Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem
Dodaj do CookBook

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Żurek WINIARY
100  g
Boczek
500  g
Kiełbasa wieprzowa
3 
Cebula
trochę
Oliwa z oliwek
1200  ml
Woda
4  kulek
Owoce jałowca
trochę
Pieprz czarny
0.5  pęczek
Pietruszka
1  łyżeczka
Tymianek
6  plastrów
Chleb żytni
2  płaskich łyżek
Masło
300  g
Oscypek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.3 g
Wartość energetyczna
688.6 kcal
Tłuszcze
54.1 g
Białko
21.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem to aromatyczna potrawa, którą możesz śmiało zaserwować podczas wielkanocnego obiadu. Smakowite dodatki do Żurku WINIARY, czyli kiełbasa z dziczyzny, skarmelizowana czerwona cebula oraz zapieczony oscypek sprawią, że potrawa wspaniale zaprezentuje się na świątecznym stole i posmakuje wielbicielom nowych smaków.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    15 min
    Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Jedną cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim pokrojone kawałki mięsa. Kiedy będą rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
  • Krok 2

    5 min
    Całość zalej litrem wody, dodaj ziarna jałowca i doprowadź do wrzenia.
  • Krok 3

    10 min
    Żurek WINIARY rozprowadź w 200 ml zimnej wody i dodaj do zupy, cały czas mieszając. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 4

    3 min
    Rozgrzej masło na patelni i wsyp tymianek.
  • Krok 5

    10 min
    Pieczywo razowe pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię i obsmaż, aż stanie się chrupiące, rumiane i wchłonie cały tłuszcz.
  • Krok 6

    15 min
    Dwie pozostałe czerwone cebule pokrój w piórka. Podsmaż je na oleju przez 15-20 minut, aż zrobią się słodkie i skarmelizują się – mogą być nawet lekko przypalone.
  • Krok 7

    3 min
    Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 8

    5 min
    Zupę przelej do żaroodpornych misek (np. ceramicznych). Posyp grzankami z tymiankiem, skarmelizowaną cebulą oraz tartym oscypkiem. Tak przygotowane porcje wstaw do piekarnika i przypiekaj z wykorzystaniem funkcji grill, aż ser się rozpuści. Podawaj natychmiast po wyjęciu, posypane natką pietruszki.
Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 1 z 8

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Jedną cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim pokrojone kawałki mięsa. Kiedy będą rumiane, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 2 z 8

Całość zalej litrem wody, dodaj ziarna jałowca i doprowadź do wrzenia.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 3 z 8

Żurek WINIARY rozprowadź w 200 ml zimnej wody i dodaj do zupy, cały czas mieszając. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 4 z 8

Rozgrzej masło na patelni i wsyp tymianek.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 5 z 8

Pieczywo razowe pokrój w kostkę, a następnie wrzuć na patelnię i obsmaż, aż stanie się chrupiące, rumiane i wchłonie cały tłuszcz.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 6 z 8

Dwie pozostałe czerwone cebule pokrój w piórka. Podsmaż je na oleju przez 15-20 minut, aż zrobią się słodkie i skarmelizują się – mogą być nawet lekko przypalone.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 7 z 8

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Krok 8 z 8

Zupę przelej do żaroodpornych misek (np. ceramicznych). Posyp grzankami z tymiankiem, skarmelizowaną cebulą oraz tartym oscypkiem. Tak przygotowane porcje wstaw do piekarnika i przypiekaj z wykorzystaniem funkcji grill, aż ser się rozpuści. Podawaj natychmiast po wyjęciu, posypane natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu