Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

(0)
48min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Por
15  dag
Fasolka zielona
trochę
Różyczki brokuła
4  łyżek
Bulion warzywny lub drobiowy
1  l
Woda
0.5  szklanka
Zielony groszek ( świeży lub mrożony )
2 
Ziemniaki
20  dag
Masło
1  szczypta
Sól morska
5  gałązek
Pietruszka zielona
1 
Cebula mała
1 
Listek laurowy
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Bukiet świeżych ziół (tymianek, lubczyk, nać pietruszki)
trochę
Sok z cytryny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6 g
Węglowodany
20.16 g
Tłuszcze
41.64 g
Wartość energetyczna
468.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z pora, czyli dużo zielonego i dużo dobrego. Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami dzieciom najbardziej smakuje zmiksowana na gładki krem. Ale jeśli nie boicie się pora, brokułów i innych zielonych warzyw w kawałkach, nie miksujcie. Delektujcie się nimi kawałek po kawałku. Talerz zupy z pora stanowi świetną bombę witaminową. Nie zapomnijcie dodać do niej świeżą zieleninę.

Zobacz też przepisy na inne zielone zupy:
Zupa słoikowa – krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
Lekka zielona zupa z jarmużem
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Krem szpinakowy z serem ricotta
Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    10 min
    Por myjemy, kroimy wzdłuż na pół, przepłukujemy dokładnie liście, osuszamy. Kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kosteczkę.
  • Krok 2

    5 min
    Na maśle podduszamy pora z cebulką.
  • Krok 3

    20 min
    W garnku zagotowujemy 0,7 l wywaru, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę szparagową (jeśli nie mamy młodej fasolki, wrzućmy ją do garnka 5 minut przed ziemniakami, bo będzie potrzebowała dłuższego czasu gotowania). Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i bukiet ziół. Gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Do garnka z zupą dodajemy podduszony por z cebulką, różyczki brokuła i groszek. Doprawiamy solą morską, gotujemy 5 minut (brokuły mają być lekko chrupiące, jeśli chcemy, aby były miękkie, gotujemy chwilę dłużej). Dodajemy do smaku kilka łyżeczek soku z cytryny.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę z pora podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
  • Krok 6

    5 min
    Zupę porową można zabielić jogurtem naturalnym, a także podawać jako krem – przed zmiksowaniem upewnijmy się, że wyciągnęliśmy z zupy wszystkie ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i bukiet ziół.
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 1 z 6

Por myjemy, kroimy wzdłuż na pół, przepłukujemy dokładnie liście, osuszamy. Kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kosteczkę.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 2 z 6

Na maśle podduszamy pora z cebulką.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 3 z 6

W garnku zagotowujemy 0,7 l wywaru, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę szparagową (jeśli nie mamy młodej fasolki, wrzućmy ją do garnka 5 minut przed ziemniakami, bo będzie potrzebowała dłuższego czasu gotowania). Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i bukiet ziół. Gotujemy 15 minut.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 4 z 6

Do garnka z zupą dodajemy podduszony por z cebulką, różyczki brokuła i groszek. Doprawiamy solą morską, gotujemy 5 minut (brokuły mają być lekko chrupiące, jeśli chcemy, aby były miękkie, gotujemy chwilę dłużej). Dodajemy do smaku kilka łyżeczek soku z cytryny.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 5 z 6

Zupę z pora podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 6 z 6

Zupę porową można zabielić jogurtem naturalnym, a także podawać jako krem – przed zmiksowaniem upewnijmy się, że wyciągnęliśmy z zupy wszystkie ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i bukiet ziół.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Zupa z białej fasoli z białymi warzywami i kiełkami

    38 min Łatwy
  • Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

    52 min Łatwy
  • Zupa rybna z karpia

    44 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu