Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Żurek Nasza Specjalność WINIARY
100  g
Boczek
500  g
Kiełbasa wieprzowa
3 
Cebula
trochę
Oliwa z oliwek
1200  ml
Woda
4  kulek
Owoce jałowca
trochę
Pieprz czarny
0.5  pęczek
Pietruszka
1  łyżeczka
Tymianek
6  plastrów
Chleb żytni
2  płaskich łyżek
Masło
300  g
Oscypek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.79 g
Węglowodany
19.34 g
Tłuszcze
54.12 g
Wartość energetyczna
688.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem to aromatyczna potrawa, którą możesz śmiało zaserwować podczas wielkanocnego obiadu. Smakowite dodatki do Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY, czyli kiełbasa z dziczyzny, skarmelizowana czerwona cebula oraz zapieczony oscypek sprawią, że potrawa wspaniale zaprezentuje się na świątecznym stole i posmakuje wielbicielom nowych smaków.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    15 min
    Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Jedną cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim pokrojone kawałki mięsa. Kiedy będą rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
  • Krok 2

    5 min
    Całość zalej litrem wody, dodaj ziarna jałowca i doprowadź do wrzenia.
  • Krok 3

    10 min
    Żurek Razowy WINIARY rozprowadź w 200 ml zimnej wody i dodaj do zupy, cały czas mieszając. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 4

    3 min
    Rozgrzej masło na patelni i wsyp tymianek.
  • Krok 5

    10 min
    Pieczywo razowe pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię i obsmaż, aż stanie się chrupiące, rumiane i wchłonie cały tłuszcz.
  • Krok 6

    15 min
    Dwie pozostałe czerwone cebule pokrój w piórka. Podsmaż je na oleju przez 15-20 minut, aż zrobią się słodkie i skarmelizują się – mogą być nawet lekko przypalone.
  • Krok 7

    3 min
    Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 8

    5 min
    Zupę przelej do żaroodpornych misek (np. ceramicznych). Posyp grzankami z tymiankiem, skarmelizowaną cebulą oraz tartym oscypkiem. Tak przygotowane porcje wstaw do piekarnika i przypiekaj z wykorzystaniem funkcji grill, aż ser się rozpuści. Podawaj natychmiast po wyjęciu, posypane natką pietruszki.
Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 1 z 8

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Jedną cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim pokrojone kawałki mięsa. Kiedy będą rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 2 z 8

Całość zalej litrem wody, dodaj ziarna jałowca i doprowadź do wrzenia.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 3 z 8

Żurek Razowy WINIARY rozprowadź w 200 ml zimnej wody i dodaj do zupy, cały czas mieszając. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 4 z 8

Rozgrzej masło na patelni i wsyp tymianek.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 5 z 8

Pieczywo razowe pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię i obsmaż, aż stanie się chrupiące, rumiane i wchłonie cały tłuszcz.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 6 z 8

Dwie pozostałe czerwone cebule pokrój w piórka. Podsmaż je na oleju przez 15-20 minut, aż zrobią się słodkie i skarmelizują się – mogą być nawet lekko przypalone.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 7 z 8

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 8 z 8

Zupę przelej do żaroodpornych misek (np. ceramicznych). Posyp grzankami z tymiankiem, skarmelizowaną cebulą oraz tartym oscypkiem. Tak przygotowane porcje wstaw do piekarnika i przypiekaj z wykorzystaniem funkcji grill, aż ser się rozpuści. Podawaj natychmiast po wyjęciu, posypane natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

    29 min Średni
  • Smażone ziemniaki z chorizo

    20 min Łatwy
  • Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu