Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Trudno o lepszy przepis na łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które jednocześnie jest tak lekkie i smaczne. Zupa krem z brokułów na bazie Bulionu warzywnego WINIARY to znakomita propozycja dla zabieganych i dla tych fit. Podbije też podniebienia tych, którzy uważają, że zupą nie można się najeść. Krem z brokułów dostarczy mnóstwa składników odżywczych. Jest też pysznym daniem dla osób planujących zrzucić nadprogramowe kilogramy.
Nie od dziś wiadomo, że brokuły mają właściwości odchudzające, a do tego są niezwykle pożywne. Ta sycąca zupa okaże się hitem zarówno w postaci przystawki, jak i w formie dania głównego. Sprawdzi się jako szybki obiad na niezapowiedzianą wizytę gości albo treściwy posiłek po całym dniu spędzonym w biegu.
Obecność gęstej śmietany 18%, pora, masła, czosnku i dodatku pestek z dyni pomaga wydobyć smak brokułów. Przygotowanie zajmie Ci nie więcej pół godziny. Wystarczy rozpuścić Bulion warzywny WINIARY w 0,75 l wrzątku, w tym czasie pokroić pora w krążki i podsmażyć na patelni razem z czosnkiem. Razem z podzielonym na różyczki brokułem dodaj je do bulionu. Całość gotuj około 15 minut. Następnie zmiksuj całość. Do kremu dodaj odrobinę śmietany oraz przypraw: soli, pieprzu, bazylii. Zupę podawaj na ciepło ze zblanszowanymi różyczkami brokułów lub posypaną pestkami dyni.
Przygotowanie
38 min
Krok 1
2 min
Bulion rozpuść w 0,75 l wrzącej wody.
Krok 2
5 min
Pora oczyść, pokrój w krążki i zeszklij na maśle, dodaj drobno pokrojony czosnek i przesmaż chwilę z porem.
Krok 3
3 min
Brokuły podziel na różyczki.
Krok 4
20 min
Do bulionu dodaj podsmażonego pora i brokuł. Gotuj do miękkości ok. 15 minut. Zmiksuj.
Krok 5
3 min
Do kremu dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Krok 6
5 min
Rozlej do bulionówek i podaj posypane pestkami dyni i malutkimi, zblanszowanymi różyczkami brokuła.
Krok 1
z
6
Bulion rozpuść w 0,75 l wrzącej wody.
Krok 2
z
6
Pora oczyść, pokrój w krążki i zeszklij na maśle, dodaj drobno pokrojony czosnek i przesmaż chwilę z porem.
Krok 3
z
6
Brokuły podziel na różyczki.
Krok 4
z
6
Do bulionu dodaj podsmażonego pora i brokuł. Gotuj do miękkości ok. 15 minut. Zmiksuj.
Krok 5
z
6
Do kremu dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Krok 6
z
6
Rozlej do bulionówek i podaj posypane pestkami dyni i malutkimi, zblanszowanymi różyczkami brokuła.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0