpondru, łaty czy mostka. Wołowina spowodowała, że rosół ma wyrazisty, lekko pikantny i mocny smak, natomiast sam drób zapewnia bardziej delikatny wywar.
Rosół podaję z kawałkiem ugotowanego mięsa, marchewką z wywaru i makaronem bezglutenowym (kukurydzianym). Makaron sprawdza się doskonale dla osób, których organizm nie toleruje glutenu. W sklepach znajdziesz szeroki wybór takich makaronów. Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje zupy.

Po rozgrzewającym rosole można

  • Piernikowa moczka na piwie
  • Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem
  • Zupa owocowa z serkiem mascarpone na powitanie wakacji
  • Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą
  • Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

Przygotowanie

193 min
  • Krok 1

    90 min
    Mięso zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty, tak aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy.
  • Krok 3

    90 min
    Częściowo przykryj garnek z rosołem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Gotuj ok. 1,5 godziny raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  • Krok 4

    2 min
    Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę i mięso).
  • Krok 6

    1 min
    Rosół podawaj z makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 1 z 6

Mięso zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty, tak aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 2 z 6

Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 3 z 6

Częściowo przykryj garnek z rosołem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Gotuj ok. 1,5 godziny raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 4 z 6

Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 5 z 6

Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę i mięso).

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 6 z 6

Rosół podawaj z makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    2 godz 58 min Trudny
  • Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    3 godz 12 min Średni
  • Rosół z makaronem

    Rosół z makaronem

    1 godz 1 min Łatwy
  • Rosół z kurczaka – najprostszy przepis

    Rosół z kurczaka – najprostszy przepis

    4 godz 42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu