Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Lane kluski

Lane kluski

(29)
15min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Jajko
3  łyżek
Mąka
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.22 g
Węglowodany
8.19 g
Tłuszcze
2.48 g
Wartość energetyczna
73.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czasem warto wrócić do dań ze swojego dzieciństwa. Jednym z nich są lane kluski, które gościły w różnych zupach – najlepiej zaś komponują się z domowym rosołem. Ten tradycyjny przepis stanowi alternatywę dla makaronu i na pewno pokochają go ci, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Lane kluski przygotowuje się w kilka chwil, dosłownie na moment przed podaniem.

Wykonanie zajmuje około 15 minut i wymaga przygotowania kilku prostych składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni: jajek, mąki i soli. Nawet jeśli nie czujesz się mistrzem kulinariów, poradzisz sobie z tym przepisem.

Wystarczy, że jajka wbijesz do miseczki, a do nich dodasz 2-3 łyżki mąki. Widelcem wymieszaj składniki aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Nie może być zbyt gęsta. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za mocno zbite, dolej do niego odrobinę wody i ponownie wymieszaj.

Następnie masę możesz przelewać cienkim strumieniem prosto do osolonej wody albo czystej gotującej się zupy. Pojedyncze kluski można tworzyć także za pomocą widelca lub łyżeczki zanurzanej w wodzie. Po przełożeniu masy do wody gotuj całość jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie możesz przełożyć kluski łyżką cedzakową na talerze. Jeśli kluski gotujesz bezpośrednio w zupie, nakładaj je razem.

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    3 min
    Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki mąki.
  • Krok 2

    2 min
    Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj.
  • Krok 3

    5 min
    Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost do posolonej wody lub czystej zupy.
  • Krok 4

    2 min
    Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerze.
  • Krok 5

    3 min
    Jeżeli gotujesz w rosole, to rozlej razem z rosołem na talerze.
Lane kluski

Krok 1 z 5

Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki mąki.

Lane kluski

Krok 2 z 5

Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj.

Lane kluski

Krok 3 z 5

Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost do posolonej wody lub czystej zupy.

Lane kluski

Krok 4 z 5

Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerze.

Lane kluski

Krok 5 z 5

Jeżeli gotujesz w rosole, to rozlej razem z rosołem na talerze.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 10

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Kucharz amator

Uwaga. złe proporcje, wychodzi papka.

G Gotować domowo

W garnku robi się papka lanych klusek się nie miesza i dodaje po łyżce wlewa się do garną po trochu i delikatnie aż się zbije razem gdy mam już na górze lane kluski to po chwili je mieszam o dodaje następne. Gdy robi się papka to dodać trzeba mąki aby ciasto było gęstsze i na pewno wyjdą

G Gotować domowo

Ja robię lane kluski do rosołu ale nie dodaje wody to tak jak bym oszukała domowy przepis w podrobiony aby zaoszczędzić i oszukać siebie samom wolę dodać jajko mniejsze i dogeścić trochę mąką za żadkie też nie może być bo się nie zbije i nie wyjdą. Wolę stracić na jajku i dodać mąki i także soli aby nie były mdłe ale nie do przesady szczypta pożarna nie więcej.

D Dorka

Nie dodaje się do ciasta wody, bo się robi papka. Winiary, firma kulinarna i tego nie wiecie? Najpierw się rozbija jajka, 2-3. Do tego się dodaje mąkę partiami. I się bełta trzepaczką. Potem sól. A potem na wrzątek. NIGDY SIĘ NIE DODAJE WODY DO LANYCH KLUSEK. Kto tam Wam doradza? :D

D Dorka

Co za bzdura z tym dolewaniem wody do ciasta...

Z Zbigniew

No cóż... Firma należy obecnie do niemieckiego konsorcjum, a Niemcy mają mniejszy kaliber łyżek...

K Kat

1 jajko na 3 lyzki maki bo 2 Jajka to za rzadko

Winiary
Expert

Trzeba pooobserwować konsystencję - radzimy dać najpierw jedno jajko, zmieszać z mąką i sprawdzić konsystencję. W razie czego dolać też odrobinę wody. Ciasto nie powinno być zbyt zbite ani wodniste.

A Anna

Bardzo mi się przydaje bo jak mojej dziewczynki ktu rą się opiekuje nie ma makaronu do rosołu to właśnie robię te kluski dowidzenia.

Winiary
Expert

Domowy smak! Nie ma nic lepszego na rozgrzanie niż rosół z lanymi kluskami!

P Paula

robi się papka

Winiary
Expert

Paulo, spróbuj zamiast dwóch, dać jedno jajko!

p padi

nie działa

Winiary
Expert

Który krok nie wychodzi? Napisz, pomożemy. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Zima
  • Z jajkami
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tort marchewkowy

    Tort marchewkowy

    4 godz 31 min Średni
  • Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

    Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

    3 godz Łatwy
  • Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    1 godz 27 min Łatwy
  • Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    13 godz 55 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu