Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
To właśnie pieczone pomidory, cukier i pachnący rozmaryn nadają tej greckiej zupie wyjątkowy i specyficzny smak. Pozwól wszystkim składnikom zupy z pieczonych pomidorów zabulgotać w garnku i cierpliwie zaczekaj na efekty. Po wymieszaniu zachwyci Cię nie tylko zniewalający zapach, ale również niesamowicie czerwony kolor, który od razu skusi Cię do spróbowania. Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów, zwłaszcza tych w sezonie, nie wymaga wielu dodatków. Tuż przed podaniem dodaj do zupy krem z pieczonych pomidorów chrupiący ser halloumi i możesz zacząć ucztę pomidorową! Serwuj z grzankami!
Przygotowanie
53 min
Krok 1
5 min
Pomidory pokrój w grubsze plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania, polej oliwą z oliwek.
Krok 2
5 min
Cebulę pokrój w talarki i wymieszaj z pomidorami. Dodaj sól i pieprz, posyp cukrem i skrop oliwą. Umieść 2 gałązki rozmarynu na warzywach. Włóż do miski 1 kostkę bulionu warzywnego Winiary, wlej 500 ml wrzącej wody i pozwól kostce się rozpuścić.
Krok 3
20 min
Piecz w temperaturze 180-200 st. C, aż pomidory zaczną się lekko złocić i bulgotać, a cukier zacznie się rozpuszczać (ok. 20 minut).
Krok 4
15 min
Pokrojony czosnek dodaj do pomidorów, zapiecz jeszcze przez około 15 minut.
Krok 5
1 min
Po upieczeniu przełóż pomidory do garnka i zmiksuj razem blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 6
2 min
Do zmiksowanych pomidorów dodaj przygotowany Bulion Warzywny Winiary, zagotuj zupę i dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 7
5 min
Na patelni usmaż około 3 plastry sera halloumi z kroplą oliwy. Następnie pokrój je w kostkę i posyp nimi jeszcze gorącą zupę. Podawaj.
Krok 1
z
7
Pomidory pokrój w grubsze plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania, polej oliwą z oliwek.
Krok 2
z
7
Cebulę pokrój w talarki i wymieszaj z pomidorami. Dodaj sól i pieprz, posyp cukrem i skrop oliwą. Umieść 2 gałązki rozmarynu na warzywach. Włóż do miski 1 kostkę bulionu warzywnego Winiary, wlej 500 ml wrzącej wody i pozwól kostce się rozpuścić.
Krok 3
z
7
Piecz w temperaturze 180-200 st. C, aż pomidory zaczną się lekko złocić i bulgotać, a cukier zacznie się rozpuszczać (ok. 20 minut).
Krok 4
z
7
Pokrojony czosnek dodaj do pomidorów, zapiecz jeszcze przez około 15 minut.
Krok 5
z
7
Po upieczeniu przełóż pomidory do garnka i zmiksuj razem blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 6
z
7
Do zmiksowanych pomidorów dodaj przygotowany Bulion Warzywny Winiary, zagotuj zupę i dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 7
z
7
Na patelni usmaż około 3 plastry sera halloumi z kroplą oliwy. Następnie pokrój je w kostkę i posyp nimi jeszcze gorącą zupę. Podawaj.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0