Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

(0)
53min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10 
Pomidory
0.5 
Cebula
2  ząbków
2  łyżek
Drobny cukier
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
2  gałązek
Rozmaryn
1  opakowanie
Ser halloumi

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.71 g
Węglowodany
27.81 g
Tłuszcze
29.15 g
Wartość energetyczna
463.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
5 min
Pomidory pokrój w grubsze plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania, polej oliwą z oliwek.
Krok 2
5 min
Cebulę pokrój w talarki i wymieszaj z pomidorami. Dodaj sól i pieprz, posyp cukrem i skrop oliwą. Umieść 2 gałązki rozmarynu na warzywach. Włóż do miski 1 kostkę bulionu warzywnego Winiary, wlej 500 ml wrzącej wody i pozwól kostce się rozpuścić.
Krok 3
20 min
Piecz w temperaturze 180-200 st. C, aż pomidory zaczną się lekko złocić i bulgotać, a cukier zacznie się rozpuszczać (ok. 20 minut).
Krok 4
15 min
Pokrojony czosnek dodaj do pomidorów, zapiecz jeszcze przez około 15 minut.
Krok 5
1 min
Po upieczeniu przełóż pomidory do garnka i zmiksuj razem blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 6
2 min
Do zmiksowanych pomidorów dodaj przygotowany Bulion Warzywny Winiary, zagotuj zupę i dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 7
5 min
Na patelni usmaż około 3 plastry sera halloumi z kroplą oliwy. Następnie pokrój je w kostkę i posyp nimi jeszcze gorącą zupę. Podawaj.
Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 1 z 7

Pomidory pokrój w grubsze plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania, polej oliwą z oliwek.

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w talarki i wymieszaj z pomidorami. Dodaj sól i pieprz, posyp cukrem i skrop oliwą. Umieść 2 gałązki rozmarynu na warzywach. Włóż do miski 1 kostkę bulionu warzywnego Winiary, wlej 500 ml wrzącej wody i pozwól kostce się rozpuścić.

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 3 z 7

Piecz w temperaturze 180-200 st. C, aż pomidory zaczną się lekko złocić i bulgotać, a cukier zacznie się rozpuszczać (ok. 20 minut).

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 4 z 7

Pokrojony czosnek dodaj do pomidorów, zapiecz jeszcze przez około 15 minut.

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 5 z 7

Po upieczeniu przełóż pomidory do garnka i zmiksuj razem blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 6 z 7

Do zmiksowanych pomidorów dodaj przygotowany Bulion Warzywny Winiary, zagotuj zupę i dopraw solą oraz pieprzem.

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 7 z 7

Na patelni usmaż około 3 plastry sera halloumi z kroplą oliwy. Następnie pokrój je w kostkę i posyp nimi jeszcze gorącą zupę. Podawaj.

To właśnie pieczone pomidory, cukier i pachnący rozmaryn nadają tej greckiej zupie wyjątkowy i specyficzny smak. Pozwól wszystkim składnikom zupy z pieczonych pomidorów zabulgotać w garnku i cierpliwie zaczekaj na efekty. Po wymieszaniu zachwyci Cię nie tylko zniewalający zapach, ale również niesamowicie czerwony kolor, który od razu skusi Cię do spróbowania. Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów, zwłaszcza tych w sezonie, nie wymaga wielu dodatków. Tuż przed podaniem dodaj do zupy krem z pieczonych pomidorów chrupiący ser halloumi i możesz zacząć ucztę pomidorową! Serwuj z grzankami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika