Lubisz ogórki i marchewkę, a akurat teraz poszukujesz sałatki warzywnej jako smacznej przystawki do obiadu? Mamy rozwiązanie – bardzo prosty przepis na sałatkę szwedzką z ogórków gruntowych, marchewki i wyrazistych przypraw – oprócz nich nie zapominaj o WINIARY Przyprawie do zup, sosów, sałatek. Naszą sałatkę możesz przygotować w 12 słoikach - 250 ml lub 10 - 330 ml, w zależności od wielkości słoików. Moczenie ogórków w słonej zalewie i pasteryzowanie wymaga cierpliwości – ale uwierzysz, że warto, kiedy skosztujesz tej sałatki! Sałatki to pyszny przysmak, który nieodmiennie kojarzy się z kuchnią polską. Sałatka szwedzka z ogórków to potrawa aromatyczna i sycąca, dobra na każdą okazję. Czy do obiadu czy do kolacji, zawsze pasuje. Kojarzy się głównie z wyrazistymi mięsami i dodatkiem do obiadu z mięsem. Potrawy z grilla z taką sałatką będą smakować wybornie. Warto trochę się postarać i poświęcić czas na zrobienie tego dania.
Ciekawostki o sałatce szwedzkiej
Sałatka z ogórków szwedzka to danie, które jest dobrym pomysłem na to jak nie marnować produktów z lodówki. W prosty sposób można przestać marnować wybrane produkty z lodówki. Poza tym, sałatka szwedzka do słoików funkcjonuje jako opcja obiadowa. Będzie idealna do mięsa, a także na wszelkiego rodzaju imprezy. Prosta, z naturalnych składników i ma wyrazisty smak. Jeśli ktoś ceni sobie smak ogórków to powinien jej koniecznie skosztować. Jako przetwory na zimę będzie idealna. Niektórzy dodają do niej również cebulę, a wtedy smak jest bardziej wyrazisty. Sałatka szwedzka będzie pasować do karkówki i mięsa z grilla, ale nie tylko.
Sałatka szwedzka przepis - to proste!
Jeśli chodzi o przepis na taką sałatkę to nie jest on specjalnie skomplikowany. Najpierw kroi się ogórki i marchewkę na plasterki. Potem w zimnej wodzie rozpuszcza się sól, do tego dodaje się ogórki i odstawia całość na parę godzin, pod przykryciem. Po upływie tego czasu na sitku odsącza się ogórki. Do przygotowanego słoika dodaje się tak przygotowane ogórki, plasterki marchewki w ilości od kilku do kilkunastu sztuk i przyprawy takie jak gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, koperek i kilka kropelek Przyprawy w płynie. Składniki tej zalewy należy wymieszać i zagotować, a następnie wlewać do słoików. Każdy słoik zakręca się dokładnie i pasteryzuje przez 10 minut, umieszczając słoiki w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Na dno garnka daje się ściereczkę. Po tym czasie każdy słoik daje się do góry dnem i czeka aż do ostudzenia.
Komentarze 0