Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryba faszerowana w galarecie

0
206 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżeczek
Żelatyna
400 g
Filet ze szczupaka
150 ml
Śmietana 36%
2 łyżek
Masło
1 łyżka
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz biały mielony
1 
Jajko gotowane na twardo
4 
Pomidorki koktajlowe
4 gałązek
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
298.07 kcal
Węglowodany
4.87 g
Białko
24.29 g
Tłuszcze
20.32 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

206 min
Krok 1
5 min
Rozpocznij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY I 200 ml wody.
Krok 2
5 min
Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
Krok 3
10 min
Z filetów szczupaka zdejmij skórę (pozostaw ją), a mięso zmiel na „drobnym oczku”.
Krok 4
5 min
Zmielone mięso przekładaj do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną UWAGA! – wymieniona kolejność dodawania składników musi być ściśle przestrzegana i być zgodna z podaną w recepturze.
Krok 5
2 min
Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 6
3 min
Folię aluminiową posmaruj olejem i układaj na niej skórę ze szczupaka.
Krok 7
5 min
Na skórze układaj „wałek” z musu ze szczupaka i szczelnie zawijaj.
Krok 8
50 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.
Krok 9
15 min
Po upieczeniu szczupaka wystudź.
Krok 10
5 min
Mus ze szczupaka pokrój na ok. 0,5 cm plastry.
Krok 11
10 min
W szklanym naczyniu układaj pokrojony mus ze szczupaka, udekoruj ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i pomidorkami oraz natką pietruszki.
Krok 12
90 min
Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
Krok 13
1 min
Mus w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną z dodatkiem chrzanu tartego lub sosu tatarskiego.
Ryba faszerowana w galarecie

Krok 1 z 13

Rozpocznij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY I 200 ml wody.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 2 z 13

Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 3 z 13

Z filetów szczupaka zdejmij skórę (pozostaw ją), a mięso zmiel na „drobnym oczku”.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 4 z 13

Zmielone mięso przekładaj do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną UWAGA! – wymieniona kolejność dodawania składników musi być ściśle przestrzegana i być zgodna z podaną w recepturze.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 5 z 13

Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 6 z 13

Folię aluminiową posmaruj olejem i układaj na niej skórę ze szczupaka.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 7 z 13

Na skórze układaj „wałek” z musu ze szczupaka i szczelnie zawijaj.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 8 z 13

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 9 z 13

Po upieczeniu szczupaka wystudź.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 10 z 13

Mus ze szczupaka pokrój na ok. 0,5 cm plastry.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 11 z 13

W szklanym naczyniu układaj pokrojony mus ze szczupaka, udekoruj ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i pomidorkami oraz natką pietruszki.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 12 z 13

Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 13 z 13

Mus w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną z dodatkiem chrzanu tartego lub sosu tatarskiego.

Elegancka przekąska dla koneserów: ryba faszerowana w galarecie. I raczej dla zaawansowanych, bo trzeba umieć zdjąć skórę z filetów i nie wolno pomylić kolejności składników przy miksowaniu masy z ryby, ugotowanych jaj, masła i śmietany (dokładnie tak!). Mus ze szczupaka zawijamy w skórę, pieczemy, studzimy, kroimy, układamy, ozdabiamy (uff...) i na koniec zalewamy ostudzonym auszpikiem (galaretką) z Rosołu drobiowego WINIARY i Żelatyny WINIARY. Najtrudniejsze jest czekanie, aż zastygnie :) Podajemy jako zimną przekąskę, z tartym chrzanem doprawionym śmietaną i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY lub z Sosem tatarskim WINIARY. Absolutny sukces wizualno-kulinarny – gwarantowany!



Zobacz inne pomysły na świąteczne dania >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika