
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
W kremie brokułowym ograniczamy czas przygotowania zupy do minimum. Miękką cukinię błyskawicznie ścieramy na tarce, szpinak baby zazwyczaj sprzedawany jest już umyty. W opakowaniu z Zupą Brokułową Jak u Mamy znajdziemy suszone warzywa gotowe do dodania do garnka. Jeśli będziemy równolegle prażyć pestki dyni, podduszać cebulkę z cukinią i szpinakiem i gotować ziemniaki, nasza zupa będzie gotowa w ciągu 15 minut.
A skoro tak szybko uporaliśmy się z ugotowaniem zupy, zostało trochę czasu na pobawienie się w dekorowanie kremu brokułowego śmietaną. Można popróbować, a jeśli naprawdę się spieszycie, kleks śmietany też będzie wyglądał apetycznie.
Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Zobacz też
Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Zobacz Zielona zupa
Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Zobacz Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
10 minKrok 3
5 minKrok 4
4 minKrok 5
5 minKrok 6
2 min
Krok 1 z 6
Cebulę siekamy, podduszamy na oliwie ze szczyptą chili i kurkumy. Dodajemy startą na tarce cukinię (można ją wcześniej obrać) i szpinak, dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Krok 2 z 6
Ziemniaki kroimy w małą kostkę, zalewamy szklanką wody (0,25 l), gotujemy 10 minut.

Krok 3 z 6
Zawartość opakowania z zupą brokułową rozprowadzamy w szklance wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, cały czas mieszając. Dodajemy podduszoną cukinię z cebulą. Gotujemy 5 minut.

Krok 4 z 6
Zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy sokiem z cytryny.

Krok 5 z 6
Pestki dyni delikatnie rumienimy na suchej patelni.

Krok 6 z 6
Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i kleksem śmietany. Dekorujemy ziołami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0