Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do przygotowania smakowitych śliwek w occie potrzebujemy twardych, lecz dojrzałych śliwek węgierek, kilka goździków, trochę cukru i ocet spirytusowy. Domowe śliwki marynowane możemy dodawać do sałatek lub serwować do wędlin i pieczonych zimnych mięs oraz do deski serów.
Przygotowanie
65 min
Krok 1
10 min
Śliwki oczyść i umyj (możesz je również przekroić na pół i wydrążyć pestki).
Krok 2
10 min
Ugotuj zalewę z wody, octu i cukru, wystudź.
Krok 3
5 min
Śliwki włóż do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka wrzuć po jednym goździku, wlej zalewę i szczelnie zakręć.
Krok 4
5 min
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Krok 5
30 min
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 6
3 min
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
Krok 7
2 min
Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Krok 1
z
7
Śliwki oczyść i umyj (możesz je również przekroić na pół i wydrążyć pestki).
Krok 2
z
7
Ugotuj zalewę z wody, octu i cukru, wystudź.
Krok 3
z
7
Śliwki włóż do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka wrzuć po jednym goździku, wlej zalewę i szczelnie zakręć.
Krok 4
z
7
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Krok 5
z
7
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 6
z
7
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
Krok 7
z
7
Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
K
Krzysztof
Po co gotować mieszankę wody, cukru i octu? Jakie zmiany w niej nastąpią po zagotowaniu?
Komentarze 1