Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Piernikowa moczka na piwie

0
31min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Ciemne piwo (najlepiej korzennego lub miodowego)
200  g
Piernik
1  szklanka
Kompot z suszu
10  g
Rodzynki
10  dag
Suszone morele
7 
Suszone śliwki
10  dag
Orzechy włoskie
2  łyżek
Migdały w płatkach do dekoracji
4 
Suszone daktyle
0.5 
Sok z połówki cytryny
0.25  kostka
Masło
0.25 
Ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady (dla pogłębienia koloru)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
15 min
Piwo przelewamy do garnka, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki piernik, podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
5 min
Morele, śliwki, orzechy włoskie i daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka z moczką razem z rodzynkami (odkładamy nieco do dekoracji zupy).
Krok 3
5 min
Dodajemy do garnka masło, mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia z moczką. Na tym etapie możemy dodać także gorzką czekoladę.
Krok 4
3 min
Dodajemy do zupy kompot, doprawiamy całość sokiem z cytryny.
Krok 5
3 min
Moczkę podajemy w niedużych miseczkach, dekorujemy bakaliami.
Piernikowa moczka na piwie

Krok 1 z 5

Piwo przelewamy do garnka, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki piernik, podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Piernikowa moczka na piwie

Krok 2 z 5

Morele, śliwki, orzechy włoskie i daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka z moczką razem z rodzynkami (odkładamy nieco do dekoracji zupy).

Piernikowa moczka na piwie

Krok 3 z 5

Dodajemy do garnka masło, mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia z moczką. Na tym etapie możemy dodać także gorzką czekoladę.

Piernikowa moczka na piwie

Krok 4 z 5

Dodajemy do zupy kompot, doprawiamy całość sokiem z cytryny.

Piernikowa moczka na piwie

Krok 5 z 5

Moczkę podajemy w niedużych miseczkach, dekorujemy bakaliami.

Piernikowa moczka to wigilijna potrawa, którą tradycyjnie spożywa się podczas wigilijnej kolacji na Śląsku. Ta zupa, czy też może deser, serwowana jest na wiele sposobów, przygotowywana na bazie wody, kompotu lub piwa (uwaga – niegdyś przygotowywano moczkę na wywarze z warzyw lub rybnym). Niezależnie jednak od regionu Śląska, zawsze jej podstawą jest piernik.

Piernik i bakalie w zupie? Właśnie dlatego niektórzy są zdania, że moczce bliżej do deseru. W zeszłym roku miałam okazję spróbować moczki w dwóch oryginalnych wersjach. Obie były słodkie, a różniły się rodzajem wykorzystanych bakalii i konsystencją. Zdecydowanie bardziej pasuje mi moczka o płynnej konsystencji, ale warto spróbować obu.

Piernikowa moczka na piwie jest słodka, ale nie mdła, ponieważ dodajemy do niej sok z cytryny, który równoważy słodycz piernika i bakalii.

Do przygotowania moczki możecie wykorzystać różnego rodzaju bakalie, warto dodać też całe blanszowane migdały, rodzynki, suszone śliwki, daktyle, figi, orzechy włoskie i laskowe. Piernik trzeba upiec lub kupić. Na Śląsku nie ma problemu z zakupem specjalnego piernika „do moczki”. Ale poza Śląskiem można w ostateczności sięgnąć po pierniczki, jednak nie wybierajcie tych lukrowanych, a zwykłe, bez lukru czy polewy.

Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji moczki (najlepiej serwować ją w naczyniach do deserów, np. w pucharkach bądź mniejszych miseczkach).

Poznaj inne przepisy na słodko!
Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem
Owsianka z owocami lasu
Zupa truskawkowa z kisielem – chłodnik z truskawkami
Zupa owocowa z lanymi kluskami
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika