Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka szwedzka

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2.5 kg
Ogórek gruntowy
0.5 szklanka
Sól
8 szklanek
Woda
1 kg
Marchewka
3 szklanek
Woda
2 szklanek
Ocet
2 szklanek
Cukier
0.5 łyżeczka
Gorczyca
1 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
2 kulek
Pieprz czarny
1 pęczek
Koper

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.78 g
Wartość energetyczna
261.12 kcal
Węglowodany
63.22 g
Tłuszcze
0.61 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Ogórki i marchewkę umyj i pokrój w plasterki przy pomocy mandoliny albo noża.
Krok 2
5 min
Sól rozpuść w zimnej wodzie, dodaj ogórki i odstaw na parę godzin pod przykryciem. Po tym czasie odsącz na sitku.
Krok 3
10 min
Do każdego ze słoików wkładaj ogórki, kilka bądź kilkanaście plasterków marchewki i dodatki – gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gałązkę koperku, kilka kropel Przyprawy w płynie.
Krok 4
5 min
Składniki zalewy dobrze wymieszaj i zagotuj. Każdy ze słoików zalej zalewą.
Krok 5
10 min
Gotowe słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj w garnku wypełnionym wodą do ok. 3/4 wysokości słoików i wyłożonym ściereczką dnem przez około 10 minut.
Krok 6
5 min
Gotowe wyłóż do góry dnem i zostaw do ostudzenia.
Sałatka szwedzka

Krok 1 z 6

Ogórki i marchewkę umyj i pokrój w plasterki przy pomocy mandoliny albo noża.

Sałatka szwedzka

Krok 2 z 6

Sól rozpuść w zimnej wodzie, dodaj ogórki i odstaw na parę godzin pod przykryciem. Po tym czasie odsącz na sitku.

Sałatka szwedzka

Krok 3 z 6

Do każdego ze słoików wkładaj ogórki, kilka bądź kilkanaście plasterków marchewki i dodatki – gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gałązkę koperku, kilka kropel Przyprawy w płynie.

Sałatka szwedzka

Krok 4 z 6

Składniki zalewy dobrze wymieszaj i zagotuj. Każdy ze słoików zalej zalewą.

Sałatka szwedzka

Krok 5 z 6

Gotowe słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj w garnku wypełnionym wodą do ok. 3/4 wysokości słoików i wyłożonym ściereczką dnem przez około 10 minut.

Sałatka szwedzka

Krok 6 z 6

Gotowe wyłóż do góry dnem i zostaw do ostudzenia.

Lubisz ogórki i marchewkę, a akurat teraz poszukujesz sałatki warzywnej jako smacznej przystawki do obiadu, mamy rozwiązanie – bardzo prosty przepis na sałatkę szwedzką z ogórków gruntowych, marchewki i wyrazistych przypraw – oprócz nich nie zapominaj o WINIARY Przyprawie do zup, sosów, sałatek). Naszą sałatkę możesz przygotować w 12 słoikach - 250 ml lub 10 - 330 ml, w zależności od wielkości słoików. Moczenie ogórków w słonej zalewie i pasteryzowanie wymaga cierpliwości – ale uwierzysz, że warto, kiedy skosztujesz tej sałatki!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika