Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kimchi - jakie właściwości posiada i jak ją przyrządzić? porady

Jak zrobić kimchi?

Kuchnia azjatycka ma się w Polsce wyśmienicie, i to już od blisko ćwierć wieku, kiedy to zaczęły pojawiać się pierwsze budki gastronomiczne z azjatyckimi przysmakami. Polki i Polacy bez reszty pokochali dalekowschodnie przyprawy, owoce i warzywa, a nawet orientalne słodycze. Jedną z ciekawszych i bardzo wyrazistych w smaku potraw, a jednocześnie dosyć prostą w przygotowaniu, jest właśnie kimchi.

Skąd wywodzi się kimchi?

Choć nazwa tej popularnej potrawy wywodzi się z języka chińskiego, od słowa chimchae, które znaczy tyle, co solone warzywa, to jednak potrawa ta zadomowiła się na dobre w kuchni koreańskiej, gdzie stanowi tradycyjne danie Koreańczyków. Szacuje się, że na koreańskich stołach kimchi mogło zagościć już w VII wieku naszej ery.

Czym właściwie jest kimchi?

Podstawowymi składnikami tej potrawy są dwa warzywa, które poddaje się procesowi kiszenia. Są to mianowicie:

  • kapusta pekińska ok. 500 gramów,
  • biała rzepa ok. 400 gramów.


Oprócz nich dodaje się inne składniki, których lista oraz proporcje mogą być różne w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Do najczęściej stosowanych dodatków zaliczamy m.in.:

  • czosnek biały, 20 gramów,
  • świeży imbir, 40 gramów,
  • cebulę dymkę, 40 gramów,
  • marchew. 100 gramów,

Jeśli chodzi zaś o przyprawy, to potrzebne z kolei będą:

  • cukier, 40 gramów,
  • sos sojowy, 50 gramów,
  • chili w płatkach, 30 gramów,
  • mąka ryżowa, 10 gramów,
  • sos rybny. 40 gramów.

Ten ostatni składnik, będący ekstraktem ze sfermentowanych ryb, jest jednocześnie jedynym niewarzywnym akcentem w tym daniu. Tak więc, jak widzimy, jeśli chodzi o danie kimchi, przepis zapowiada się dosyć prosto z perspektywy jego składników. Do całości potrzebować też będziemy około 2 litrów wody.

Jak zrobić kimchi — krok po kroku

Zrobienie kimchi zajmie nam około jednego dnia. Oczywiście nie chodzi tu o ciągły wymiar pracy, ale o czas liczony od rozpoczęcia pracy, po zakręcenie słoika.

Zatem jak zrobić prawdziwe kimchi? Otóż tak:

  • Siekamy kapustę w kostkę, oczywiście bez twardego, białego środka.
  • Następnie umieszczamy kapustę w wodzie z solą, dociskamy talerze, i odstawiamy na 2-3 godziny.
  • Przygotowujemy kleik, rozpuszczając mąkę ryżową i cukier w 2 litrach wody, a następnie gotujemy całość przez około 3 minuty.
  • Po ostudzeniu kleiku przerabiamy go w pastę i dodajemy do niego sól, paprykę, sos sojowy, czosnek, oraz posiekaną cebulę. Dokładnie mieszamy.
  • W kolejnym etapie, do pasty dodajemy drobno posiekane marchewkę oraz rzepę.
  • Wyjmujemy kapustę ze słonej kąpieli, odsączamy dokładnie, i nacieramy ją pastą. Można do tego użyć gumowych rękawiczek.
  • Całość przekładamy do szklanego słoika lub pojemnika z kamionki. Składniki powinny pozostać uciśnięte.

Tak jak zostało już to wspomniane, w przypadku kimchi, przepis można urozmaicać o wiele innych, dodatkowych składników, takich jak np. nashi, melon, jabłka, czy gruszki.

Po jakim czasie można zacząć jeść kimchi?

Kapusta kimchi jest praktycznie od razu gotowa do zjedzenia, jednak najlepszy efekt smakowy uwolni po tygodniu. Choć są i tacy, którzy preferują wybitnie dojrzałe kimchi. W takim przypadku należy odczekać aż miesiąc.

Kimchi - właściwości zdrowotne

W przypadku kimchi przepis został tak pomyślany, aby dostarczyć organizmowi możliwie wiele wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy więc tu działające przeciwrakowo witaminę C oraz beta-karoten.

Ponadto przyswoimy zdrowy dla naszych jelit błonnik pokarmowy. Uzupełnienie zdrowego składu stanowią też witaminy z grupy B, witamina A, oraz żelazo i wapń.

Potrawa jest niskokaloryczna. W 100 gramach kimchi jest zaledwie około 30 kalorii.

Zaostrzająca apetyt przystawka?

Kapusta kimchi świetnie się nadaje na przystawkę, która rozgrzeje nasze kubki smakowe. Serwujemy ją wówczas w małej miseczce. Aby możliwie długo się nią delektować i spożywać małe kęsy tej niekiedy ostrej potrawy, warto zaopatrzyć się w zestawy pałeczek do jedzenia.

 

Kimchi jako dodatek do dań głównych

Kimchi świetnie wkomponuje się w wiele dań, jednakowo tych dalekowschodnich, jak i typowo polskich.

Pasować będzie do sushi, ryb, gulaszu, białego ryżu, tofu, a nawet do łazanek. Pyszne jest z ziemniakami, na przykład jako dodatek do babki ziemniaczanej, czy placków. Można je też serwować wraz z potrawami przyprawionymi curry albo po prostu ugotować pyszny kapuśniak na bazie kimchi.

Polecane przepisy

Miso ramen z tofu

Miso ramen z tofu

35 min Średni
Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem

Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem

10 min Łatwy
Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

36 min Łatwy
Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

40 min Łatwy
Smażony makaron nudle z warzywami w azjatyckim stylu

Smażony makaron nudle z warzywami w azjatyckim stylu

15 min Łatwy
Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

1 godz Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Co to jest kimchi i jak je zrobić?
Co to jest kimchi i jak je zrobić?
10 zalet jedzenia kiszonek
10 zalet jedzenia kiszonek
Kiszenie kapusty w słoikach i w beczce. Jak ukisić kapustę na zimę?
Kiszenie kapusty w słoikach i w beczce. Jak ukisić kapustę na zimę?
Kiszone owoce – 6 kiszonek do zrobienia w domu
Kiszone owoce – 6 kiszonek do zrobienia w domu
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Orientalne przekąski na wynos
Orientalne przekąski na wynos
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu