Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz z kiszonych buraków
Barszcz z kiszonych buraków
Barszcz z kiszonych buraków
Barszcz z kiszonych buraków
Barszcz z kiszonych buraków
Barszcz z kiszonych buraków
Dodaj do CookBook

Barszcz z kiszonych buraków

(0)
58 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Kiszone buraki
4  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1.5  l
Woda
4  ząbków
Czosnek
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
4  kulek
Ziarenka czarnego pieprzu
1  szczypta
Cukier
1  łyżka
Majeranek suszony
1  szczypta
Cukier do smaku
1  łyżeczka
Ocet do doprawienia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
46.1 g
Wartość energetyczna
200.2 kcal
Tłuszcze
0.9 g
Białko
3.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ile domów, tyle przepisów na wigilijny barszcz. Do jego przygotowania często wykorzystuje się kiszone buraki, które nadają zupie charakterystyczny kwaśny smak.

Barszcz z kiszonych buraków wymaga czasu, bo uzyskanie zakwasu z buraczków zajmuje około tygodnia. Jak go przygotować? Do czystego naczynia wkładamy obrane i pokrojone w kostkę buraczki (2 kg) zalewamy je przegotowaną i wystudzoną wodą z dodatkiem soli (czubata łyżka na litr), dodajemy kilka ząbków czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i ze dwa listki laurowe (trzeba zwrócić uwagę, żeby buraczki nie wystawały ponad poziom wody). Przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy mniej więcej na tydzień.

Od czasu do czasu zaglądamy i sprawdzamy, czy na powierzchni nie pojawiła się biała piana – jeśli tak, zdejmujemy ją łyżeczką, a naczynie z zakwasem odstawiamy w chłodniejsze miejsce. Gdy zakwas jest gotowy do użycia, możemy go wykorzystać w ciągu 2 tygodni. Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia, dodajmy kawałek skórki chleba razowego – skrócimy czas oczekiwania na zakwas o 2-3 dni.

Barszcz z kiszonych buraków możecie podać z uszkami lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    5 min
    Wywar mocno podgrzewamy, dodajemy kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), dodajemy nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i pierz.
  • Krok 2

    50 min
    Podgrzewamy niecałą godzinę, nie doprowadzając do wrzenia, a jedynie „pyrkania” barszczu.
  • Krok 3

    2 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą i cukrem, a dodatkowo, w razie potrzeby – octem.
  • Krok 4

    1 min
    Barszcz podajemy z uszkami lub innym dodatkiem, a także czysty do krokietów
Barszcz z kiszonych buraków

Krok 1 z 4

Wywar mocno podgrzewamy, dodajemy kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), dodajemy nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i pierz.

Barszcz z kiszonych buraków

Krok 2 z 4

Podgrzewamy niecałą godzinę, nie doprowadzając do wrzenia, a jedynie „pyrkania” barszczu.

Barszcz z kiszonych buraków

Krok 3 z 4

Pod koniec gotowania doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą i cukrem, a dodatkowo, w razie potrzeby – octem.

Barszcz z kiszonych buraków

Krok 4 z 4

Barszcz podajemy z uszkami lub innym dodatkiem, a także czysty do krokietów

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny
  • Barszcz biały z jajkiem sadzonym

    Barszcz biały z jajkiem sadzonym

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu