Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz ogórki i marchewkę, a akurat teraz poszukujesz sałatki warzywnej jako smacznej przystawki do obiadu? Mamy rozwiązanie – bardzo prosty przepis na sałatkę szwedzką z ogórków gruntowych, marchewki i wyrazistych przypraw – oprócz nich nie zapominaj o WINIARY Przyprawie do zup, sosów, sałatek. Naszą sałatkę możesz przygotować w 12 słoikach - 250 ml lub 10 - 330 ml, w zależności od wielkości słoików. Moczenie ogórków w słonej zalewie i pasteryzowanie wymaga cierpliwości – ale uwierzysz, że warto, kiedy skosztujesz tej sałatki! Sałatki to pyszny przysmak, który nieodmiennie kojarzy się z kuchnią polską. Sałatka szwedzka z ogórków to potrawa aromatyczna i sycąca, dobra na każdą okazję. Czy do obiadu czy do kolacji, zawsze pasuje. Kojarzy się głównie z wyrazistymi mięsami i dodatkiem do obiadu z mięsem. Potrawy z grilla z taką sałatką będą smakować wybornie. Warto trochę się postarać i poświęcić czas na zrobienie tego dania.
Ciekawostki o sałatce szwedzkiej
Sałatka z ogórków szwedzka to danie, które jest dobrym pomysłem na to jak nie marnować produktów z lodówki. W prosty sposób można przestać marnować wybrane produkty z lodówki. Poza tym, sałatka szwedzka do słoików funkcjonuje jako opcja obiadowa. Będzie idealna do mięsa, a także na wszelkiego rodzaju imprezy. Prosta, z naturalnych składników i ma wyrazisty smak. Jeśli ktoś ceni sobie smak ogórków to powinien jej koniecznie skosztować. Jako przetwory na zimę będzie idealna. Niektórzy dodają do niej również cebulę, a wtedy smak jest bardziej wyrazisty. Sałatka szwedzka będzie pasować do karkówki i mięsa z grilla, ale nie tylko.
Sałatka szwedzka przepis - to proste!
Jeśli chodzi o przepis na taką sałatkę to nie jest on specjalnie skomplikowany. Najpierw kroi się ogórki i marchewkę na plasterki. Potem w zimnej wodzie rozpuszcza się sól, do tego dodaje się ogórki i odstawia całość na parę godzin, pod przykryciem. Po upływie tego czasu na sitku odsącza się ogórki. Do przygotowanego słoika dodaje się tak przygotowane ogórki, plasterki marchewki w ilości od kilku do kilkunastu sztuk i przyprawy takie jak gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, koperek i kilka kropelek Przyprawy w płynie. Składniki tej zalewy należy wymieszać i zagotować, a następnie wlewać do słoików. Każdy słoik zakręca się dokładnie i pasteryzuje przez 10 minut, umieszczając słoiki w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Na dno garnka daje się ściereczkę. Po tym czasie każdy słoik daje się do góry dnem i czeka aż do ostudzenia.
Ogórki i marchewkę umyj i pokrój w plasterki przy pomocy mandoliny albo noża.
Sól rozpuść w zimnej wodzie, dodaj ogórki i odstaw na parę godzin pod przykryciem. Po tym czasie odsącz na sitku.
Do każdego ze słoików wkładaj ogórki, kilka bądź kilkanaście plasterków marchewki i dodatki – gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gałązkę koperku, kilka kropel Przyprawy w płynie.
Składniki zalewy dobrze wymieszaj i zagotuj. Każdy ze słoików zalej zalewą.
Gotowe słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj w garnku wypełnionym wodą do ok. 3/4 wysokości słoików i wyłożonym ściereczką dnem przez około 10 minut.
Gotowe wyłóż do góry dnem i zostaw do ostudzenia.