Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

(0)
1 godz 5 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Śliwki
100  mg
Ocet
500  ml
Woda
3  płaskich łyżek
Cukier
1  łyżeczka
Goździki mielone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.78 g
Węglowodany
37.89 g
Tłuszcze
0.77 g
Wartość energetyczna
151.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Do przygotowania smakowitych śliwek w occie potrzebujemy twardych, lecz dojrzałych śliwek węgierek, kilka goździków, trochę cukru i ocet spirytusowy. Domowe śliwki marynowane możemy dodawać do sałatek lub serwować do wędlin i pieczonych zimnych mięs oraz do deski serów.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    10 min
    Śliwki oczyść i umyj (możesz je również przekroić na pół i wydrążyć pestki).
  • Krok 2

    10 min
    Ugotuj zalewę z wody, octu i cukru, wystudź.
  • Krok 3

    5 min
    Śliwki włóż do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka wrzuć po jednym goździku, wlej zalewę i szczelnie zakręć.
  • Krok 4

    5 min
    Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
  • Krok 5

    30 min
    Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
  • Krok 7

    2 min
    Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 1 z 7

Śliwki oczyść i umyj (możesz je również przekroić na pół i wydrążyć pestki).

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 2 z 7

Ugotuj zalewę z wody, octu i cukru, wystudź.

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 3 z 7

Śliwki włóż do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka wrzuć po jednym goździku, wlej zalewę i szczelnie zakręć.

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 4 z 7

Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 5 z 7

Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 6 z 7

Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.

Śliwki marynowane (śliwki w occie)

Krok 7 z 7

Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Przekąski
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ogórki konserwowe

    1 godz 10 min Łatwy
  • Grzyby marynowane

    1 godz 25 min Średni
  • Kiszone rzodkiewki

    1 godz Łatwy
  • Sałatka szwedzka

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu