Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

(0)
48min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Por
15  dag
Fasolka zielona
trochę
Różyczki brokuła
4  łyżek
Bulion warzywny lub drobiowy
1  l
Woda
0.5  szklanka
Zielony groszek ( świeży lub mrożony )
2 
Ziemniaki
20  dag
Masło
1  szczypta
Sól morska
5  gałązek
Pietruszka zielona
1 
Cebula mała
1 
Listek laurowy
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Bukiet świeżych ziół (tymianek, lubczyk, nać pietruszki)
trochę
Sok z cytryny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6 g
Węglowodany
20.16 g
Tłuszcze
41.64 g
Wartość energetyczna
468.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z pora, czyli dużo zielonego i dużo dobrego. Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami dzieciom najbardziej smakuje zmiksowana na gładki krem. Ale jeśli nie boicie się pora, brokułów i innych zielonych warzyw w kawałkach, nie miksujcie. Delektujcie się nimi kawałek po kawałku. Talerz zupy z pora stanowi świetną bombę witaminową. Nie zapomnijcie dodać do niej świeżą zieleninę.

Zobacz też przepisy na inne zielone zupy:
Zupa słoikowa – krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
Lekka zielona zupa z jarmużem
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Krem szpinakowy z serem ricotta
Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    10 min
    Por myjemy, kroimy wzdłuż na pół, przepłukujemy dokładnie liście, osuszamy. Kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kosteczkę.
  • Krok 2

    5 min
    Na maśle podduszamy pora z cebulką.
  • Krok 3

    20 min
    W garnku zagotowujemy 0,7 l wywaru, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę szparagową (jeśli nie mamy młodej fasolki, wrzućmy ją do garnka 5 minut przed ziemniakami, bo będzie potrzebowała dłuższego czasu gotowania). Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i bukiet ziół. Gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Do garnka z zupą dodajemy podduszony por z cebulką, różyczki brokuła i groszek. Doprawiamy solą morską, gotujemy 5 minut (brokuły mają być lekko chrupiące, jeśli chcemy, aby były miękkie, gotujemy chwilę dłużej). Dodajemy do smaku kilka łyżeczek soku z cytryny.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę z pora podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
  • Krok 6

    5 min
    Zupę porową można zabielić jogurtem naturalnym, a także podawać jako krem – przed zmiksowaniem upewnijmy się, że wyciągnęliśmy z zupy wszystkie ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i bukiet ziół.
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 1 z 6

Por myjemy, kroimy wzdłuż na pół, przepłukujemy dokładnie liście, osuszamy. Kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kosteczkę.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 2 z 6

Na maśle podduszamy pora z cebulką.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 3 z 6

W garnku zagotowujemy 0,7 l wywaru, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę szparagową (jeśli nie mamy młodej fasolki, wrzućmy ją do garnka 5 minut przed ziemniakami, bo będzie potrzebowała dłuższego czasu gotowania). Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i bukiet ziół. Gotujemy 15 minut.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 4 z 6

Do garnka z zupą dodajemy podduszony por z cebulką, różyczki brokuła i groszek. Doprawiamy solą morską, gotujemy 5 minut (brokuły mają być lekko chrupiące, jeśli chcemy, aby były miękkie, gotujemy chwilę dłużej). Dodajemy do smaku kilka łyżeczek soku z cytryny.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 5 z 6

Zupę z pora podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 6 z 6

Zupę porową można zabielić jogurtem naturalnym, a także podawać jako krem – przed zmiksowaniem upewnijmy się, że wyciągnęliśmy z zupy wszystkie ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i bukiet ziół.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Zupa buraczkowa ze śmietaną

    Zupa buraczkowa ze śmietaną

    35 min Średni
  • Zupa z białej fasoli z białymi warzywami i kiełkami

    Zupa z białej fasoli z białymi warzywami i kiełkami

    38 min Łatwy
  • Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

    Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

    52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu