Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

(0)
1 godz 5 min
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Śliwki
100  mg
Ocet
500  ml
Woda
3  płaskich łyżek
Cukier
1  łyżeczka
Goździki mielone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.78 g
Węglowodany
37.89 g
Tłuszcze
0.77 g
Wartość energetyczna
151.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
10 min
Śliwki oczyść i umyj (możesz je również przekroić na pół i wydrążyć pestki).
Krok 2
10 min
Ugotuj zalewę z wody, octu i cukru, wystudź.
Krok 3
5 min
Śliwki włóż do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka wrzuć po jednym goździku, wlej zalewę i szczelnie zakręć.
Krok 4
5 min
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Krok 5
30 min
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 6
3 min
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
Krok 7
2 min
Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 1 z 7

Śliwki oczyść i umyj (możesz je również przekroić na pół i wydrążyć pestki).

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 2 z 7

Ugotuj zalewę z wody, octu i cukru, wystudź.

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 3 z 7

Śliwki włóż do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka wrzuć po jednym goździku, wlej zalewę i szczelnie zakręć.

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 4 z 7

Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 5 z 7

Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 6 z 7

Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 7 z 7

Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Do przygotowania smakowitych śliwek w occie potrzebujemy twardych, lecz dojrzałych śliwek węgierek, kilka goździków, trochę cukru i ocet spirytusowy. Domowe śliwki marynowane możemy dodawać do sałatek lub serwować do wędlin i pieczonych zimnych mięs oraz do deski serów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha