Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz z kiszonych buraków
Barszcz z kiszonych buraków
Barszcz z kiszonych buraków
Barszcz z kiszonych buraków
Barszcz z kiszonych buraków
Barszcz z kiszonych buraków

Barszcz z kiszonych buraków

(0)
58min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Kiszone buraki
4  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1.5  l
Woda
4  ząbków
Czosnek
3  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
4  kulek
Ziarenka czarnego pieprzu
1  szczypta
Cukier
1  łyżka
Majeranek suszony
1  szczypta
Cukier do smaku
1  łyżeczka
Ocet do doprawienia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.52 g
Węglowodany
46.14 g
Tłuszcze
0.89 g
Wartość energetyczna
200.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ile domów, tyle przepisów na wigilijny barszcz. Do jego przygotowania często wykorzystuje się kiszone buraki, które nadają zupie charakterystyczny kwaśny smak.

Barszcz z kiszonych buraków wymaga czasu, bo uzyskanie zakwasu z buraczków zajmuje około tygodnia. Jak go przygotować? Do czystego naczynia wkładamy obrane i pokrojone w kostkę buraczki (2 kg) zalewamy je przegotowaną i wystudzoną wodą z dodatkiem soli (czubata łyżka na litr), dodajemy kilka ząbków czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i ze dwa listki laurowe (trzeba zwrócić uwagę, żeby buraczki nie wystawały ponad poziom wody). Przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy mniej więcej na tydzień.

Od czasu do czasu zaglądamy i sprawdzamy, czy na powierzchni nie pojawiła się biała piana – jeśli tak, zdejmujemy ją łyżeczką, a naczynie z zakwasem odstawiamy w chłodniejsze miejsce. Gdy zakwas jest gotowy do użycia, możemy go wykorzystać w ciągu 2 tygodni. Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia, dodajmy kawałek skórki chleba razowego – skrócimy czas oczekiwania na zakwas o 2-3 dni.

Barszcz z kiszonych buraków możecie podać z uszkami lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    5 min
    Wywar mocno podgrzewamy, dodajemy kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), dodajemy nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i pierz.
  • Krok 2

    50 min
    Podgrzewamy niecałą godzinę, nie doprowadzając do wrzenia, a jedynie „pyrkania” barszczu.
  • Krok 3

    2 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą i cukrem, a dodatkowo, w razie potrzeby – octem.
  • Krok 4

    1 min
    Barszcz podajemy z uszkami lub innym dodatkiem, a także czysty do krokietów
Barszcz z kiszonych buraków

Krok 1 z 4

Wywar mocno podgrzewamy, dodajemy kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), dodajemy nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i pierz.

Barszcz z kiszonych buraków

Krok 2 z 4

Podgrzewamy niecałą godzinę, nie doprowadzając do wrzenia, a jedynie „pyrkania” barszczu.

Barszcz z kiszonych buraków

Krok 3 z 4

Pod koniec gotowania doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą i cukrem, a dodatkowo, w razie potrzeby – octem.

Barszcz z kiszonych buraków

Krok 4 z 4

Barszcz podajemy z uszkami lub innym dodatkiem, a także czysty do krokietów

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Barszcz czerwony na zakwasie

    Barszcz czerwony na zakwasie

    1 godz 21 min Średni
  • Barszcz czerwony z pieczonych buraków

    Barszcz czerwony z pieczonych buraków

    2 godz 29 min Łatwy
  • Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

    Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu