Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą zimą przygotujmy z własnych przetworów lub tych dostępnych w sklepach. Jesienią warto przygotować tę zupę ze świeżych pomidorów. Dodatek imbiru nadaje zupie charakteru i przyjemnie rozgrzewa. Krem z pomidorów z imbirem i kolendrą doskonale smakuje z chrupiącym dodatkiem, na przykład grissini lub tradycyjnymi grzankami. Jeśli podacie ją z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, nabierze prawdziwie wykwintnego charakteru. Krem z pomidorów z imbirem warto podawać z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie
36 min
Krok 1
15 min
Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy w grube plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy suszoną bazylią, pieczemy w 180 st. przez 15 minut.
Krok 2
3 min
Czosnek lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, drobno siekamy, krótko szklimy w głębokim rondlu na lekko rozgrzanym oleju.
Krok 3
5 min
Dodajemy do czosnku pomidory wraz z sosem, podduszamy kilka minut, pod koniec dodajemy suszoną bazylię.
Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy starty na tarce o małych oczkach imbir i posiekane listki kolendry, doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę z pomidorów krótko miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i jeszcze raz miksujemy.
Krok 7
1 min
Krem z pomidorów podajemy z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.
Krok 1
z
7
Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy w grube plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy suszoną bazylią, pieczemy w 180 st. przez 15 minut.
Krok 2
z
7
Czosnek lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, drobno siekamy, krótko szklimy w głębokim rondlu na lekko rozgrzanym oleju.
Krok 3
z
7
Dodajemy do czosnku pomidory wraz z sosem, podduszamy kilka minut, pod koniec dodajemy suszoną bazylię.
Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy starty na tarce o małych oczkach imbir i posiekane listki kolendry, doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i pieprzem.
Krok 6
z
7
Zupę z pomidorów krótko miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i jeszcze raz miksujemy.
Krok 7
z
7
Krem z pomidorów podajemy z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0