Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kiszone owoce – 6 kiszonek do zrobienia w domu porady

Kiszone owoce – 6 kiszonek do zrobienia w domu

Kiszone owoce to wyjątkowo smaczny, ale i zdrowy produkt uzyskany dzięki procesowi fermentacji. Większość z nas dobrze zna receptury na kiszone warzywa, które dominują w polskiej kuchni. Warto jednak poznać sprawdzone przepisy na kiszonki z owoców.

Dlaczego warto kisić owoce?

Owoce zwracają uwagę za sprawą pięknego koloru, nietuzinkowego zapachu oraz tekstury. Są po prostu pyszne i niejednokrotnie bardzo soczyste. Jednak sezon na niektóre z nich trwa bardzo krótko. Dlatego też wiele osób sięga po sprawdzone sposoby na zachowanie smaku lata, mianowicie przygotowuje dżemy, konfitury lub kompoty. Owoce można również mrozić, ale i kisić!

Kiszenie owoców wymaga odrobiny wiedzy, jednak nie jest to zbyt skomplikowany proces. Zatem, jak kisić owoce? Do kiszenia należy wybrać twarde i świeże owoce, które zachowają piękny i jędrny kształt w czasie przygotowywania. Owoce należy dokładnie umyć i oczyścić. Następnie należy przygotować zalewę. Na litr przegotowanej wody potrzeba 20 gramów soli. Umieszczone w słoiku owoce zalewa się zimną zalewą. Kiszenie owoców rozpoczyna się, gdy woda zacznie mętnieć. Kiedy proces ten ulegnie zakończeniu, gotowy produkt należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jakie owoce warto kisić?

Kiszenie sezonowych owoców jest łatwe i szybkie, ponieważ wygląda dokładnie tak samo niezależnie od wybranego owocu. Natomiast przy wyborze produktu do kiszenia warto kierować się smakiem i jakością owocu. Powinien on być twardy, ponieważ dojrzałe owoce rozpadną się w trakcie fermentacji. Do kiszenia warto wybrać:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • brzoskwinie,
  • morele,
  • truskawki,
  • winogrona.

Ciekawą propozycją jest z pewnością kiszona gruszka, która doskonale pasuje jako dodatek do różnego typu sałatek oraz lodów. Przygotowując kiszonkę z gruszki, można dodać cynamon i kardamon. Przyprawy te wspaniale podkreślą smak owocu, które warto przed włożeniem do słoika pokroić w cząstki.

Kiszona morela świetnie komponuje się z mięsem, wątróbką oraz sałatkami. Kiszone owoce moreli w trakcie przygotowywania należy, po wcześniejszym umyciu, oczyścić z pestki. Natomiast do połówek tego owocu warto dodać miód i werbenę cytrynową dla podkreślenia smaku.

Kiszonki z truskawek stanowią sprawdzony dodatek do kanapek z łososiem wędzonym na zimno i rukoli. Kiszonka ta doskonale sprawdzi się też w połączeniu z jogurtem, a także w sałatce z pomidorem. Uwagę zwraca nietuzinkowy smak i aromat, który podkreślą biały pieprz oraz miód.

Jabłka kiszone z estragonem, gorczycą i goździkami smakują doskonale. Jednocześnie stanowią cenne źródło witamin i minerałów, które bardzo dobrze wspierają odporność. Nietypową propozycją są kiszone winogrona z kwiatem kopru, kardamonem i wanilią. Owoce te świetnie smakują podane z serem pleśniowym, a także w zielonej sałatce. To również doskonała przekąska, która z powodzeniem pasuje do kanapek i innych dań na zimno. Kiszony arbuz? Zdecydowanie tak, ale w połączeniu z chilli, kwiatem kopru oraz miodem. Kiszony arbuz pasuje też do różnego typu sałatek i czerwonego mięsa.

Smaczne i zdrowe kiszonki z owoców

Zdrowe kiszonki powinny stanowić element dobrze zbilansowanej diety. Wspomniany produkt fermentacji wspiera mikroflorę bakteryjną jelit i dobrze wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Dodatkowo dostarczają one wiele cennych witamin i minerałów, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała. Kiszenie także wpisuje się w tradycję, dlatego warto wypróbować sprawdzone receptury, wykorzystując owoce.

Polecane przepisy

Truskawki w syropie

Truskawki w syropie

1 godz 30 min Łatwy
Gruszki w octowej zalewie

Gruszki w octowej zalewie

40 min Łatwy
Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

1 godz 5 min Średni
Dynia w zalewie słodko-kwaśnej

Dynia w zalewie słodko-kwaśnej

35 min Łatwy
Dynia i gruszki w occie z goździkami

Dynia i gruszki w occie z goździkami

48 min Łatwy
Barszcz z kiszonych buraków

Barszcz z kiszonych buraków

58 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

10 zalet jedzenia kiszonek
10 zalet jedzenia kiszonek
Przetwory z owoców lata
Przetwory z owoców lata – pyszne pomysły
pasteryzowanie przetworów
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu