Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa owocowa z lanymi kluskami
Zupa owocowa z lanymi kluskami
Zupa owocowa z lanymi kluskami
Zupa owocowa z lanymi kluskami
Zupa owocowa z lanymi kluskami
Zupa owocowa z lanymi kluskami
Zupa owocowa z lanymi kluskami
Zupa owocowa z lanymi kluskami
Dodaj do CookBook

Zupa owocowa z lanymi kluskami

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Świeże owoce (truskawki, drylowane wiśnie)
0.7  l
Woda
4  łyżek
Cukier
0.25 
Sok z ćwiartki cytryny
5  kropli
Ekstrakt waniliowy
2  łyżeczek
Mąka ziemniaczana
0.75  szklanka
Mąka
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
5  łyżeczek
Woda
trochę
Gęsta śmietana do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.8 g
Wartość energetyczna
238.4 kcal
Tłuszcze
2.8 g
Białko
5.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Klasyka polskich stołów w letnim sezonie. Zupa owocowa, tym razem podana z lanymi kluskami. Jestem strasznym łasuchem, a w dzieciństwie byłam jeszcze straszniejszym. Moimi ulubionymi zupami były właśnie różnego rodzaju zupy owocowe i mleczne, cudownie słodkie i mocno owocowe (najlepszą z najlepszych zup mlecznych była kasza manna z domowym sokiem malinowym). Dziś chętnie powracam do tych zup, jak zawsze smakują dzieciństwem i beztroską.

Zupa owocowa może być przygotowana z różnych rodzajów owoców lub też z jednego. Wszystko zależy od dostępności owoców. Wybrałam truskawki, bardzo słodkie, bo dojrzewające w upalnym słońcu. Mimo wszystko jeszcze dodaję nieco cukru i dla zrównoważenia smaku – soku z cytryny. Kiedy na straganach pojawi się dojrzały rabarbar, zastąpi cytrynę.

Zupę owocową przygotujecie bardzo szybko, owoce gotują się błyskawicznie. Właściwie chwię po zagotowaniu można do zupy wlewać ciasto na lane kluski. Chwila gotowania wystarczy i kluskom, i truskawkom. Najbardziej problematyczne w przepisie może się wydawać ciasto na lane kluski. Zazwyczaj robię je wcale nie tak gęste, zwłaszcza do pomidorówki pasują mi kluseczki lane do garnka cienką strużką. Do zupy owocowej znacznie bardziej pasują kluski, nie kluseczki. Ciasto powinno być więc dużo bardziej gęste, tylko nieznacznie rzadsze od ciasta na kluski kładzione. Na szczęście podczas przygotowania ciasta można je lekko zagęścić, dodając więcej mąki, bądź rozrzedzić, dodając wody. A przede wszystkim trzeba nabrać wprawy, a lane kluski zaczną wychodzić idealnie.

Zupa owocowa z lanymi kluskami może być podawana na ciepło lub lekko schłodzona. W wersji chłodniejszej świetnie pasować do niej będzie świeża mięta.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do garnka.Zasypujemy cukrem, odstawiamy.
  • Krok 2

    10 min
    Połowę mąki łączymy z jajkiem, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, cały czas mieszając. Jeśli ciasto jest zbyt zwarte, dodajemy łyżeczkę wody i znów dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, po przechyleniu naczynia formować się w dość grubą strugę.
  • Krok 3

    8 min
    Truskawki zalewamy 1 l wody, zagotowujemy. Gotujemy chwilę. Do gotującej się zupy powoli wlewamy ciasto, odcinając łyżeczką spore kluski (lub mniejsze, jeśli nie chcemy zbyt dużych) chwilę gotujemy.
  • Krok 4

    5 min
    Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dolewamy do zupy, chwilę gotujemy. Dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii. Przełamujemy smak zupy sokiem z cytryny.
  • Krok 5

    2 min
    Zupę podajemy na ciepło lub lekko schłodzoną (w wersji schłodzonej z kleksem śmietany i listkiem świeżej mięty).
Zupa owocowa z lanymi kluskami

Krok 1 z 5

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do garnka.Zasypujemy cukrem, odstawiamy.

Zupa owocowa z lanymi kluskami

Krok 2 z 5

Połowę mąki łączymy z jajkiem, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, cały czas mieszając. Jeśli ciasto jest zbyt zwarte, dodajemy łyżeczkę wody i znów dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, po przechyleniu naczynia formować się w dość grubą strugę.

Zupa owocowa z lanymi kluskami

Krok 3 z 5

Truskawki zalewamy 1 l wody, zagotowujemy. Gotujemy chwilę. Do gotującej się zupy powoli wlewamy ciasto, odcinając łyżeczką spore kluski (lub mniejsze, jeśli nie chcemy zbyt dużych) chwilę gotujemy.

Zupa owocowa z lanymi kluskami

Krok 4 z 5

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dolewamy do zupy, chwilę gotujemy. Dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii. Przełamujemy smak zupy sokiem z cytryny.

Zupa owocowa z lanymi kluskami

Krok 5 z 5

Zupę podajemy na ciepło lub lekko schłodzoną (w wersji schłodzonej z kleksem śmietany i listkiem świeżej mięty).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu