Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Żurek Nasza Specjalność WINIARY
100  g
Boczek
500  g
Kiełbasa wieprzowa
3 
Cebula
trochę
Oliwa z oliwek
1200  ml
Woda
4  kulek
Owoce jałowca
trochę
Pieprz czarny
0.5  pęczek
Pietruszka
1  łyżeczka
Tymianek
6  plastrów
Chleb żytni
2  płaskich łyżek
Masło
300  g
Oscypek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.79 g
Węglowodany
19.34 g
Tłuszcze
54.12 g
Wartość energetyczna
688.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem to aromatyczna potrawa, którą możesz śmiało zaserwować podczas wielkanocnego obiadu. Smakowite dodatki do Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY, czyli kiełbasa z dziczyzny, skarmelizowana czerwona cebula oraz zapieczony oscypek sprawią, że potrawa wspaniale zaprezentuje się na świątecznym stole i posmakuje wielbicielom nowych smaków.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    15 min
    Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Jedną cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim pokrojone kawałki mięsa. Kiedy będą rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
  • Krok 2

    5 min
    Całość zalej litrem wody, dodaj ziarna jałowca i doprowadź do wrzenia.
  • Krok 3

    10 min
    Żurek Razowy WINIARY rozprowadź w 200 ml zimnej wody i dodaj do zupy, cały czas mieszając. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 4

    3 min
    Rozgrzej masło na patelni i wsyp tymianek.
  • Krok 5

    10 min
    Pieczywo razowe pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię i obsmaż, aż stanie się chrupiące, rumiane i wchłonie cały tłuszcz.
  • Krok 6

    15 min
    Dwie pozostałe czerwone cebule pokrój w piórka. Podsmaż je na oleju przez 15-20 minut, aż zrobią się słodkie i skarmelizują się – mogą być nawet lekko przypalone.
  • Krok 7

    3 min
    Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 8

    5 min
    Zupę przelej do żaroodpornych misek (np. ceramicznych). Posyp grzankami z tymiankiem, skarmelizowaną cebulą oraz tartym oscypkiem. Tak przygotowane porcje wstaw do piekarnika i przypiekaj z wykorzystaniem funkcji grill, aż ser się rozpuści. Podawaj natychmiast po wyjęciu, posypane natką pietruszki.
Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 1 z 8

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Jedną cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim pokrojone kawałki mięsa. Kiedy będą rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 2 z 8

Całość zalej litrem wody, dodaj ziarna jałowca i doprowadź do wrzenia.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 3 z 8

Żurek Razowy WINIARY rozprowadź w 200 ml zimnej wody i dodaj do zupy, cały czas mieszając. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 4 z 8

Rozgrzej masło na patelni i wsyp tymianek.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 5 z 8

Pieczywo razowe pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię i obsmaż, aż stanie się chrupiące, rumiane i wchłonie cały tłuszcz.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 6 z 8

Dwie pozostałe czerwone cebule pokrój w piórka. Podsmaż je na oleju przez 15-20 minut, aż zrobią się słodkie i skarmelizują się – mogą być nawet lekko przypalone.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 7 z 8

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 8 z 8

Zupę przelej do żaroodpornych misek (np. ceramicznych). Posyp grzankami z tymiankiem, skarmelizowaną cebulą oraz tartym oscypkiem. Tak przygotowane porcje wstaw do piekarnika i przypiekaj z wykorzystaniem funkcji grill, aż ser się rozpuści. Podawaj natychmiast po wyjęciu, posypane natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

    Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

    29 min Średni
  • Smażone ziemniaki z chorizo

    Smażone ziemniaki z chorizo

    20 min Łatwy
  • Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

    Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu