Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciecierzyca pojawia się jako składnik wielu dań: sałatek, curry czy past do pieczywa. Jest ona coraz bardziej doceniana w kuchni. Dlatego dziś udowodnimy, ze doskonale sprawdza się ona jako główny składnik zupy. Jedną z takich zup jest gęsta zupa grochowa z ciecierzycą, kminkiem i majerankiem. W błyskawiczny sposób przygotujesz ją na bazie Zupy Grochowej Nasza Specjalność Winiary doprawionej odpowiednim zestawem przypraw o gęstej, kremowej konsystencji. Istnieje możliwość wykorzystania suchej ciecierzycy. Wymaga ona jednak wcześniejszego moczenia (ok. 12 godzin). W szybszy sposób przygotujesz zupę wybierając ciecierzycę z puszki, która jest już gotowa do użycia.
Dla mnie to niezawodny sposób na pożywny i bogaty w wartościowe składniki obiad, bo ciecierzyca ma mnóstwo zalet i idealnie nadaje się do urozmaicenia diety. Jest cennym źródłem białka, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe.
Przygotowanie
29 min
Krok 1
3 min
Jeśli zdecydujesz się użyć ciecierzycy konserwowej wystarczy odsączyć ją z nadmiaru płynu. Natomiast jeśli sięgasz po suche ziarna ciecierzycy, to musisz je wcześniej namoczyć, aby przyspieszyć proces gotowania. Przygotowanie zupy zacznij dzień wcześniej od zalania ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu.
Po min. 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małym ogniu w świeżej wodzie z dodatkiem soli, do czasu aż będzie tak miękka, że ziarna będą się rozpływać pod dotykiem palca. Zwykle zajmuje to ok. 40 minut.
Krok 2
10 min
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.
Krok 3
3 min
Zawartość opakowania Zupa grochowa Nasza Specjalność Winiary dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody.
Krok 4
10 min
Wlej do garnka z cebulą i czosnkiem, mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając.
Krok 5
2 min
Dodaj ciecierzycę i dopraw majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę grochową z ciecierzycą podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Jeśli zdecydujesz się użyć ciecierzycy konserwowej wystarczy odsączyć ją z nadmiaru płynu. Natomiast jeśli sięgasz po suche ziarna ciecierzycy, to musisz je wcześniej namoczyć, aby przyspieszyć proces gotowania. Przygotowanie zupy zacznij dzień wcześniej od zalania ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu.
Po min. 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małym ogniu w świeżej wodzie z dodatkiem soli, do czasu aż będzie tak miękka, że ziarna będą się rozpływać pod dotykiem palca. Zwykle zajmuje to ok. 40 minut.
Krok 2
z
6
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.
Krok 3
z
6
Zawartość opakowania Zupa grochowa Nasza Specjalność Winiary dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody.
Krok 4
z
6
Wlej do garnka z cebulą i czosnkiem, mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając.
Krok 5
z
6
Dodaj ciecierzycę i dopraw majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem.
Krok 6
z
6
Zupę grochową z ciecierzycą podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0