Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Piernikowa moczka na piwie
Dodaj do CookBook

Piernikowa moczka na piwie

(0)
31 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Ciemne piwo (najlepiej korzennego lub miodowego)
200  g
Piernik
1  szklanka
Kompot z suszu
10  g
Rodzynki
10  dag
Suszone morele
7 
Suszone śliwki
10  dag
Orzechy włoskie
2  łyżek
Migdały w płatkach do dekoracji
4 
Suszone daktyle
0.5 
Sok z połówki cytryny
0.25  kostka
Masło
0.25 
Ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady (dla pogłębienia koloru)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
68.7 g
Wartość energetyczna
518.5 kcal
Tłuszcze
22 g
Białko
8.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Piernikowa moczka to wigilijna potrawa, którą tradycyjnie spożywa się podczas wigilijnej kolacji na Śląsku. Ta zupa, czy też może deser, serwowana jest na wiele sposobów, przygotowywana na bazie wody, kompotu lub piwa (uwaga – niegdyś przygotowywano moczkę na wywarze z warzyw lub rybnym). Niezależnie jednak od regionu Śląska, zawsze jej podstawą jest piernik.

Piernik i bakalie w zupie? Właśnie dlatego niektórzy są zdania, że moczce bliżej do deseru. W zeszłym roku miałam okazję spróbować moczki w dwóch oryginalnych wersjach. Obie były słodkie, a różniły się rodzajem wykorzystanych bakalii i konsystencją. Zdecydowanie bardziej pasuje mi moczka o płynnej konsystencji, ale warto spróbować obu.

Piernikowa moczka na piwie jest słodka, ale nie mdła, ponieważ dodajemy do niej sok z cytryny, który równoważy słodycz piernika i bakalii.

Do przygotowania moczki możecie wykorzystać różnego rodzaju bakalie, warto dodać też całe blanszowane migdały, rodzynki, suszone śliwki, daktyle, figi, orzechy włoskie i laskowe. Piernik trzeba upiec lub kupić. Na Śląsku nie ma problemu z zakupem specjalnego piernika „do moczki”. Ale poza Śląskiem można w ostateczności sięgnąć po pierniczki, jednak nie wybierajcie tych lukrowanych, a zwykłe, bez lukru czy polewy.

Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji moczki (najlepiej serwować ją w naczyniach do deserów, np. w pucharkach bądź mniejszych miseczkach).

Poznaj inne przepisy na słodko!
Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem
Owsianka z owocami lasu
Zupa truskawkowa z kisielem – chłodnik z truskawkami
Zupa owocowa z lanymi kluskami
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    15 min
    Piwo przelewamy do garnka, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki piernik, podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 2

    5 min
    Morele, śliwki, orzechy włoskie i daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka z moczką razem z rodzynkami (odkładamy nieco do dekoracji zupy).
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy do garnka masło, mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia z moczką. Na tym etapie możemy dodać także gorzką czekoladę.
  • Krok 4

    3 min
    Dodajemy do zupy kompot, doprawiamy całość sokiem z cytryny.
  • Krok 5

    3 min
    Moczkę podajemy w niedużych miseczkach, dekorujemy bakaliami.
Piernikowa moczka na piwie

Krok 1 z 5

Piwo przelewamy do garnka, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki piernik, podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Piernikowa moczka na piwie

Krok 2 z 5

Morele, śliwki, orzechy włoskie i daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka z moczką razem z rodzynkami (odkładamy nieco do dekoracji zupy).

Piernikowa moczka na piwie

Krok 3 z 5

Dodajemy do garnka masło, mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia z moczką. Na tym etapie możemy dodać także gorzką czekoladę.

Piernikowa moczka na piwie

Krok 4 z 5

Dodajemy do zupy kompot, doprawiamy całość sokiem z cytryny.

Piernikowa moczka na piwie

Krok 5 z 5

Moczkę podajemy w niedużych miseczkach, dekorujemy bakaliami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śląska moczka - zupa piernikowa z bakaliami

    Śląska moczka - zupa piernikowa z bakaliami

    30 min Łatwy
  • Piernikowa choinka

    Piernikowa choinka

    48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu