Lubicie przysmaki kuchni azjatyckiej? W takim razie koniecznie zróbcie kimchi. Skosztujcie modnego koreańskiego dania, które wzmocni wasz układ immunologiczny. Poznajcie kimchi, czyli potrawkę z fermentowanych warzyw. 

Czym tak właściwie jest kimchi?

Kimchi jest popularną na całym świecie przystawką, która pochodzi z Korei. Składa się z wielu zdrowych składników. Głównymi przyprawami są tutaj papryczka chilli, czosnek, imbir, sól. Mieszanka warzyw i przypraw powinna zostać zamarynowana i posolona. Dzięki temu wewnątrz potrawy zachodzi proces fermentacji. Istnieją różne odmiany kimchi. Różnią się w zależności od domowych preferencji i regionu. Jakie kimchi rozróżniamy w Korei? 

 

- Pogi kimchi (z białej kapusty); 

- Yangbaechu Kimchi (z zielonej kapusty); 

- Kkakdugi kimchi (z białej rzodkiewki); 

- Pa kimchi (z zielonej cebuli). 

Przygotowywanie kimchi sięga jeszcze czasów starożytnych. Zgodnie z tradycją, ludzie przygotowywali kimchi w okresach jesiennych, aby zrobić zapas kiszonki na zimę. Coroczne wydarzenie dotyczące przygotowywania kimchi nosi w Korei nazwę gimjang. Potrawa z czasem rozprzestrzeniła się na inne kontynenty. Kimchi znajdziemy w niemal każdym dużym supermarkecie na dziale z kiszonkami. Zazwyczaj jest pakowane w słoiki. Oczywiście możemy wypróbować pierwszy lepszy przepis podstawowy i przygotować tradycyjne kimchi na własną rękę. 

Jak smakuje kimchi?

Kapusta kimchi występuje w wielu różnorodnych smakach. Wszystko zależy od regionu, w którym jest przygotowywana oraz od preferencji. Niektórzy dodają do niej ostrą paprykę lub przyprawę curry. Jednak niezależnie od składników, które wykorzystamy w kimchi, będzie ono podlegać procesowi fermentacji. Dzięki temu szkodliwe bakterie zostają zabite i potrawa może pozostać świeża przez dłuższy czas. Kiedy zanurzymy warzywa i przyprawy w solance, po pewnym czasie zaczyna powstawać kwas mlekowy. Wytworzone w ten sposób bakterie Lactobacillus nadają potrawie słonawego i lekko pikantnego posmaku. 

Ludzie uwielbiają kimchi głównie za to, że można nadać potrawie kompleksowego i różnorodnego smaku. Wszystko zależy od tego, czego dodamy do mieszanki warzyw i przypraw. Przepisy kimchi zazwyczaj napotkamy w trzech różnych wariantach: 

  • słodkim, 

  • pikantnym,      

  • kwaśnym. 

Kimchi jest w Korei dodatkiem, który chętnie podaje się w akompaniamencie różnych dań. Ludzie jedzą tę potrawę wraz z zupą, mięsem lub daniami makaronowymi. 

Jak zrobić tradycyjne kimchi?

Istnieje wiele wariacji kimchi, jednak najpopularniejszym wyborem jest tradycyjny przepis koreański. Niemal wszystkie składniki do tradycyjnego kimchi znajdziemy w lokalnym sklepie (może z wyjątkiem kleistej mąki ryżowej i papryki gochugaru). Te dwa składniki można zamówić przez internet. Czego jeszcze będziemy potrzebowali do naszego przepisu? 

  • Kapusta pekińska, 

  • Sól,      

  • Woda, 

  • Czosnek,      

  • Cebula,      

  • Szalotka, 

  • Przyprawy, 

  • Marchewka, 

  • Papryka gochugaru (w internecie znajdziemy sproszkowaną), 

  • Kleista     mąka ryżowa (wystarczy jedna łyżka). 

Przygotowanie jest proste. Powinniśmy zacząć od podzielenia kapusty na drobne paski. Następnie przerzucić ją do miski i posypać solą. Należy zostawić kapustę z solą na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pasty do kimchi. W małym garnku podgrzewamy łyżkę kleistej mąki ryżowej. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i czekamy, aż odparuje woda, aby powstała gęsta pasta. 

Do oddzielnej miski kroimy przygotowane wcześniej składniki, takie jak szalotka, cebula, czosnek, opcjonalnie imbir, marchewka i kilka innych warzyw lub przypraw. Po wymieszaniu tych składników przyprawiamy je papryką gochugaru (w zależności od preferencji ostrości). Do pokrojonych warzyw dodajemy przygotowaną w garnku pastę z mąki ryżowej i cukru. Dokładnie mieszamy, aby połączyć składniki. Na koniec mieszamy osoloną i odsączoną z wody kapustę z przygotowanymi przyprawami i warzywami. Pakujemy w słoiki i odkładamy na kilka dni na blat kuchenny, a następnie do lodówki. Proces fermentacji pogłębi smaki naszych warzyw. Zaleca się, aby od czasu do czasu otworzyć na chwilę słoik. Pozwoli to uwolnić zgromadzony wewnątrz gaz. 

 

Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty