Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piernikowa moczka to wigilijna potrawa, którą tradycyjnie spożywa się podczas wigilijnej kolacji na Śląsku. Ta zupa, czy też może deser, serwowana jest na wiele sposobów, przygotowywana na bazie wody, kompotu lub piwa (uwaga – niegdyś przygotowywano moczkę na wywarze z warzyw lub rybnym). Niezależnie jednak od regionu Śląska, zawsze jej podstawą jest piernik.
Piernik i bakalie w zupie? Właśnie dlatego niektórzy są zdania, że moczce bliżej do deseru. W zeszłym roku miałam okazję spróbować moczki w dwóch oryginalnych wersjach. Obie były słodkie, a różniły się rodzajem wykorzystanych bakalii i konsystencją. Zdecydowanie bardziej pasuje mi moczka o płynnej konsystencji, ale warto spróbować obu.
Piernikowa moczka na piwie jest słodka, ale nie mdła, ponieważ dodajemy do niej sok z cytryny, który równoważy słodycz piernika i bakalii.
Do przygotowania moczki możecie wykorzystać różnego rodzaju bakalie, warto dodać też całe blanszowane migdały, rodzynki, suszone śliwki, daktyle, figi, orzechy włoskie i laskowe. Piernik trzeba upiec lub kupić. Na Śląsku nie ma problemu z zakupem specjalnego piernika „do moczki”. Ale poza Śląskiem można w ostateczności sięgnąć po pierniczki, jednak nie wybierajcie tych lukrowanych, a zwykłe, bez lukru czy polewy.
Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji moczki (najlepiej serwować ją w naczyniach do deserów, np. w pucharkach bądź mniejszych miseczkach).
Poznaj inne przepisy na słodko!
Zupa śliwkowa ze świderkami i piernikowym ciastkiem
Owsianka z owocami lasu
Zupa truskawkowa z kisielem – chłodnik z truskawkami
Zupa owocowa z lanymi kluskami
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Piwo przelewamy do garnka, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki piernik, podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Morele, śliwki, orzechy włoskie i daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka z moczką razem z rodzynkami (odkładamy nieco do dekoracji zupy).
Dodajemy do garnka masło, mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia z moczką. Na tym etapie możemy dodać także gorzką czekoladę.
Dodajemy do zupy kompot, doprawiamy całość sokiem z cytryny.
Moczkę podajemy w niedużych miseczkach, dekorujemy bakaliami.