Śliwki marynowane (śliwki w occie)
65min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.78 g
Węglowodany
37.89 g
Tłuszcze
0.77 g
Wartość energetyczna
151.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
10 min
Śliwki oczyść i umyj (możesz je również przekroić na pół i wydrążyć pestki).
Krok 2
10 min
Ugotuj zalewę z wody, octu i cukru, wystudź.
Krok 3
5 min
Śliwki włóż do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka wrzuć po jednym goździku, wlej zalewę i szczelnie zakręć.
Krok 4
5 min
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Krok 5
30 min
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 6
3 min
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
Krok 7
2 min
Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Do przygotowania smakowitych śliwek w occie potrzebujemy twardych, lecz dojrzałych śliwek węgierek, kilka goździków, trochę cukru i ocet spirytusowy. Domowe śliwki marynowane możemy dodawać do sałatek lub serwować do wędlin i pieczonych zimnych mięs oraz do deski serów.
Komentarze 0