Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
22.5g / 20%
Węglowodany
49.9g / 42%
Tłuszcze
19.5g / 37%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

+

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Wróć

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

(0)
36min
Łatwy
Autorem przepisu jest dekleeisab

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Cukinia
150  g
Ryż
150  g
Papryka czerwona
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
200  g
Mięso mielone wołowe
200  g
Marchewka
2  ząbków
Czosnek
20  g
Cebula dymka
1  łyżka
Olej arachidowy
1  łyżka
Miód
100  g
Grzyby shiitake
4 
Jajko
1  łyżka
Sezam
100  g
Kiełki fasoli mung
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżka
Sos sambal oelek
2  łyżek
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.47 g
Węglowodany
49.89 g
Tłuszcze
19.54 g
Wartość energetyczna
457.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bibimbap to danie pochodzące z kuchni koreańskiej. Zwykle przygotowywane jest na bazie ryżu, wołowiny, warzyw i jajek. Niezbędne są też pikantne przyprawy, które nadają mu charakteru i podkreślają smak poszczególnych składników. Bibimbap w formie poke bowl w koreańskim stylu z pewnością będzie hitem dla całej rodziny i przyjaciół, zwłaszcza jeśli Twoi bliscy lubią dania z różnych stron świata. W klasycznym wydaniu bibimbap serwowany jest z surowym jajkiem, ale w tym przepisie przygotujemy go z jajkiem sadzonym. Masz chęć spróbować, jak smakuje bibimbap? Masz świetną okazję! Poznaj nasz przepis na bibimbap - przekonaj się jakie to pyszne i proste.

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    2 min
    Ząbki czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj je z olejem arachidowym, przyprawą Maggi, miodem, mieloną wołowiną i krótko zamarynuj.
  • Krok 2

    5 min
    Umyj, obierz i pokrój marchewki w cienkie paski. Cukinię oczyść, umyj i pokrój w półplasterki. Nie mieszaj poszczególnych rodzajów warzyw. Umyj i dokładnie osusz kiełki fasoli.
  • Krok 3

    2 min
    Papryki umyj, usuń z nich pestki oraz białe błonki, a następnie pokrój w cienkie paski. Dymkę umyj i pokrój w krążki. Grzyby shiitake umyj, osusz i pokrój w plasterki.
  • Krok 4

    10 min
    Ryż ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 5

    5 min
    Na oleju rzepakowym usmaż porcjami wszystkie warzywa (smaż je pojedynczo). Warzywa dopraw odrobiną soli i pieprzu, zdejmij z patelni i przykryj folią aluminiową, żeby nie wystygły.
  • Krok 6

    5 min
    Zamarynowane mięso mielone usmaż na patelni. A gdy będzie gotowe, odłóż na bok i przykryj.
  • Krok 7

    5 min
    Na patelni usmaż jajka. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 8

    1 min
    Ugotowany ryż rozłóż do miseczek. Na wierzchu ułóż pieczone warzywa i mięso mielone, a na nich jajka sadzone.
  • Krok 9

    1 min
    Bibimbap udekoruj sezamem i sosem oelek sambal.
Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Krok 1 z 9

Ząbki czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj je z olejem arachidowym, przyprawą Maggi, miodem, mieloną wołowiną i krótko zamarynuj.

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Krok 2 z 9

Umyj, obierz i pokrój marchewki w cienkie paski. Cukinię oczyść, umyj i pokrój w półplasterki. Nie mieszaj poszczególnych rodzajów warzyw. Umyj i dokładnie osusz kiełki fasoli.

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Krok 3 z 9

Papryki umyj, usuń z nich pestki oraz białe błonki, a następnie pokrój w cienkie paski. Dymkę umyj i pokrój w krążki. Grzyby shiitake umyj, osusz i pokrój w plasterki.

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Krok 4 z 9

Ryż ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Krok 5 z 9

Na oleju rzepakowym usmaż porcjami wszystkie warzywa (smaż je pojedynczo). Warzywa dopraw odrobiną soli i pieprzu, zdejmij z patelni i przykryj folią aluminiową, żeby nie wystygły.

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Krok 6 z 9

Zamarynowane mięso mielone usmaż na patelni. A gdy będzie gotowe, odłóż na bok i przykryj.

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Krok 7 z 9

Na patelni usmaż jajka. Dopraw solą i pieprzem.

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Krok 8 z 9

Ugotowany ryż rozłóż do miseczek. Na wierzchu ułóż pieczone warzywa i mięso mielone, a na nich jajka sadzone.

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Krok 9 z 9

Bibimbap udekoruj sezamem i sosem oelek sambal.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia koreańska
  • Obiad

Polecane przepisy

  • Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

    Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

    40 min Łatwy
  • Żeberka w sosie BBQ

    Żeberka w sosie BBQ

    1 godz 35 min Łatwy
  • Parówki w cieście

    Parówki w cieście

    32 min Łatwy
  • Spaghetti Carbonara

    Spaghetti Carbonara

    30 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu