Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem
Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem
Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem
Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem
Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem
Dodaj do CookBook

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

(0)
29 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Zupa grochowa Nasza Specjalność WINIARY
1  szklanka
Suche ziarna ciecierzycy lub 1 szklanka ciecierzycy konserwowej (ok.170g)
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Majeranek
0.25  łyżeczka
Mielony kminek
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Natka pietruszki do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.3 g
Wartość energetyczna
280.6 kcal
Tłuszcze
7.3 g
Białko
13.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciecierzyca pojawia się jako składnik wielu dań: sałatek, curry czy past do pieczywa. Jest ona coraz bardziej doceniana w kuchni. Dlatego dziś udowodnimy, ze doskonale sprawdza się ona jako główny składnik zupy. Jedną z takich zup jest gęsta zupa grochowa z ciecierzycą, kminkiem i majerankiem. W błyskawiczny sposób przygotujesz ją na bazie Zupy Grochowej Nasza Specjalność Winiary doprawionej odpowiednim zestawem przypraw o gęstej, kremowej konsystencji. Istnieje możliwość wykorzystania suchej ciecierzycy. Wymaga ona jednak wcześniejszego moczenia (ok. 12 godzin). W szybszy sposób przygotujesz zupę wybierając ciecierzycę z puszki, która jest już gotowa do użycia. Dla mnie to niezawodny sposób na pożywny i bogaty w wartościowe składniki obiad, bo ciecierzyca ma mnóstwo zalet i idealnie nadaje się do urozmaicenia diety. Jest cennym źródłem białka, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe.

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    3 min
    Jeśli zdecydujesz się użyć ciecierzycy konserwowej wystarczy odsączyć ją z nadmiaru płynu. Natomiast jeśli sięgasz po suche ziarna ciecierzycy, to musisz je wcześniej namoczyć, aby przyspieszyć proces gotowania. Przygotowanie zupy zacznij dzień wcześniej od zalania ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu. Po min. 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małym ogniu w świeżej wodzie z dodatkiem soli, do czasu aż będzie tak miękka, że ziarna będą się rozpływać pod dotykiem palca. Zwykle zajmuje to ok. 40 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.
  • Krok 3

    3 min
    Zawartość opakowania Zupa grochowa Nasza Specjalność Winiary dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody.
  • Krok 4

    10 min
    Wlej do garnka z cebulą i czosnkiem, mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając.
  • Krok 5

    2 min
    Dodaj ciecierzycę i dopraw majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę grochową z ciecierzycą podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Krok 1 z 6

Jeśli zdecydujesz się użyć ciecierzycy konserwowej wystarczy odsączyć ją z nadmiaru płynu. Natomiast jeśli sięgasz po suche ziarna ciecierzycy, to musisz je wcześniej namoczyć, aby przyspieszyć proces gotowania. Przygotowanie zupy zacznij dzień wcześniej od zalania ziaren ciecierzycy wodą. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu. Po min. 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małym ogniu w świeżej wodzie z dodatkiem soli, do czasu aż będzie tak miękka, że ziarna będą się rozpływać pod dotykiem palca. Zwykle zajmuje to ok. 40 minut.

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Krok 2 z 6

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę.

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Krok 3 z 6

Zawartość opakowania Zupa grochowa Nasza Specjalność Winiary dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody.

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Krok 4 z 6

Wlej do garnka z cebulą i czosnkiem, mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając.

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Krok 5 z 6

Dodaj ciecierzycę i dopraw majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem.

Gęsta grochówka z ciecierzycy z majerankiem i kminkiem

Krok 6 z 6

Zupę grochową z ciecierzycą podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

    Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

    36 min Łatwy
  • Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

    Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

    53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu