Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ile domów, tyle przepisów na wigilijny barszcz. Do jego przygotowania często wykorzystuje się kiszone buraki, które nadają zupie charakterystyczny kwaśny smak.
Barszcz z kiszonych buraków wymaga czasu, bo uzyskanie zakwasu z buraczków zajmuje około tygodnia. Jak go przygotować? Do czystego naczynia wkładamy obrane i pokrojone w kostkę buraczki (2 kg) zalewamy je przegotowaną i wystudzoną wodą z dodatkiem soli (czubata łyżka na litr), dodajemy kilka ząbków czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i ze dwa listki laurowe (trzeba zwrócić uwagę, żeby buraczki nie wystawały ponad poziom wody). Przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy mniej więcej na tydzień.
Od czasu do czasu zaglądamy i sprawdzamy, czy na powierzchni nie pojawiła się biała piana – jeśli tak, zdejmujemy ją łyżeczką, a naczynie z zakwasem odstawiamy w chłodniejsze miejsce. Gdy zakwas jest gotowy do użycia, możemy go wykorzystać w ciągu 2 tygodni. Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia, dodajmy kawałek skórki chleba razowego – skrócimy czas oczekiwania na zakwas o 2-3 dni.
Barszcz z kiszonych buraków możecie podać z uszkami lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!
Przygotowanie
58 min
Krok 1
5 min
Wywar mocno podgrzewamy, dodajemy kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), dodajemy nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i pierz.
Krok 2
50 min
Podgrzewamy niecałą godzinę, nie doprowadzając do wrzenia, a jedynie „pyrkania” barszczu.
Krok 3
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą i cukrem, a dodatkowo, w razie potrzeby – octem.
Krok 4
1 min
Barszcz podajemy z uszkami lub innym dodatkiem, a także czysty do krokietów
Krok 1
z
4
Wywar mocno podgrzewamy, dodajemy kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), dodajemy nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i pierz.
Krok 2
z
4
Podgrzewamy niecałą godzinę, nie doprowadzając do wrzenia, a jedynie „pyrkania” barszczu.
Krok 3
z
4
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą i cukrem, a dodatkowo, w razie potrzeby – octem.
Krok 4
z
4
Barszcz podajemy z uszkami lub innym dodatkiem, a także czysty do krokietów
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0