Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą
Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą
Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą
Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

(0)
36min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  puszek
Pomidory pelati w kawałkach
4  ząbków
Czosnek
4  gałązek
Świeża kolendra
2  łyżek
Olej
1  łyżka
Cukier
1  łyżeczka
Suszona bazylia
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
0.5  szklanka
Śmietana kremówka
1 
2-3cm kawałek świeżego imbiru
1  gałązka
Pomidorki koktajlowe
1  łyżka
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.96 g
Węglowodany
32.67 g
Tłuszcze
40.69 g
Wartość energetyczna
497.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą zimą przygotujmy z własnych przetworów lub tych dostępnych w sklepach. Jesienią warto przygotować tę zupę ze świeżych pomidorów. Dodatek imbiru nadaje zupie charakteru i przyjemnie rozgrzewa. Krem z pomidorów z imbirem i kolendrą doskonale smakuje z chrupiącym dodatkiem, na przykład grissini lub tradycyjnymi grzankami. Jeśli podacie ją z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, nabierze prawdziwie wykwintnego charakteru. Krem z pomidorów z imbirem warto podawać z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    15 min
    Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy w grube plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy suszoną bazylią, pieczemy w 180 st. przez 15 minut.
  • Krok 2

    3 min
    Czosnek lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, drobno siekamy, krótko szklimy w głębokim rondlu na lekko rozgrzanym oleju.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy do czosnku pomidory wraz z sosem, podduszamy kilka minut, pod koniec dodajemy suszoną bazylię.
  • Krok 4

    10 min
    Podlewamy pomidory szklanką wody, gotujemy 10 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy starty na tarce o małych oczkach imbir i posiekane listki kolendry, doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę z pomidorów krótko miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i jeszcze raz miksujemy.
  • Krok 7

    1 min
    Krem z pomidorów podajemy z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.
Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 1 z 7

Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy w grube plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy suszoną bazylią, pieczemy w 180 st. przez 15 minut.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 2 z 7

Czosnek lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, drobno siekamy, krótko szklimy w głębokim rondlu na lekko rozgrzanym oleju.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 3 z 7

Dodajemy do czosnku pomidory wraz z sosem, podduszamy kilka minut, pod koniec dodajemy suszoną bazylię.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 4 z 7

Podlewamy pomidory szklanką wody, gotujemy 10 minut.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 5 z 7

Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy starty na tarce o małych oczkach imbir i posiekane listki kolendry, doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i pieprzem.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 6 z 7

Zupę z pomidorów krótko miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i jeszcze raz miksujemy.

Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą

Krok 7 z 7

Krem z pomidorów podajemy z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    56 min Średni
  • Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

    Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

    Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

    1 godz 53 min Średni
  • Zupa z dyni z imbirem i pomidorami

    Zupa z dyni z imbirem i pomidorami

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu