Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków

0
110 min
Średni

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 kg
Średnie buraki
1 
Mała Cebula
2 ząbków
Czosnek
0.5 kubek
Kasza jaglana
1 
Jajko
0.5 pęczek
Pietruszka
1 łyżka
Olej rzepakowy
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
30 g
Nasiona słonecznika
120 g
bułki np. pełnoziarniste
1 
Pomidor
1 
Papryka czerwona
1 
Kiszone ogórki
1 trochę
Kiełki lucerny lub rzodkiewki
1 trochę
Sałata masłowa
1 trochę
Ketchup łagodny WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
397.84 kcal
Węglowodany
47.27 g
Białko
11.2 g
Tłuszcze
19.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
10 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 2
15 min
Buraki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj drobno razem z czosnkiem (ten ostatni możesz przecisnąć przez praskę).
Krok 3
25 min
Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki i ugotuj w szklance wody na małym ogniu przez ok. 20 minut, dodaj pół kostki bulionu warzywnego WINIARY.
Krok 4
10 min
Buraki, cebulę, czosnek i kaszę wymieszaj w misce. Dodaj jajko, łyżkę oleju, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i podprażone wcześniej nasiona słonecznika. Wymieszaj.
Krok 5
30 min
Z gotowej masy formuj burgery średnicy bułki, o grubości kciuka. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15-20 minut z każdej strony.
Krok 6
20 min
Z gotowych kotletów skomponuj burgera – lekko podpiecz bułkę, dół posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, na nim połóż kotleta buraczano-jaglanego, następnie Twoje ulubione dodatki – na przykład pomidora, paprykę, sałatę, kiszone ogórki i kiełki. Wykończ Ketchupem łagodnym WINIARY.
Pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków

Krok 1 z 6

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków

Krok 2 z 6

Buraki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj drobno razem z czosnkiem (ten ostatni możesz przecisnąć przez praskę).

Pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków

Krok 3 z 6

Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki i ugotuj w szklance wody na małym ogniu przez ok. 20 minut, dodaj pół kostki bulionu warzywnego WINIARY.

Pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków

Krok 4 z 6

Buraki, cebulę, czosnek i kaszę wymieszaj w misce. Dodaj jajko, łyżkę oleju, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i podprażone wcześniej nasiona słonecznika. Wymieszaj.

Pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków

Krok 5 z 6

Z gotowej masy formuj burgery średnicy bułki, o grubości kciuka. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15-20 minut z każdej strony.

Pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków

Krok 6 z 6

Z gotowych kotletów skomponuj burgera – lekko podpiecz bułkę, dół posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, na nim połóż kotleta buraczano-jaglanego, następnie Twoje ulubione dodatki – na przykład pomidora, paprykę, sałatę, kiszone ogórki i kiełki. Wykończ Ketchupem łagodnym WINIARY.

Przepis na pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków to nasza propozycja na przepyszne danie bezmięsne! Burgery uformuj ze startych na tarce buraków, kaszy jaglanej, jajka i smacznych dodatków: ostrego czosnku, pachnącej natki pietruszki, podprażonych ziaren słonecznika.

Kotlety z kaszy i buraków skrop również Przyprawą w płynie MAGGI. Podawaj bułce pełnoziarnistej z warzywami, a całość polej Ketchupem Łagodnym WINIARY. Zobacz też przepis na burgery drobiowe z MAGGI.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika