Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozpocznij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY I 200 ml wody.
Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
Z filetów szczupaka zdejmij skórę (pozostaw ją), a mięso zmiel na „drobnym oczku”.
Zmielone mięso przekładaj do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną UWAGA! – wymieniona kolejność dodawania składników musi być ściśle przestrzegana i być zgodna z podaną w recepturze.
Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
Folię aluminiową posmaruj olejem i układaj na niej skórę ze szczupaka.
Na skórze układaj „wałek” z musu ze szczupaka i szczelnie zawijaj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.
Po upieczeniu szczupaka wystudź.
Mus ze szczupaka pokrój na ok. 0,5 cm plastry.
W szklanym naczyniu układaj pokrojony mus ze szczupaka, udekoruj ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i pomidorkami oraz natką pietruszki.
Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
Mus w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną z dodatkiem chrzanu tartego lub sosu tatarskiego.