Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów
Dodaj do CookBook

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

(0)
53 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10 
Pomidory
0.5 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
0.5  słoik
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
2  łyżek
Drobny cukier
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
2  gałązek
Rozmaryn
1  opakowanie
Ser halloumi
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28 g
Wartość energetyczna
480.4 kcal
Tłuszcze
29 g
Białko
26.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupy to dania, które zwykle kojarzą się nam z prostym przygotowaniem, aczkolwiek rzadko kiedy zapewniają one pełne poczucie sytości. Wszystko jednak może się zmienić za prawą przepisu rodem ze słonecznej Italii. Gęsta zupa krem z pomidorów to danie rozgrzewające, pełne smaku, a także wyjątkowego aromatu. Wiadomo jest, że Włosi kochają pomidory. Przygotowują z nich nie tylko aromatyczne sosy do pizzy czy makaronów. Zupa krem z pomidorów zapiekanych w piekarniku jest na to najlepszym dowodem. Danie to idealne sprawdzi się na chłodne wieczory w sezonie jesiennym i zimowym, ale można przygotować je zawsze, gdyż pomidory zawsze są dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Gęsta zupa krem z pomidorów - szybka i prosta na każdą okazję


Goście pukają do drzwi? A może mamy na sobie odpowiedzialność przygotowania uroczystego obiadu dla całej rodziny? W tym momencie nic nie sprawdzi się lepiej niż zupa krem z pieczonych pomidorów. Wystarczy około 40 minut, by ją przygotować. Kluczem do sukcesu jest podpieczenie pomidorków tak, by stały się one miękkie zachowując swoją soczystość. Co więcej, podczas gotowania nie zapomnijmy o tym, by do bulionu i pozostałych, sezonowych warzyw dorzucić także gałązkę rozmarynu. Dzięki niej zupa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna i z pewnością zachwyci głębokim smakiem. Na koniec wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę i serwować w głębokich talerzach. Gęsta zupa krem z pomidorów sprawdzi się świetnie podczas każdej okazji. Możemy przygotować ją na obiad, kolację, a także na ważne uroczystości. Jej smak, aromat, a także pożywność zachwyci każdego, kto ją spróbuje.

Jak urozmaicić zupę krem z pieczonych pomidorów?


Zupa krem z pieczonych pomidorów może być podawana w różnych odsłonach. Jeśli więc chcemy ja urozmaicić, to mamy w tym zakresie ogromne możliwości. W klasycznym przepisie jest ona podawana z kawałeczkami podsmażonego serka halloumi. Jednocześnie, możemy zdecydować się także na czosnkowo-ziołowe grzanki, które sprawdzą się równie dobrze. Celem udekorowania zupy krem z pomidorów, możemy na wierzchu wyłożyć łyżkę gęstej śmietany - alternatywnie jogurtu greckiego i ozdobić listkami świeżej bazylii. Ciekawym rozwiązaniem jest także posypanie wierzchu zupy krem z pomidorów startym parmezanem. Świetnie przełamie on lekko kwaskowy smak pomidorów i go uzupełni. Dobierzmy dodatki do pomidorowego kremu w taki sposób, by jak najlepiej dopasowały się do naszych preferencji smakowych.

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    5 min
    Pomidory pokrój w grubsze plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania, polej oliwą z oliwek.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokrój w talarki i wymieszaj z pomidorami. Dodaj sól i pieprz, posyp cukrem i skrop oliwą. Umieść 2 gałązki rozmarynu na warzywach. Włóż do miski 1 kostkę bulionu warzywnego Winiary, wlej 500 ml wrzącej wody i pozwól kostce się rozpuścić.
  • Krok 3

    20 min
    Piecz w temperaturze 180-200 st. C, aż pomidory zaczną się lekko złocić i bulgotać, a cukier zacznie się rozpuszczać (ok. 20 minut).
  • Krok 4

    15 min
    Pokrojony czosnek dodaj do pomidorów, zapiecz jeszcze przez około 15 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Po upieczeniu przełóż pomidory do garnka i zmiksuj razem blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Krok 6

    2 min
    Do zmiksowanych pomidorów dodaj przygotowany Bulion Warzywny Winiary, zagotuj zupę i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Krok 7

    5 min
    Na patelni usmaż około 3 plastry sera halloumi z kroplą oliwy. Następnie pokrój je w kostkę i posyp nimi jeszcze gorącą zupę. Podawaj.
Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 1 z 7

Pomidory pokrój w grubsze plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania, polej oliwą z oliwek.

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w talarki i wymieszaj z pomidorami. Dodaj sól i pieprz, posyp cukrem i skrop oliwą. Umieść 2 gałązki rozmarynu na warzywach. Włóż do miski 1 kostkę bulionu warzywnego Winiary, wlej 500 ml wrzącej wody i pozwól kostce się rozpuścić.

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 3 z 7

Piecz w temperaturze 180-200 st. C, aż pomidory zaczną się lekko złocić i bulgotać, a cukier zacznie się rozpuszczać (ok. 20 minut).

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 4 z 7

Pokrojony czosnek dodaj do pomidorów, zapiecz jeszcze przez około 15 minut.

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 5 z 7

Po upieczeniu przełóż pomidory do garnka i zmiksuj razem blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 6 z 7

Do zmiksowanych pomidorów dodaj przygotowany Bulion Warzywny Winiary, zagotuj zupę i dopraw solą oraz pieprzem.

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Krok 7 z 7

Na patelni usmaż około 3 plastry sera halloumi z kroplą oliwy. Następnie pokrój je w kostkę i posyp nimi jeszcze gorącą zupę. Podawaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Kuchnia grecka
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

    Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

    36 min Łatwy
  • Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

    Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

    29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu