Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
10
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz ogórki i marchewkę, a akurat teraz poszukujesz sałatki warzywnej jako smacznej przystawki do obiadu, mamy rozwiązanie – bardzo prosty przepis na sałatkę szwedzką z ogórków gruntowych, marchewki i wyrazistych przypraw – oprócz nich nie zapominaj o WINIARY Przyprawie do zup, sosów, sałatek). Naszą sałatkę możesz przygotować w 12 słoikach - 250 ml lub 10 - 330 ml, w zależności od wielkości słoików. Moczenie ogórków w słonej zalewie i pasteryzowanie wymaga cierpliwości – ale uwierzysz, że warto, kiedy skosztujesz tej sałatki!
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Ogórki i marchewkę umyj i pokrój w plasterki przy pomocy mandoliny albo noża.
Krok 2
5 min
Sól rozpuść w zimnej wodzie, dodaj ogórki i odstaw na parę godzin pod przykryciem. Po tym czasie odsącz na sitku.
Krok 3
10 min
Do każdego ze słoików wkładaj ogórki, kilka bądź kilkanaście plasterków marchewki i dodatki – gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gałązkę koperku, kilka kropel Przyprawy w płynie.
Krok 4
5 min
Składniki zalewy dobrze wymieszaj i zagotuj. Każdy ze słoików zalej zalewą.
Krok 5
10 min
Gotowe słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj w garnku wypełnionym wodą do ok. 3/4 wysokości słoików i wyłożonym ściereczką dnem przez około 10 minut.
Krok 6
5 min
Gotowe wyłóż do góry dnem i zostaw do ostudzenia.
Krok 1
z
6
Ogórki i marchewkę umyj i pokrój w plasterki przy pomocy mandoliny albo noża.
Krok 2
z
6
Sól rozpuść w zimnej wodzie, dodaj ogórki i odstaw na parę godzin pod przykryciem. Po tym czasie odsącz na sitku.
Krok 3
z
6
Do każdego ze słoików wkładaj ogórki, kilka bądź kilkanaście plasterków marchewki i dodatki – gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gałązkę koperku, kilka kropel Przyprawy w płynie.
Krok 4
z
6
Składniki zalewy dobrze wymieszaj i zagotuj. Każdy ze słoików zalej zalewą.
Krok 5
z
6
Gotowe słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj w garnku wypełnionym wodą do ok. 3/4 wysokości słoików i wyłożonym ściereczką dnem przez około 10 minut.
Krok 6
z
6
Gotowe wyłóż do góry dnem i zostaw do ostudzenia.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0