Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przetwory z owoców lata

Przetwory z owoców lata – pyszne pomysły

Gdy lato trwa w pełni, drzewa i krzewy w sadach aż uginają się pod ciężarem różnorodnych owoców. Wiele z nich można wykorzystać na bieżąco np. do orzeźwiających chłodników, wypieków czy deserów. Można też zamknąć je w słoiki. Jakie przetwory z owoców lata warto przygotować?

Truskawki na wiele sposobów

Słodkie i soczyste truskawki są bardzo wdzięcznym materiałem na przetwory. Można z nich przyrządzić wyśmienite dżemy, musy, konfitury, soki czy kompoty. Umyte, wysuszone i pozbawione szypułek mogą zostać zamrożone w specjalnych woreczkach lub pojemnikach, a potem, np. w środku zimy, wykorzystane jako składnik aromatycznych ciast czy deserów. Z dojrzałych owoców można także przyrządzić frużelinę, fantastycznie smakującą z naleśnikami lub świeżo upieczonymi placuszkami kukurydzianymi. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej truskawki z powstałym sokiem nabiorą konsystencji zbliżonej do kisielu. Aby frużelina nie straciła intensywnie czerwonego koloru, warto podczas gotowania dodać trochę soku cytrynowego. Powstałą masę wystarczy przełożyć do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcić. 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Pełne witamin owoce leśne

Maliny, jeżyny czy jagody to smaczne i pełne cennych witamin owoce sezonowe. Niestety są bardzo nietrwałe, dlatego też, aby zachować ich wyjątkowy smak i aromat na dłużej, najlepiej zrobić z nich przetwory, którymi będziemy się mogli cieszyć aż do nadejścia następnego lata. Z owoców warto przyrządzić konfitury, dżemy i klarowne soki, które będzie można dodać zimą do wody lub herbaty. Pachnące lasem jagody można przesypać do niewielkich słoików, zalać gorącym syropem na bazie cukru, zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Dzięki temu prostemu zabiegowi otrzymamy niezwykle aromatyczny dodatek do deserów, naleśników czy napojów. Podczas przygotowywania zimowych zapasów należy pamiętać, że czas pasteryzacji liczy się dopiero od momentu zagotowania wody, w której ułożone są słoiki.

Przetwory ze słodkich gruszek

Dojrzałe, soczyste gruszki również są wyśmienitym składnikiem musów i dżemów, które można dodawać nie tylko do słodkich potraw, lecz także wytrawnych dań mięsnych. Wyśmienicie smakują gruszki marynowane w słodkiej zalewie octowej z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak goździki oraz cynamon. Jednak wciąż najpopularniejszym przetworem z tych przepysznych owoców jest kompot, przygotowywany z pokrojonych w ćwiartki gruszek. Jego subtelny aromat sprawia, że każdy domownik chętnie sięgnie po dokładkę słodkiego napoju podczas wspólnego obiadu.

Spiżarnia pełna czereśni

Kompoty i konfitury z dojrzałych czereśni nie mają sobie równych. Te wyjątkowe owoce doskonale smakują zarówno zaraz po zerwaniu z drzewa, jak i w formie przetworów. Pasjonaci tych niewielkich, soczystych owoców, oprócz standardowych przetworów, powinni zaopatrzyć swoją spiżarnię w pyszne czereśnie karmelizowane w cukrze. Do przygotowania wyśmienitego dodatku do słodkich i wytrawnych dań wystarczy zaledwie cukier oraz wyszorowana cytryna, nadająca owocom nieco aromatu i kwaskowości. Umyte i wydrylowane czereśnie dwukrotnie smaży się na patelni z resztą składników na tyle długo, by wypuszczony sok zgęstniał, lecz owoce się nie rozpadły. Jeszcze gorące czereśnie w tężejącym syropie wystarczy przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić ustawione do góry dnem, aż do całkowitego wystygnięcia. 

Polecane artykuły

Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy
Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy
gruszki
Jak można jeść gruszki?
pasteryzowanie przetworów
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Zobacz więcej
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu