Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak ukisić kapustę na zimę? Kiszenie kapusty w beczkach i słoikach

Kapustę możemy przez cały rok kupić w sklepach, jednak zdecydowanie najlepiej smakuje ta przygotowywana w domu. Jak przeprowadzić kiszenie kapusty w słoikach lub beczkach, by zgromadzić wystarczająco duży zapas tego przysmaku?
banner rejestracja zima 2022

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czekają na Ciebie wyjątkowe e-booki z przepisami na

  • Święta bez marnowania żywności
  • Pyszne dania do rozgrzania!

  • Załóż konto, odbierz prezenty, które przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i gotuj razem z nami.
    Zarejestruj się

    Kiszenie kapusty w beczce, czyli robienie zapasów

    Dawniej, gdy zimą brakowało świeżych warzyw i owoców, ogromną rolę w kuchni odgrywała kapusta kiszona. Sposób na jej przygotowanie nie jest skomplikowany, ale wymaga dużej staranności. Kiszona kapusta w beczce pozwala na zgromadzenie zapasów na całą zimę i przygotowywanie z nich przepysznych dodatków, takich jak surówka z kiszonej kapusty. Do zrobienia kiszonki najlepiej nadaje się duża biała kapusta o sporych liściach, którą bez problemu znajdziemy w lokalnych sklepach i na targach. W pierwszej kolejności warzywo należy pozbawić zwiędłych liści i dokładnie umyć. Kiszoną kapustę w beczce warto przyrządzić korzystając z szatkownicy, która zapewni podział na równe części.

    Poszatkowaną kapustę należy układać warstwowo w wiaderku. Zanim rozpoczniemy kiszenie, powinniśmy dodać trochę soli: najlepiej jedną łyżkę na każdy kilogram kapusty. Solą należy pokryć każdą warstwę. Po około godzinie leżenia kapusta może trafić do beczki, gdzie trzeba ją mocno ubijać, aby wypuściła jak najwięcej soku. Przed przystąpieniem do tej czynności pamiętajmy, aby ubijak wyparzyć we wrzątku. Kapusta powinna być całkowicie przykryta sokiem – ochroni ją to przed działaniem tlenu.

    Dla urozmaicenia smaku do kapusty kiszonej możemy dodać inne warzywa (na przykład marchewkę) albo przyprawy, takie jak kminek. Proces fermentacji kapusty trwa około 10 dni. W międzyczasie należy sprawdzać, czy warzywo jest wystarczająco kwaśne. Gdy nasza kapusta już będzie gotowa, wystarczy umieścić ją w wyparzonych słoiczkach, dokładnie zalać sokiem i szczelnie zakręcić. W ten sposób, przechowywana w niskiej temperaturze w lodówce lub piwnicy, będzie nadawała się do spożycia przez okrągły rok, podobnie jak sok z kiszonej kapusty, który ceni sobie wiele osób.

    Kiszenie kapusty domowym sposobem w słoikach

    Aby kapusta kiszona cieszyła nas swoim smakiem przez całą zimę, wbrew pozorom wcale nie potrzebujemy do jej zrobienia specjalnej beczki czy glinianego naczynia. Kiszenie kapusty w słoikach jest równie efektywne. Tak samo jak wcześniej układamy poszatkowane warzywo warstwowo, przeplatając warstwy solą, a na końcu dokładnie ubijamy, aby sok w całości przykrył kapustę.

    Następnie słoiczki należy zakręcić, ale nie za mocno. Jeśli nakrętki będą się wybrzuszać, można powtórzyć proces ubijania i od czasu do czasu odkręcić słoik, wypuszczając z niego powstałe gazy. Kiszenie kapusty w słoiku również trwa od kilku do kilkunastu dni.

    Kapusta kiszona zasmażana i inne dania

    Kuchnia polska jest niezwykle bogata w przepisy kulinarne z kapustą kiszoną w roli głównej. Surówka z kiszonej kapusty stanowi przepyszny dodatek do obiadów, przede wszystkim dań mięsnych. Bigos z kiszonej kapusty i wigilijna kapusta z grochem stanowią bożonarodzeniową klasykę, z kolei łazanki z kapustą i z grzybami mają swoje korzenie aż na Kresach Wschodnich.

    Kapusta kiszona może także posłużyć do realizacji bardziej nowoczesnych potraw. Wystarczy wspomnieć chociażby przepis na paszteciki drożdżowe, w którym kapusta odgrywa rolę farszu. Jak widać, możliwości wykorzystania tego wspaniałego produktu jest naprawdę bardzo dużo!

    Polecane przepisy

    Łazanki z kapustą i kiełbasą

    Łazanki z kapustą i kiełbasą

    38 min Łatwy
    Barszcz z kiszoną kapustą

    Barszcz z kiszoną kapustą

    40 min Łatwy
    Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

    Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

    2 godz 30 min Łatwy
    Garnuszek kapusty kiszonej na ostro

    Garnuszek kapusty kiszonej na ostro

    1 godz 22 min Łatwy
    Kapuśniak z kiszonej kapusty

    Kapuśniak z kiszonej kapusty

    1 godz 5 min Łatwy
    Krokiety z kapustą i pieczarkami

    Krokiety z kapustą i pieczarkami

    1 godz 5 min Łatwy
    Zobacz więcej przepisów

    Polecane artykuły

    Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?
    Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?
    Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe?
    Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe?
    Dlaczego ogórki kiszone się psują?
    Dlaczego ogórki kiszone się psują?
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu