Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
kuchnie świata, kuchnia świata, przepisy zagraniczne, przepisy ze świata, dania ze świata

Przepisy na pyszne dania kuchni fusion

Kuchnia fusion jest niezwykle ciekawa, bo łączy w sobie wiele różnorodnych smaków. Warto zagłębić się w jej tajniki i samemu stworzyć nowe, niepowtarzalne danie.

Przepisy 25
Marynowane jajka w kolorach wiosny

Marynowane jajka w kolorach wiosny

35 min Średni
Piętrowa przekąska z jajkiem i pumperniklem

Piętrowa przekąska z jajkiem i pumperniklem

45 min Łatwy
Jajka przepiórcze w babeczce z kruchego ciasta z farszem majonezowo-porowym

Jajka przepiórcze w babeczce z kruchego ciasta z farszem majonezowo-porowym

1 godz Łatwy
Spaghetti z marchewki i cukinii

Spaghetti z marchewki i cukinii

85
17 min Łatwy
Szparagi z jajkami sadzonymi na grzankach

Szparagi z jajkami sadzonymi na grzankach

46 min Średni
Sałatka coleslaw podana na liściach kapusty

Sałatka coleslaw podana na liściach kapusty

1 godz 28 min Średni
Pasztet w cieście francuskim

Pasztet w cieście francuskim

35
1 godz 11 min Średni
Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

1 godz 5 min Łatwy
Szparagi w boczku z grilla

Szparagi w boczku z grilla

20
26 min Łatwy
Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

70
1 godz 5 min Łatwy
Sałatka z kurczakiem i winogronami

Sałatka z kurczakiem i winogronami

25 min Łatwy
Sałatka makaronowa z parówkami i papryką

Sałatka makaronowa z parówkami i papryką

50 min Łatwy
Sałatka z serem feta, majonezem i oliwkami

Sałatka z serem feta, majonezem i oliwkami

30 min Łatwy
Ryba faszerowana w galarecie

Ryba faszerowana w galarecie

40
3 godz 26 min Łatwy
Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem

Sałatka ziemniaczana z jarmużem i matiasem

45 min Łatwy
Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

25 godz 40 min Średni
Galaretkowy tort truskawkowe szaleństwo

Galaretkowy tort truskawkowe szaleństwo

1 godz 5 min Łatwy
Śledzik z ananasem

Śledzik z ananasem

5 godz 45 min Łatwy
Filety z kurczaka w boczku

Filety z kurczaka w boczku

65
43 min Łatwy
Babeczki majonezowe z kolorową posypką

Babeczki majonezowe z kolorową posypką

1 godz 2 min Łatwy
Sałatka z łososiem i awokado

Sałatka z łososiem i awokado

60
48 min Łatwy
Sałatka z brokułami i makaronem

Sałatka z brokułami i makaronem

55
32 min Łatwy
Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą

25 min Łatwy
Babka cytrynowa z majonezem

Babka cytrynowa z majonezem

60
1 godz 11 min Łatwy
Pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków

Pieczone burgery z kaszy jaglanej i buraków

95
1 godz 50 min Średni

Zasady kuchni fushion 

Tak naprawdę wielu z nas nawet nieświadomie praktykuje kuchnię fusion na co dzień. A dlaczego? Ponieważ pod tą oryginalnie brzmiącą nazwą kryje się sposób przyrządzania i podawania posiłków przygotowanych w wyniku łączenia tradycyjnych przepisów pochodzących z różnych kuchni regionalnych lub światowych, a także tych popularnych w innych epokach. 

Uważa się, że początki kuchni fusion sięgają XIX-wiecznych Stanów Zjednoczonych, kiedy to doszło do zmieszania się wielu różnych kultur i tradycji kulinarnych z całego świata. W wyniku tego połączyły się nie tylko różnorodne smaki, lecz także sposoby przyrządzania i użycia poszczególnych produktów. Z biegiem czasu okazało się, że ten na pozór chaotyczny sposób tworzenia potraw jest niezwykle efektowny i smaczny, a ludzie na całym świecie pokochali nieprzewidywalną kuchnię fusion. Z czasem w jej ramach wytworzył się tzw. mash-up, czyli ekstrawagancki sposób połączenia różnych form w jedną, np. donut burger.  

Proste przepisy z kuchni fushion 

Świetnym przykładem fusion jest japońskie curry Chiang Mai będące połączeniem aż trzech kuchni azjatyckich (indyjskiej, tajskiej i japońskiej). Podobne zmieszane ze sobą smaki znajdują się w przepisie na makaron ze smażoną karkówką w kimchi, który wyróżnia się charakterystycznym kwaskowatym smakiem dzięki dodaniu sałatki z fermentowanych warzyw. Oryginalnym i bardzo smacznym połączeniem kuchni hiszpańskiej oraz włoskiej jest ravioli z chorizo, podane w gęstym sosie pomidorowym pełnym aromatycznych warzyw. Na pewno każdego zaskoczy także meksykańskie chili con carne z gorzką czekoladą, która doskonale wzmacnia smak i aromat mielonego mięsa oraz użytych w przepisie świeżych ziół. 

Kuchnia fushion zachęca do eksperymentowania i łączenia pozornie niezwiązanych ze sobą smaków, więc może do popołudniowej kawy zamiast kawałka ciasta położymy sushi na słodko? Gotowany na mleku kokosowym ryż, niewielkich rozmiarów truskawki, kremowy serek philadelphia oraz cienka warstwa nori, a to wszystko owinięte plastrami wędzonego na zimno łososia… Ten nietuzinkowy deser pokocha każdy wielbiciel kuchni azjatyckiej i owoców sezonowych. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu