Lubicie przysmaki kuchni azjatyckiej? W takim razie koniecznie zróbcie kimchi. Skosztujcie modnego koreańskiego dania, które wzmocni wasz układ immunologiczny. Poznajcie kimchi, czyli potrawkę z fermentowanych warzyw.
Czym tak właściwie jest kimchi?
Kimchi jest popularną na całym świecie przystawką, która pochodzi z Korei. Składa się z wielu zdrowych składników. Głównymi przyprawami są tutaj papryczka chilli, czosnek, imbir, sól. Mieszanka warzyw i przypraw powinna zostać zamarynowana i posolona. Dzięki temu wewnątrz potrawy zachodzi proces fermentacji. Istnieją różne odmiany kimchi. Różnią się w zależności od domowych preferencji i regionu. Jakie kimchi rozróżniamy w Korei?
- Pogi kimchi (z białej kapusty);
- Yangbaechu Kimchi (z zielonej kapusty);
- Kkakdugi kimchi (z białej rzodkiewki);
- Pa kimchi (z zielonej cebuli).
Przygotowywanie kimchi sięga jeszcze czasów starożytnych. Zgodnie z tradycją, ludzie przygotowywali kimchi w okresach jesiennych, aby zrobić zapas kiszonki na zimę. Coroczne wydarzenie dotyczące przygotowywania kimchi nosi w Korei nazwę gimjang. Potrawa z czasem rozprzestrzeniła się na inne kontynenty. Kimchi znajdziemy w niemal każdym dużym supermarkecie na dziale z kiszonkami. Zazwyczaj jest pakowane w słoiki. Oczywiście możemy wypróbować pierwszy lepszy przepis podstawowy i przygotować tradycyjne kimchi na własną rękę.
Jak smakuje kimchi?
Kapusta kimchi występuje w wielu różnorodnych smakach. Wszystko zależy od regionu, w którym jest przygotowywana oraz od preferencji. Niektórzy dodają do niej ostrą paprykę lub przyprawę curry. Jednak niezależnie od składników, które wykorzystamy w kimchi, będzie ono podlegać procesowi fermentacji. Dzięki temu szkodliwe bakterie zostają zabite i potrawa może pozostać świeża przez dłuższy czas. Kiedy zanurzymy warzywa i przyprawy w solance, po pewnym czasie zaczyna powstawać kwas mlekowy. Wytworzone w ten sposób bakterie Lactobacillus nadają potrawie słonawego i lekko pikantnego posmaku.
Ludzie uwielbiają kimchi głównie za to, że można nadać potrawie kompleksowego i różnorodnego smaku. Wszystko zależy od tego, czego dodamy do mieszanki warzyw i przypraw. Przepisy kimchi zazwyczaj napotkamy w trzech różnych wariantach:
-
słodkim,
-
pikantnym,
-
kwaśnym.
Kimchi jest w Korei dodatkiem, który chętnie podaje się w akompaniamencie różnych dań. Ludzie jedzą tę potrawę wraz z zupą, mięsem lub daniami makaronowymi.
Jak zrobić tradycyjne kimchi?
Istnieje wiele wariacji kimchi, jednak najpopularniejszym wyborem jest tradycyjny przepis koreański. Niemal wszystkie składniki do tradycyjnego kimchi znajdziemy w lokalnym sklepie (może z wyjątkiem kleistej mąki ryżowej i papryki gochugaru). Te dwa składniki można zamówić przez internet. Czego jeszcze będziemy potrzebowali do naszego przepisu?
-
Kapusta pekińska,
-
Sól,
-
Woda,
-
Czosnek,
-
Cebula,
-
Szalotka,
-
Przyprawy,
-
Marchewka,
-
Papryka gochugaru (w internecie znajdziemy sproszkowaną),
-
Kleista mąka ryżowa (wystarczy jedna łyżka).
Przygotowanie jest proste. Powinniśmy zacząć od podzielenia kapusty na drobne paski. Następnie przerzucić ją do miski i posypać solą. Należy zostawić kapustę z solą na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pasty do kimchi. W małym garnku podgrzewamy łyżkę kleistej mąki ryżowej. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i czekamy, aż odparuje woda, aby powstała gęsta pasta.
Do oddzielnej miski kroimy przygotowane wcześniej składniki, takie jak szalotka, cebula, czosnek, opcjonalnie imbir, marchewka i kilka innych warzyw lub przypraw. Po wymieszaniu tych składników przyprawiamy je papryką gochugaru (w zależności od preferencji ostrości). Do pokrojonych warzyw dodajemy przygotowaną w garnku pastę z mąki ryżowej i cukru. Dokładnie mieszamy, aby połączyć składniki. Na koniec mieszamy osoloną i odsączoną z wody kapustę z przygotowanymi przyprawami i warzywami. Pakujemy w słoiki i odkładamy na kilka dni na blat kuchenny, a następnie do lodówki. Proces fermentacji pogłębi smaki naszych warzyw. Zaleca się, aby od czasu do czasu otworzyć na chwilę słoik. Pozwoli to uwolnić zgromadzony wewnątrz gaz.