Barszcz z kiszonych buraków
58min
Łatwy
1
kg
Kiszone buraki
4
łyżek
1.5
l
Woda
4
ząbków
3
kulek
Ziarenka ziela angielskiego
4
kulek
Ziarenka czarnego pieprzu
1
szczypta
Cukier
1
łyżka
Majeranek suszony
1
szczypta
Cukier do smaku
1
łyżeczka
Ocet do doprawienia
.
Wartości odżywcze
Białko
3.52 g
Węglowodany
46.14 g
Tłuszcze
0.89 g
Wartość energetyczna
200.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
58 min
Krok 1
5 min
Wywar mocno podgrzewamy, dodajemy kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), dodajemy nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i pierz.
Krok 2
50 min
Podgrzewamy niecałą godzinę, nie doprowadzając do wrzenia, a jedynie „pyrkania” barszczu.
Krok 3
2 min
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą i cukrem, a dodatkowo, w razie potrzeby – octem.
Krok 4
1 min
Barszcz podajemy z uszkami lub innym dodatkiem, a także czysty do krokietów
Ile domów, tyle przepisów na wigilijny barszcz. Do jego przygotowania często wykorzystuje się kiszone buraki, które nadają zupie charakterystyczny kwaśny smak.
Barszcz z kiszonych buraków wymaga czasu, bo uzyskanie zakwasu z buraczków zajmuje około tygodnia. Jak go przygotować? Do czystego naczynia wkładamy obrane i pokrojone w kostkę buraczki (2 kg) zalewamy je przegotowaną i wystudzoną wodą z dodatkiem soli (czubata łyżka na litr), dodajemy kilka ząbków czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i ze dwa listki laurowe (trzeba zwrócić uwagę, żeby buraczki nie wystawały ponad poziom wody). Przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy mniej więcej na tydzień.
Od czasu do czasu zaglądamy i sprawdzamy, czy na powierzchni nie pojawiła się biała piana – jeśli tak, zdejmujemy ją łyżeczką, a naczynie z zakwasem odstawiamy w chłodniejsze miejsce. Gdy zakwas jest gotowy do użycia, możemy go wykorzystać w ciągu 2 tygodni. Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia, dodajmy kawałek skórki chleba razowego – skrócimy czas oczekiwania na zakwas o 2-3 dni.
Barszcz z kiszonych buraków możecie podać z uszkami lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!
Barszcz z kiszonych buraków wymaga czasu, bo uzyskanie zakwasu z buraczków zajmuje około tygodnia. Jak go przygotować? Do czystego naczynia wkładamy obrane i pokrojone w kostkę buraczki (2 kg) zalewamy je przegotowaną i wystudzoną wodą z dodatkiem soli (czubata łyżka na litr), dodajemy kilka ząbków czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i ze dwa listki laurowe (trzeba zwrócić uwagę, żeby buraczki nie wystawały ponad poziom wody). Przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy mniej więcej na tydzień.
Od czasu do czasu zaglądamy i sprawdzamy, czy na powierzchni nie pojawiła się biała piana – jeśli tak, zdejmujemy ją łyżeczką, a naczynie z zakwasem odstawiamy w chłodniejsze miejsce. Gdy zakwas jest gotowy do użycia, możemy go wykorzystać w ciągu 2 tygodni. Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia, dodajmy kawałek skórki chleba razowego – skrócimy czas oczekiwania na zakwas o 2-3 dni.
Barszcz z kiszonych buraków możecie podać z uszkami lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!
Komentarze 0