Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z brokułów

0
38 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Por
1 ząbek
Czosnek
2 łyżek
Masło
2 
Brokuł
4 łyżek
Gęsta śmietana 18%
1 trochę
Bazylia
1 trochę
Pestki dyni
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.34 g
Tłuszcze
10.22 g
Wartość energetyczna
130.21 kcal
Węglowodany
7.73 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
2 min
Bulion rozpuść w 0,75 l wrzącej wody.
Krok 2
5 min
Pora oczyść, pokrój w krążki i zeszklij na maśle, dodaj drobno pokrojony czosnek i przesmaż chwilę z porem.
Krok 3
3 min
Brokuły podziel na różyczki.
Krok 4
20 min
Do bulionu dodaj podsmażonego pora i brokuł. Gotuj do miękkości ok. 15 minut. Zmiksuj.
Krok 5
3 min
Do kremu dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Krok 6
5 min
Rozlej do bulionówek i podaj posypane pestkami dyni i malutkimi, zblanszowanymi różyczkami brokuła.
Zupa krem z brokułów

Krok 1 z 6

Bulion rozpuść w 0,75 l wrzącej wody.

Zupa krem z brokułów

Krok 2 z 6

Pora oczyść, pokrój w krążki i zeszklij na maśle, dodaj drobno pokrojony czosnek i przesmaż chwilę z porem.

Zupa krem z brokułów

Krok 3 z 6

Brokuły podziel na różyczki.

Zupa krem z brokułów

Krok 4 z 6

Do bulionu dodaj podsmażonego pora i brokuł. Gotuj do miękkości ok. 15 minut. Zmiksuj.

Zupa krem z brokułów

Krok 5 z 6

Do kremu dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Zupa krem z brokułów

Krok 6 z 6

Rozlej do bulionówek i podaj posypane pestkami dyni i malutkimi, zblanszowanymi różyczkami brokuła.

Trudno o lepszy przepis na łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które jednocześnie jest tak lekkie i smaczne. Zupa krem z brokułów na bazie Bulionu warzywnego WINIARY to znakomita propozycja dla zabieganych i dla tych fit. Podbije też podniebienia tych, którzy uważają, że zupą nie można się najeść. Krem z brokułów dostarczy mnóstwa składników odżywczych. Jest też pysznym daniem dla osób planujących zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Nie od dziś wiadomo, że brokuły mają właściwości odchudzające, a do tego są niezwykle pożywne. Ta sycąca zupa okaże się hitem zarówno w postaci przystawki, jak i w formie dania głównego. Sprawdzi się jako szybki obiad na niezapowiedzianą wizytę gości albo treściwy posiłek po całym dniu spędzonym w biegu.

Obecność gęstej śmietany 18%, pora, masła, czosnku i dodatku pestek z dyni pomaga wydobyć smak brokułów. Przygotowanie zajmie Ci nie więcej pół godziny. Wystarczy rozpuścić Bulion warzywny WINIARY w 0,75 l wrzątku, w tym czasie pokroić pora w krążki i podsmażyć na patelni razem z czosnkiem. Razem z podzielonym na różyczki brokułem dodaj je do bulionu. Całość gotuj około 15 minut. Następnie zmiksuj całość. Do kremu dodaj odrobinę śmietany oraz przypraw: soli, pieprzu, bazylii. Zupę podawaj na ciepło ze zblanszowanymi różyczkami brokułów lub posypaną pestkami dyni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika