Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
23.5g / 45%
Węglowodany
4g / 7%
Tłuszcze
11.4g / 48%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Ryba faszerowana w galarecie

+

Ryba faszerowana w galarecie

Wróć

Ryba faszerowana w galarecie

(0)
3 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
2  łyżeczek
Żelatyna
400  g
Filet ze szczupaka
150  ml
Bulion
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz biały
1 
Jajko gotowane na twardo
4 
Pomidorki koktajlowe
4  gałązek
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.49 g
Węglowodany
3.97 g
Tłuszcze
11.36 g
Wartość energetyczna
212.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Elegancka przekąska dla koneserów: ryba faszerowana w galarecie. I raczej dla zaawansowanych, bo trzeba umieć zdjąć skórę z filetów i nie wolno pomylić kolejności składników przy miksowaniu masy z ryby, ugotowanych jaj, masła i śmietany (dokładnie tak!). Mus ze szczupaka zawijamy w skórę, pieczemy, studzimy, kroimy, układamy, ozdabiamy (uff...) i na koniec zalewamy ostudzonym auszpikiem (galaretką) z Rosołu drobiowego WINIARY i Żelatyny WINIARY. Najtrudniejsze jest czekanie, aż zastygnie :) Podajemy jako zimną przekąskę, z tartym chrzanem doprawionym śmietaną i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY lub z Sosem tatarskim WINIARY. Absolutny sukces wizualno-kulinarny – gwarantowany!



Zobacz inne pomysły na świąteczne dania >>

Przygotowanie

206 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozpocznij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY I 200 ml wody.
  • Krok 2

    5 min
    Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
  • Krok 3

    10 min
    Z filetów szczupaka zdejmij skórę (pozostaw ją), a mięso zmiel na „drobnym oczku”.
  • Krok 4

    5 min
    Zmielone mięso przekładaj do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną UWAGA! – wymieniona kolejność dodawania składników musi być ściśle przestrzegana i być zgodna z podaną w recepturze.
  • Krok 5

    2 min
    Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Folię aluminiową posmaruj olejem i układaj na niej skórę ze szczupaka.
  • Krok 7

    5 min
    Na skórze układaj „wałek” z musu ze szczupaka i szczelnie zawijaj.
  • Krok 8

    50 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.
  • Krok 9

    15 min
    Po upieczeniu szczupaka wystudź.
  • Krok 10

    5 min
    Mus ze szczupaka pokrój na ok. 0,5 cm plastry.
  • Krok 11

    10 min
    W szklanym naczyniu układaj pokrojony mus ze szczupaka, udekoruj ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i pomidorkami oraz natką pietruszki.
  • Krok 12

    90 min
    Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  • Krok 13

    1 min
    Mus w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną z dodatkiem chrzanu tartego lub sosu tatarskiego.
Ryba faszerowana w galarecie

Krok 1 z 13

Rozpocznij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY I 200 ml wody.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 2 z 13

Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 3 z 13

Z filetów szczupaka zdejmij skórę (pozostaw ją), a mięso zmiel na „drobnym oczku”.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 4 z 13

Zmielone mięso przekładaj do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietaną UWAGA! – wymieniona kolejność dodawania składników musi być ściśle przestrzegana i być zgodna z podaną w recepturze.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 5 z 13

Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 6 z 13

Folię aluminiową posmaruj olejem i układaj na niej skórę ze szczupaka.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 7 z 13

Na skórze układaj „wałek” z musu ze szczupaka i szczelnie zawijaj.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 8 z 13

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35–45 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C i z „kąpielą wodną” na 45–60 minut.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 9 z 13

Po upieczeniu szczupaka wystudź.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 10 z 13

Mus ze szczupaka pokrój na ok. 0,5 cm plastry.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 11 z 13

W szklanym naczyniu układaj pokrojony mus ze szczupaka, udekoruj ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo i pomidorkami oraz natką pietruszki.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 12 z 13

Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Ryba faszerowana w galarecie

Krok 13 z 13

Mus w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną z dodatkiem chrzanu tartego lub sosu tatarskiego.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kanapki
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Jajka po benedyktyńsku

    35 min Łatwy
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Pieczeń z jelenia na sposób myśliwski oraz sposób marynowania

    4 godz 25 min Średni
  • Terrina z łososia

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu