Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czasem warto wrócić do dań ze swojego dzieciństwa. Jednym z nich są lane kluski, które gościły w różnych zupach – najlepiej zaś komponują się z domowym rosołem. Ten tradycyjny przepis stanowi alternatywę dla makaronu i na pewno pokochają go ci, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Lane kluski przygotowuje się w kilka chwil, dosłownie na moment przed podaniem.
Wykonanie zajmuje około 15 minut i wymaga przygotowania kilku prostych składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni: jajek, mąki i soli. Nawet jeśli nie czujesz się mistrzem kulinariów, poradzisz sobie z tym przepisem.
Wystarczy, że jajka wbijesz do miseczki, a do nich dodasz 2-3 łyżki mąki. Widelcem wymieszaj składniki aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Nie może być zbyt gęsta. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za mocno zbite, dolej do niego odrobinę wody i ponownie wymieszaj.
Następnie masę możesz przelewać cienkim strumieniem prosto do osolonej wody albo czystej gotującej się zupy. Pojedyncze kluski można tworzyć także za pomocą widelca lub łyżeczki zanurzanej w wodzie. Po przełożeniu masy do wody gotuj całość jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie możesz przełożyć kluski łyżką cedzakową na talerze. Jeśli kluski gotujesz bezpośrednio w zupie, nakładaj je razem.
Przygotowanie
15 min
Krok 1
3 min
Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki mąki.
Krok 2
2 min
Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj.
Krok 3
5 min
Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost do posolonej wody lub czystej zupy.
Krok 4
2 min
Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerze.
Krok 5
3 min
Jeżeli gotujesz w rosole, to rozlej razem z rosołem na talerze.
Krok 1
z
5
Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki mąki.
Krok 2
z
5
Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj.
Krok 3
z
5
Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost do posolonej wody lub czystej zupy.
Krok 4
z
5
Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerze.
Krok 5
z
5
Jeżeli gotujesz w rosole, to rozlej razem z rosołem na talerze.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
10
K
Kucharz amator
Uwaga. złe proporcje, wychodzi papka.
G
Gotować domowo
W garnku robi się papka lanych klusek się nie miesza i dodaje po łyżce wlewa się do garną po trochu i delikatnie aż się zbije razem gdy mam już na górze lane kluski to po chwili je mieszam o dodaje następne. Gdy robi się papka to dodać trzeba mąki aby ciasto było gęstsze i na pewno wyjdą
G
Gotować domowo
Ja robię lane kluski do rosołu ale nie dodaje wody to tak jak bym oszukała domowy przepis w podrobiony aby zaoszczędzić i oszukać siebie samom wolę dodać jajko mniejsze i dogeścić trochę mąką za żadkie też nie może być bo się nie zbije i nie wyjdą. Wolę stracić na jajku i dodać mąki i także soli aby nie były mdłe ale nie do przesady szczypta pożarna nie więcej.
D
Dorka
Nie dodaje się do ciasta wody, bo się robi papka. Winiary, firma kulinarna i tego nie wiecie? Najpierw się rozbija jajka, 2-3. Do tego się dodaje mąkę partiami. I się bełta trzepaczką. Potem sól. A potem na wrzątek. NIGDY SIĘ NIE DODAJE WODY DO LANYCH KLUSEK. Kto tam Wam doradza? :D
D
Dorka
Co za bzdura z tym dolewaniem wody do ciasta...
Z
Zbigniew
No cóż... Firma należy obecnie do niemieckiego konsorcjum, a Niemcy mają mniejszy kaliber łyżek...
K
Kat
1 jajko na 3 lyzki maki bo 2 Jajka to za rzadko
Winiary
Expert
Trzeba pooobserwować konsystencję - radzimy dać najpierw jedno jajko, zmieszać z mąką i sprawdzić konsystencję. W razie czego dolać też odrobinę wody. Ciasto nie powinno być zbyt zbite ani wodniste.
A
Anna
Bardzo mi się przydaje bo jak mojej dziewczynki ktu
rą się opiekuje nie ma makaronu do rosołu to właśnie robię te kluski dowidzenia.
Winiary
Expert
Domowy smak! Nie ma nic lepszego na rozgrzanie niż rosół z lanymi kluskami!
Komentarze 10