Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy

Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy

Wiśnie i czereśnie to owoce, na które warto czekać cały rok. Doskonale smakują jako dodatek do owsianki, naleśników, smoothie, a także kompotu. Mają niestety pewną wadę, czyli pestki. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym możemy się ich pozbyć bez użycia drylownicy do wiśni i czereśni.

Drylowanie czereśni i wiśni za pomocą butelki i patyczka

Uwielbiamy wiśnie i czereśnie ze względu na ich wyjątkowy smak i aromat. Różnią się od siebie smakiem, kolorem i wielkością. Wiśnie są bardziej kwaśne, ciemniejsze i nieco mniejsze od czereśni. Mają wspólny mianownik, czyli dość kłopotliwą w wyjęciu pestkę. Drylownica do wiśni i czereśni jest niezwykle przydatnym urządzeniem, jednak jeżeli jej nie posiadamy, warto spróbować prostego triku, dzięki któremu pozbędziemy się pestki.

Wystarczy tylko zaopatrzyć się w szklaną butelkę oraz pałeczki do sushi lub słomkę. Należy pamiętać, że gwint butelki powinien być na tyle mały, żeby owoce nie wpadały do środka. Wystarczy jedynie położyć wiśnię lub czereśnię na szyjce butelki i przyłożyć patyczek w miejscu, gdzie znajdowała się szypułka. Wciskamy patyczek do środka owocu, by pestka wpadła do butelki. To niezwykle szybki i prosty sposób na drylowanie czereśni i wiśni!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Końcówka do szprycy – prosty sposób na wyjęcie pestki bez drylownicy do wiśni

Kolejnym sposobem na wyjęcie pestki bez drylownicy do wiśni jest użycie metalowej końcówki do szprycy. Mogą mieć różne zakończenia, jednak najlepiej sprawdzi się ta z bardziej spiczastą i węższą końcówką. Jak drylować czereśnie i wiśnie? Wystarczy położyć na stole końcówkę do szprycy i nabić na nią owoc w miejscu, gdzie była szypułka. Warto pamiętać, że wiśnie posiadają dość brudzący sok, dlatego dobrym pomysłem będzie drylować je na ściereczce, ceracie lub macie, które zapobiegną powstaniu plam na stole.

Drylowanie wiśni – spinacz, pęseta, a może widelec do fondue?

Jeżeli nie posiadamy w domu butelki z wąską szyjką ani końcówki do szprycy, nic straconego! Z powodzeniem możemy wykorzystać przedmioty codziennego użytku, takie jak spinacz, wsuwka do włosów, agrafka czy widelec do fondue. Sprawdzi się również zwykły widelec – powinien być jak najbardziej giętki, by móc zagiąć jego zewnętrzne zęby. Końcówki dwóch środkowych zębów należy odgiąć tak, aby powstały na końcach małe haczyki.

Aby wydrylować wiśnie za pomocą przerobionego widelca, wystarczy wbić zęby do środka owocu i pozbyć się pestki, odpowiednio dociskając. Wiśnia będzie miała tylko 1 otwór na górze i znakomicie sprawdzi się do dekoracji deserów. Widelec do fondue ma charakterystyczne cienkie zęby, dlatego również sprawdzi się do drylowania wiśni i czereśni. Trzeba włożyć jego końcówkę do środka owocu, przekręcić, chwytając pestkę i wyjąć. Tym sposobem również reszta owocu pozostanie w nienaruszonym stanie.

Wyjmowanie pestki za pomocą pęsety może być jeszcze prostsze. Należy włożyć ją do środka, chwycić pestkę i wyjąć. Rolę pęsety może również spełnić lekko rozsunięta wsuwka do włosów.

Smakowite desery i napoje z wiśni – sprawdź najlepsze propozycje!

Wiśnie i czereśnie są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów. Można ozdobić nimi lody, ciasta czy muffinki z bitą śmietaną. Równie znakomitym pomysłem są aromatyczne rogaliki z wiśniami, polane słodkim lukrem. A może kompot z wiśni lub sok z wiśni? Z dodatkiem lodu stworzymy pyszny orzeźwiający napój. Jednak wbrew pozorom te owoce można wykorzystać również do przygotowania obiadu. Jednym z doskonałych pomysłów jest zupa wiśniowa z makaronem. Wystarczy połączyć Kisiel o smaku wiśniowym WINIARY, wiśnie, cukier, cynamon, goździki i dodać ulubiony makaron. Po owoce te sięgamy chętnie również jako dodatek do mięs. Sezon na wiśnie i czereśnie trwa bardzo krótko, dlatego warto zatrzymać smak tych owoców i przygotować na jesień i zimę owocowe przetwory. Dzięki sprytnym trikom brak drylownicy nam w tym nie przeszkodzi!

Polecane przepisy

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

1 godz 17 min Łatwy
Wykwintne ciasto wiśniowe

Wykwintne ciasto wiśniowe

2 godz 46 min Łatwy
Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

1 godz 37 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

desery i ciasta z wiśniami
Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami
Jak mrozić czereśnie, aby zachować ich smak?
Jak mrozić czereśnie, aby zachować ich smak?
przetwory z wiśni
Przetwory z wiśni na zimę
Co można zrobić ze śliwek?
Co można zrobić ze śliwek?
gruszki
Jak można jeść gruszki?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu