Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi

(0)
27min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY
1  szklanka
Zielony groszek (mrożony lub świeży)
1  szklanka
Zielona fasolka szparagowa (świeża lub mrożona)
1 
Mała cukinia
0.5  kubek
Jogurt naturalny
trochę
Śniadaniowe płatki kukurydziane (garść)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.8 g
Węglowodany
20.94 g
Tłuszcze
1.51 g
Wartość energetyczna
110.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zielono mi! I sprawiła to nie tylko wiosna za oknem, ale też zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi.

Zielone warzywa uznawane są za te najzdrowsze i nawet mrożone zachowują swoje właściwości, szczególnie jeśli były zebrane w szczycie sezonu i od razu zamrożone. Zielone warzywa zawierają mnóstwo witamin, między innymi kwas foliowy, witaminę C, a także żelazo i magnez. Są także cennym źródłem błonnika, chlorofilu i kwasu liponowego, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Najlepiej spożywać je na surowo, ale tradycyjną zupę można też podkręcić kiełkami, o których właściwościach poczytacie tutaj.

Zieloną zupę z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi można podać w tradycyjnej postaci lub zmiksować na krem, co spodoba się zwłaszcza dzieciom, które mają długie zęby do warzyw. Moje dzieci od czasu zupy ufoludkowej uwielbiają kremy!

I choć mówi się dzieciom, że przy jedzeniu nie należy się bawić, przy talerzu takiej zupy aż korci, by zapytać: Grasz w zielone?

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    5 min
    W garnku zagotowuję 0,5 l wody, do wrzątku wrzucam mrożony zielony groszek i fasolkę, zagotowuję.
  • Krok 2

    3 min
    W tym czasie cukinię myję, kroję wzdłuż dwukrotnie, a następnie w poprzek jak na plasterki.
  • Krok 3

    10 min
    Dodaję do garnka z warzywami. Jeśli trzeba, podlewam warzywa jeszcze odrobiną wody, gotuję 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    W 0,7 l zimnej wody rozprowadzam zupę brokułową, dodaję do garnka z warzywami i gotuję 5 minuty na małej mocy płyty, często mieszając.
  • Krok 5

    3 min
    Po zestawieniu z płyty dodaję do zupy jogurt naturalny (żeby się nie zwarzył, wcześniej hartuję go odrobioną zupy).
  • Krok 6

    1 min
    Zieloną zupę podaję z płatkami kukurydzianymi.
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi

Krok 1 z 6

W garnku zagotowuję 0,5 l wody, do wrzątku wrzucam mrożony zielony groszek i fasolkę, zagotowuję.

Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi

Krok 2 z 6

W tym czasie cukinię myję, kroję wzdłuż dwukrotnie, a następnie w poprzek jak na plasterki.

Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi

Krok 3 z 6

Dodaję do garnka z warzywami. Jeśli trzeba, podlewam warzywa jeszcze odrobiną wody, gotuję 10 minut.

Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi

Krok 4 z 6

W 0,7 l zimnej wody rozprowadzam zupę brokułową, dodaję do garnka z warzywami i gotuję 5 minuty na małej mocy płyty, często mieszając.

Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi

Krok 5 z 6

Po zestawieniu z płyty dodaję do zupy jogurt naturalny (żeby się nie zwarzył, wcześniej hartuję go odrobioną zupy).

Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi

Krok 6 z 6

Zieloną zupę podaję z płatkami kukurydzianymi.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Lekka zielona zupa z jarmużem

    32 min Łatwy
  • Swojska zupa ogórkowa

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu