Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie

Piernikowa moczka na piwie

(0)
31min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Ciemne piwo (najlepiej korzennego lub miodowego)
200  g
Piernik
1  szklanka
Kompot z suszu
10  g
Rodzynki
10  dag
Suszone morele
7 
Suszone śliwki
10  dag
Orzechy włoskie
2  łyżek
Migdały w płatkach do dekoracji
4 
Suszone daktyle
0.5 
Sok z połówki cytryny
0.25  kostka
Masło
0.25 
Ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady (dla pogłębienia koloru)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.15 g
Węglowodany
68.7 g
Tłuszcze
22 g
Wartość energetyczna
518.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Piernikowa moczka to wigilijna potrawa, którą tradycyjnie spożywa się podczas wigilijnej kolacji na Śląsku. Ta zupa, czy też może deser, serwowana jest na wiele sposobów, przygotowywana na bazie wody, kompotu lub piwa (uwaga – niegdyś przygotowywano moczkę na wywarze z warzyw lub rybnym). Niezależnie jednak od regionu Śląska, zawsze jej podstawą jest piernik.

Piernik i bakalie w zupie? Właśnie dlatego niektórzy są zdania, że moczce bliżej do deseru. W zeszłym roku miałam okazję spróbować moczki w dwóch oryginalnych wersjach. Obie były słodkie, a różniły się rodzajem wykorzystanych bakalii i konsystencją. Zdecydowanie bardziej pasuje mi moczka o płynnej konsystencji, ale warto spróbować obu.

Piernikowa moczka na piwie jest słodka, ale nie mdła, ponieważ dodajemy do niej sok z cytryny, który równoważy słodycz piernika i bakalii.

Do przygotowania moczki możecie wykorzystać różnego rodzaju bakalie, warto dodać też całe blanszowane migdały, rodzynki, suszone śliwki, daktyle, figi, orzechy włoskie i laskowe. Piernik trzeba upiec lub kupić. Na Śląsku nie ma problemu z zakupem specjalnego piernika „do moczki”. Ale poza Śląskiem można w ostateczności sięgnąć po pierniczki, jednak nie wybierajcie tych lukrowanych, a zwykłe, bez lukru czy polewy.

Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji moczki (najlepiej serwować ją w naczyniach do deserów, np. w pucharkach bądź mniejszych miseczkach).

Poznaj inne przepisy na słodko!
Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem
Owsianka z owocami lasu
Zupa truskawkowa z kisielem – chłodnik z truskawkami
Zupa owocowa z lanymi kluskami
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    15 min
    Piwo przelewamy do garnka, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki piernik, podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 2

    5 min
    Morele, śliwki, orzechy włoskie i daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka z moczką razem z rodzynkami (odkładamy nieco do dekoracji zupy).
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy do garnka masło, mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia z moczką. Na tym etapie możemy dodać także gorzką czekoladę.
  • Krok 4

    3 min
    Dodajemy do zupy kompot, doprawiamy całość sokiem z cytryny.
  • Krok 5

    3 min
    Moczkę podajemy w niedużych miseczkach, dekorujemy bakaliami.
Piernikowa moczka na piwie

Krok 1 z 5

Piwo przelewamy do garnka, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki piernik, podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Piernikowa moczka na piwie

Krok 2 z 5

Morele, śliwki, orzechy włoskie i daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka z moczką razem z rodzynkami (odkładamy nieco do dekoracji zupy).

Piernikowa moczka na piwie

Krok 3 z 5

Dodajemy do garnka masło, mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia z moczką. Na tym etapie możemy dodać także gorzką czekoladę.

Piernikowa moczka na piwie

Krok 4 z 5

Dodajemy do zupy kompot, doprawiamy całość sokiem z cytryny.

Piernikowa moczka na piwie

Krok 5 z 5

Moczkę podajemy w niedużych miseczkach, dekorujemy bakaliami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Moczka – przepis na zupę piernikową

    Moczka – przepis na zupę piernikową

    30 min Łatwy
  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Marokańska zupa harira

    Marokańska zupa harira

    13 godz 32 min Trudny
  • Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

    Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu