Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ser

Oscypek

Oscypek jest świetnym dodatkiem do zimnych przekąsek i sałatek. Równie pysznie smakuje na ciepło: w regionalnych naleśnikach i pierogach, w fantazyjnych tartach, a także z jajecznicą lub w zapiekankach. Oscypek można śmiało zapiekać w plastrach mięsa, albo smażyć czy grillować.

Przepisy 8

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

1 godz Łatwy
Tarta z warzywami i oscypkiem

Tarta z warzywami i oscypkiem

1 godz 40 min Łatwy
Nadziewany kotlet schabowy

Nadziewany kotlet schabowy

35 ze 100
1 godz 17 min Łatwy
Jajecznica z oscypkiem

Jajecznica z oscypkiem

15 min Łatwy
Oscypek z patelni z żurawiną

Oscypek z patelni z żurawiną

8 min Łatwy
Smażony panierowany oscypek

Smażony panierowany oscypek

16 min Łatwy
Zapiekany oscypek z pomidorem

Zapiekany oscypek z pomidorem

30 min Łatwy
Filety z kurczaka z gruszkami

Filety z kurczaka z gruszkami

85 ze 100
36 min Łatwy

Oscypek – owczy ser z polskich gór 

Oscypek to polski przysmak rodem z gór. Jest wędzonym serem owczym o intensywnym smaku i zapachu. Szczególnie popularny (i produkowany) na południowych krańcach Polski, dziś oscypek dostępny jest szerzej i łatwiej, a znaleźć go można w wielu sklepach w całym kraju. Oscypek jest słony w smaku i ma wędzarniczy aromat. Nadaje się do jedzenia na zimno, ale można go przygotowywać czy serwować w potrawach na ciepło. Sam może stanowić podstawę ciepłego dania – na przykład panierowany i smażony albo przyrządzany na grillu. Przejrzyj zebrane przez nas przepisy z oscypkiem, by dowiedzieć się, do jakich dań można dodać ten niezwykły ser. 

Przepisy z oscypkiem 

Wykorzystanie oscypka jest dość szerokie, podobnie jak większości serów innych rodzajów. Może stanowić podstawę dania lub dodatek do niego. W pierwszej sytuacji oscypek możemy na przykład zapanierować i usmażyć. W drugiej sytuacji może być na przykład użyty jako farsz (lub składnik farszu) do mięs – sprawdzi się zwłaszcza w przypadku drobiu. Możemy też zastosować oscypek w przepisach, w których zwykle wykorzystujemy mniej wyszukane odmiany sera, na przykład w zapiekankach makaronowych czy ziemniaczanych, a nawet na pizzy. Dzięki temu charakterystyczny smak i aromat oscypka odmieni sprawdzone przepisy, doda im bardziej niecodziennego, intrygującego smaku. 

Oscypek jest świetny do zimnych przekąsek i sałatek, równie pysznie smakuje na ciepło: w regionalnych naleśnikach i pierogach, w fantazyjnych tartach, a także z jajecznicą lub w zapiekankach. Posypane tym aromatycznym owczym serem sałatki, surówki lub gorące makarony z sosem nabiorą zupełnie innego charakteru. Mamy nadzieję, że zebrane przez nas przepisy z oscypkiem zachęcą wszystkich do spróbowania domowych przysmaków z oryginalną, góralską nutą. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu