Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ryba faszerowana w galarecie
Dodaj do CookBook

Ryba faszerowana w galarecie

(0)
3 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
2  łyżeczek
Żelatyna
400  g
Filet ze szczupaka
150  ml
Bulion
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz biały
1 
Jajko gotowane na twardo
4 
Pomidorki koktajlowe
4  gałązek
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4 g
Wartość energetyczna
212.6 kcal
Tłuszcze
11.4 g
Białko
23.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Elegancka przekąska dla koneserów: ryba faszerowana w galarecie. I raczej dla zaawansowanych, bo trzeba umieć zdjąć skórę z filetów i nie wolno pomylić kolejności składników przy miksowaniu masy z ryby, ugotowanych jaj, masła i śmietany (dokładnie tak!). Mus ze szczupaka zawijamy w skórę, pieczemy, studzimy, kroimy, układamy, ozdabiamy (uff...) i na koniec zalewamy ostudzonym auszpikiem (galaretką) z Rosołu drobiowego WINIARY i Żelatyny WINIARY. Najtrudniejsze jest czekanie, aż zastygnie :) Podajemy jako zimną przekąskę, z tartym chrzanem doprawionym śmietaną i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY lub z Sosem tatarskim WINIARY. Absolutny sukces wizualno-kulinarny – gwarantowany!



Zobacz inne pomysły na świąteczne dania >>

Przygotowanie

206 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozpocznij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY I 200 ml wody.
  • Krok 2

    5 min
    Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
  • Krok 3

    10 min
    Z filetów szczupaka zdejmij skórę (pozostaw ją), a mięso zmiel na „drobnym oczku”.
  • Krok 4

    5 min
    Zmielone mięso przekładaj do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną UWAGA! – wymieniona kolejność dodawania składników musi być ściśle przestrzegana i być zgodna z podaną w recepturze.
  • Krok 5

    2 min
    Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Folię aluminiową posmaruj olejem i układaj na niej skórę ze szczupaka.
  • Krok 7

    5 min
    Na skórze układaj „wałek” z musu ze szczupaka i szczelnie zawijaj.
  • Krok 8

    50 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.
  • Krok 9

    15 min
    Po upieczeniu szczupaka wystudź.
  • Krok 10

    5 min
    Mus ze szczupaka pokrój na ok. 0,5 cm plastry.
  • Krok 11

    10 min
    W szklanym naczyniu układaj pokrojony mus ze szczupaka, udekoruj ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i pomidorkami oraz natką pietruszki.
  • Krok 12

    90 min
    Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  • Krok 13

    1 min
    Mus w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną z dodatkiem chrzanu tartego lub sosu tatarskiego.
Ryba faszerowana w galarecie

Krok 1 z 13

Rozpocznij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY I 200 ml wody.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 2 z 13

Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 3 z 13

Z filetów szczupaka zdejmij skórę (pozostaw ją), a mięso zmiel na „drobnym oczku”.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 4 z 13

Zmielone mięso przekładaj do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną UWAGA! – wymieniona kolejność dodawania składników musi być ściśle przestrzegana i być zgodna z podaną w recepturze.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 5 z 13

Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 6 z 13

Folię aluminiową posmaruj olejem i układaj na niej skórę ze szczupaka.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 7 z 13

Na skórze układaj „wałek” z musu ze szczupaka i szczelnie zawijaj.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 8 z 13

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 9 z 13

Po upieczeniu szczupaka wystudź.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 10 z 13

Mus ze szczupaka pokrój na ok. 0,5 cm plastry.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 11 z 13

W szklanym naczyniu układaj pokrojony mus ze szczupaka, udekoruj ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i pomidorkami oraz natką pietruszki.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 12 z 13

Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 13 z 13

Mus w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną z dodatkiem chrzanu tartego lub sosu tatarskiego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Haute cuisine
  • Inne
  • Inny
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia fusion
  • Mniejsze danie
  • Na zimno
  • Niski poziom cukru
  • Owoce morza
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Tapas
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ryba po grecku - przepis

    Ryba po grecku - przepis

    40 min Łatwy
  • Ryba pod serową pierzynką

    Ryba pod serową pierzynką

    1 godz Łatwy
  • Ryba zapiekana pod pierzynką

    Ryba zapiekana pod pierzynką

    1 godz Łatwy
  • Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

    Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu