Zielono mi! I sprawiła to nie tylko wiosna za oknem, ale też zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi.
Zielone warzywa uznawane są za te najzdrowsze i nawet mrożone zachowują swoje właściwości, szczególnie jeśli były zebrane w szczycie sezonu i od razu zamrożone. Zielone warzywa zawierają mnóstwo witamin, między innymi kwas foliowy, witaminę C, a także żelazo i magnez. Są także cennym źródłem błonnika, chlorofilu i kwasu liponowego, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Najlepiej spożywać je na surowo, ale tradycyjną zupę można też podkręcić kiełkami, o których właściwościach poczytacie tutaj.
Zieloną zupę z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi można podać w tradycyjnej postaci lub zmiksować na krem, co spodoba się zwłaszcza dzieciom, które mają długie zęby do warzyw. Moje dzieci od czasu zupy ufoludkowej uwielbiają kremy!
I choć mówi się dzieciom, że przy jedzeniu nie należy się bawić, przy talerzu takiej zupy aż korci, by zapytać: Grasz w zielone?
Komentarze 0