Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
kiszenie kapusty w słoikach

Jak ukisić kapustę na zimę? Kiszenie kapusty w beczkach i słoikach

Kapustę możemy przez cały rok kupić w sklepach, jednak zdecydowanie najlepiej smakuje ta przygotowywana w domu. Jak przeprowadzić kiszenie kapusty w słoikach lub beczkach, by zgromadzić wystarczająco duży zapas tego przysmaku?

Kiszenie kapusty w beczce, czyli robienie zapasów

Dawniej, gdy zimą brakowało świeżych warzyw i owoców, ogromną rolę w kuchni odgrywała kapusta kiszona. Sposób na jej przygotowanie nie jest skomplikowany, ale wymaga dużej staranności. Kiszona kapusta w beczce pozwala na zgromadzenie zapasów na całą zimę i przygotowywanie z nich przepysznych dodatków, takich jak surówka z kiszonej kapusty. Do zrobienia kiszonki najlepiej nadaje się duża biała kapusta o sporych liściach, którą bez problemu znajdziemy w lokalnych sklepach i na targach. W pierwszej kolejności warzywo należy pozbawić zwiędłych liści i dokładnie umyć. Kiszoną kapustę w beczce warto przyrządzić korzystając z szatkownicy, która zapewni podział na równe części.

Poszatkowaną kapustę należy układać warstwowo w wiaderku. Zanim rozpoczniemy kiszenie, powinniśmy dodać trochę soli: najlepiej jedną łyżkę na każdy kilogram kapusty. Solą należy pokryć każdą warstwę. Po około godzinie leżenia kapusta może trafić do beczki, gdzie trzeba ją mocno ubijać, aby wypuściła jak najwięcej soku. Przed przystąpieniem do tej czynności pamiętajmy, aby ubijak wyparzyć we wrzątku. Kapusta powinna być całkowicie przykryta sokiem – ochroni ją to przed działaniem tlenu.

Dla urozmaicenia smaku do kapusty kiszonej możemy dodać inne warzywa (na przykład marchewkę) albo przyprawy, takie jak kminek. Proces fermentacji kapusty trwa około 10 dni. W międzyczasie należy sprawdzać, czy warzywo jest wystarczająco kwaśne. Gdy nasza kapusta już będzie gotowa, wystarczy umieścić ją w wyparzonych słoiczkach, dokładnie zalać sokiem i szczelnie zakręcić. W ten sposób, przechowywana w niskiej temperaturze w lodówce lub piwnicy, będzie nadawała się do spożycia przez okrągły rok, podobnie jak sok z kiszonej kapusty, który ceni sobie wiele osób.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Kiszenie kapusty domowym sposobem w słoikach

Aby kapusta kiszona cieszyła nas swoim smakiem przez całą zimę, wbrew pozorom wcale nie potrzebujemy do jej zrobienia specjalnej beczki czy glinianego naczynia. Kiszenie kapusty w słoikach jest równie efektywne. Tak samo jak wcześniej układamy poszatkowane warzywo warstwowo, przeplatając warstwy solą, a na końcu dokładnie ubijamy, aby sok w całości przykrył kapustę.

Następnie słoiczki należy zakręcić, ale nie za mocno. Jeśli nakrętki będą się wybrzuszać, można powtórzyć proces ubijania i od czasu do czasu odkręcić słoik, wypuszczając z niego powstałe gazy. Kiszenie kapusty w słoiku również trwa od kilku do kilkunastu dni.

Kapusta kiszona zasmażana i inne dania

Kuchnia polska jest niezwykle bogata w przepisy kulinarne z kapustą kiszoną w roli głównej. Surówka z kiszonej kapusty stanowi przepyszny dodatek do obiadów, przede wszystkim dań mięsnych. Bigos z kiszonej kapusty i wigilijna kapusta z grochem stanowią bożonarodzeniową klasykę, z kolei łazanki z kapustą i z grzybami mają swoje korzenie aż na Kresach Wschodnich.

Kapusta kiszona może także posłużyć do realizacji bardziej nowoczesnych potraw. Wystarczy wspomnieć chociażby przepis na paszteciki drożdżowe, w którym kapusta odgrywa rolę farszu. Jak widać, możliwości wykorzystania tego wspaniałego produktu jest naprawdę bardzo dużo!

Polecane przepisy

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

38 min Łatwy
Barszcz z kiszoną kapustą

Barszcz z kiszoną kapustą

40 min Łatwy
Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

2 godz 30 min Łatwy
Garnuszek kapusty kiszonej na ostro

Garnuszek kapusty kiszonej na ostro

1 godz 22 min Łatwy
Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

1 godz 5 min Łatwy
Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

1 godz 5 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

kiszone ogórki
Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?
ogórki kiszone
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe?
Dlaczego ogórki kiszone się psują
Dlaczego ogórki kiszone się psują?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu