Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do przygotowania smakowitych śliwek w occie potrzebujemy twardych, lecz dojrzałych śliwek węgierek, kilka goździków, trochę cukru i ocet spirytusowy. Domowe śliwki marynowane możemy dodawać do sałatek lub serwować do wędlin i pieczonych zimnych mięs oraz do deski serów.
Przygotowanie
65 min
Krok 1
10 min
Śliwki oczyść i umyj (możesz je również przekroić na pół i wydrążyć pestki).
Krok 2
10 min
Ugotuj zalewę z wody, octu i cukru, wystudź.
Krok 3
5 min
Śliwki włóż do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka wrzuć po jednym goździku, wlej zalewę i szczelnie zakręć.
Krok 4
5 min
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Krok 5
30 min
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 6
3 min
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
Krok 7
2 min
Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Krok 1
z
7
Śliwki oczyść i umyj (możesz je również przekroić na pół i wydrążyć pestki).
Krok 2
z
7
Ugotuj zalewę z wody, octu i cukru, wystudź.
Krok 3
z
7
Śliwki włóż do czystych, wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka wrzuć po jednym goździku, wlej zalewę i szczelnie zakręć.
Krok 4
z
7
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami.
Krok 5
z
7
Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 6
z
7
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia.
Krok 7
z
7
Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0