Choć nazwa tej popularnej potrawy wywodzi się z języka chińskiego, od słowa chimchae, które znaczy tyle, co solone warzywa, to jednak potrawa ta zadomowiła się na dobre w kuchni koreańskiej, gdzie stanowi tradycyjne danie Koreańczyków. Szacuje się, że na koreańskich stołach kimchi mogło zagościć już w VII wieku naszej ery.
Podstawowymi składnikami tej potrawy są dwa warzywa, które poddaje się procesowi kiszenia. Są to mianowicie:
Oprócz nich dodaje się inne składniki, których lista oraz proporcje mogą być różne w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Do najczęściej stosowanych dodatków zaliczamy m.in.:
Jeśli chodzi zaś o przyprawy, to potrzebne z kolei będą:
Ten ostatni składnik, będący ekstraktem ze sfermentowanych ryb, jest jednocześnie jedynym niewarzywnym akcentem w tym daniu. Tak więc, jak widzimy, jeśli chodzi o danie kimchi, przepis zapowiada się dosyć prosto z perspektywy jego składników. Do całości potrzebować też będziemy około 2 litrów wody.
Zrobienie kimchi zajmie nam około jednego dnia. Oczywiście nie chodzi tu o ciągły wymiar pracy, ale o czas liczony od rozpoczęcia pracy, po zakręcenie słoika.
Zatem jak zrobić prawdziwe kimchi? Otóż tak:
Tak jak zostało już to wspomniane, w przypadku kimchi, przepis można urozmaicać o wiele innych, dodatkowych składników, takich jak np. nashi, melon, jabłka, czy gruszki.
Kapusta kimchi jest praktycznie od razu gotowa do zjedzenia, jednak najlepszy efekt smakowy uwolni po tygodniu. Choć są i tacy, którzy preferują wybitnie dojrzałe kimchi. W takim przypadku należy odczekać aż miesiąc.
W przypadku kimchi przepis został tak pomyślany, aby dostarczyć organizmowi możliwie wiele wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy więc tu działające przeciwrakowo witaminę C oraz beta-karoten.
Ponadto przyswoimy zdrowy dla naszych jelit błonnik pokarmowy. Uzupełnienie zdrowego składu stanowią też witaminy z grupy B, witamina A, oraz żelazo i wapń.
Potrawa jest niskokaloryczna. W 100 gramach kimchi jest zaledwie około 30 kalorii.
Kapusta kimchi świetnie się nadaje na przystawkę, która rozgrzeje nasze kubki smakowe. Serwujemy ją wówczas w małej miseczce. Aby możliwie długo się nią delektować i spożywać małe kęsy tej niekiedy ostrej potrawy, warto zaopatrzyć się w zestawy pałeczek do jedzenia.
Kimchi świetnie wkomponuje się w wiele dań, jednakowo tych dalekowschodnich, jak i typowo polskich.
Pasować będzie do sushi, ryb, gulaszu, białego ryżu, tofu, a nawet do łazanek. Pyszne jest z ziemniakami, na przykład jako dodatek do babki ziemniaczanej, czy placków. Można je też serwować wraz z potrawami przyprawionymi curry albo po prostu ugotować pyszny kapuśniak na bazie kimchi.