Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupy to dania, które zwykle kojarzą się nam z prostym przygotowaniem, aczkolwiek rzadko kiedy zapewniają one pełne poczucie sytości. Wszystko jednak może się zmienić za prawą przepisu rodem ze słonecznej Italii. Gęsta zupa krem z pomidorów to danie rozgrzewające, pełne smaku, a także wyjątkowego aromatu. Wiadomo jest, że Włosi kochają pomidory. Przygotowują z nich nie tylko aromatyczne sosy do pizzy czy makaronów. Zupa krem z pomidorów zapiekanych w piekarniku jest na to najlepszym dowodem. Danie to idealne sprawdzi się na chłodne wieczory w sezonie jesiennym i zimowym, ale można przygotować je zawsze, gdyż pomidory zawsze są dostępne w każdym sklepie spożywczym.
Gęsta zupa krem z pomidorów - szybka i prosta na każdą okazję
Goście pukają do drzwi? A może mamy na sobie odpowiedzialność przygotowania uroczystego obiadu dla całej rodziny? W tym momencie nic nie sprawdzi się lepiej niż zupa krem z pieczonych pomidorów. Wystarczy około 40 minut, by ją przygotować. Kluczem do sukcesu jest podpieczenie pomidorków tak, by stały się one miękkie zachowując swoją soczystość. Co więcej, podczas gotowania nie zapomnijmy o tym, by do bulionu i pozostałych, sezonowych warzyw dorzucić także gałązkę rozmarynu. Dzięki niej zupa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna i z pewnością zachwyci głębokim smakiem. Na koniec wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę i serwować w głębokich talerzach. Gęsta zupa krem z pomidorów sprawdzi się świetnie podczas każdej okazji. Możemy przygotować ją na obiad, kolację, a także na ważne uroczystości. Jej smak, aromat, a także pożywność zachwyci każdego, kto ją spróbuje.
Jak urozmaicić zupę krem z pieczonych pomidorów?
Zupa krem z pieczonych pomidorów może być podawana w różnych odsłonach. Jeśli więc chcemy ja urozmaicić, to mamy w tym zakresie ogromne możliwości. W klasycznym przepisie jest ona podawana z kawałeczkami podsmażonego serka halloumi. Jednocześnie, możemy zdecydować się także na czosnkowo-ziołowe grzanki, które sprawdzą się równie dobrze. Celem udekorowania zupy krem z pomidorów, możemy na wierzchu wyłożyć łyżkę gęstej śmietany - alternatywnie jogurtu greckiego i ozdobić listkami świeżej bazylii. Ciekawym rozwiązaniem jest także posypanie wierzchu zupy krem z pomidorów startym parmezanem. Świetnie przełamie on lekko kwaskowy smak pomidorów i go uzupełni. Dobierzmy dodatki do pomidorowego kremu w taki sposób, by jak najlepiej dopasowały się do naszych preferencji smakowych.
Przygotowanie
53 min
Krok 1
5 min
Pomidory pokrój w grubsze plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania, polej oliwą z oliwek.
Krok 2
5 min
Cebulę pokrój w talarki i wymieszaj z pomidorami. Dodaj sól i pieprz, posyp cukrem i skrop oliwą. Umieść 2 gałązki rozmarynu na warzywach. Włóż do miski 1 kostkę bulionu warzywnego Winiary, wlej 500 ml wrzącej wody i pozwól kostce się rozpuścić.
Krok 3
20 min
Piecz w temperaturze 180-200 st. C, aż pomidory zaczną się lekko złocić i bulgotać, a cukier zacznie się rozpuszczać (ok. 20 minut).
Krok 4
15 min
Pokrojony czosnek dodaj do pomidorów, zapiecz jeszcze przez około 15 minut.
Krok 5
1 min
Po upieczeniu przełóż pomidory do garnka i zmiksuj razem blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 6
2 min
Do zmiksowanych pomidorów dodaj przygotowany Bulion Warzywny Winiary, zagotuj zupę i dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 7
5 min
Na patelni usmaż około 3 plastry sera halloumi z kroplą oliwy. Następnie pokrój je w kostkę i posyp nimi jeszcze gorącą zupę. Podawaj.
Krok 1
z
7
Pomidory pokrój w grubsze plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania, polej oliwą z oliwek.
Krok 2
z
7
Cebulę pokrój w talarki i wymieszaj z pomidorami. Dodaj sól i pieprz, posyp cukrem i skrop oliwą. Umieść 2 gałązki rozmarynu na warzywach. Włóż do miski 1 kostkę bulionu warzywnego Winiary, wlej 500 ml wrzącej wody i pozwól kostce się rozpuścić.
Krok 3
z
7
Piecz w temperaturze 180-200 st. C, aż pomidory zaczną się lekko złocić i bulgotać, a cukier zacznie się rozpuszczać (ok. 20 minut).
Krok 4
z
7
Pokrojony czosnek dodaj do pomidorów, zapiecz jeszcze przez około 15 minut.
Krok 5
z
7
Po upieczeniu przełóż pomidory do garnka i zmiksuj razem blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 6
z
7
Do zmiksowanych pomidorów dodaj przygotowany Bulion Warzywny Winiary, zagotuj zupę i dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 7
z
7
Na patelni usmaż około 3 plastry sera halloumi z kroplą oliwy. Następnie pokrój je w kostkę i posyp nimi jeszcze gorącą zupę. Podawaj.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0